Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Ticari Kredi Limiti Nedir?

Ticari Kredi ve Kredi Limiti Nedir?

En genel anlatımla, ticari amaçlarınız için kullandığınız tüm kredileri ticari kredi olarak sınıflandırmak mümkün. İşini büyütmek, yeni yatırımlar yapmak, borçlarını ödemek ve ticari ihtiyaçlarını karşılamak isteyen hemen her ticari kurum ve kuruluş, kredi veren bankalara ticari kredi başvurusunda bulunup ticari kredi kullanabilir. Bankalar tarafından sağlanan birçok ticari kredi türü olmakla birlikte bu; finansal destek sağlama, borç birleştirme, borç transferi yapma, kredi kartı borcu kapatma gibi birçok amaçla kullanılabilen fonksiyonel bir kredi türüdür.

Küçük işletmelerden holdinglere, tüm ticari kurum ve kuruluşların, yararlanabilecekleri ticari krediler konusunda bir diğer merakı "ticari kredi limiti nedir?" sorusunun cevabıdır. Bildiğiniz üzere bankalara yaptığınız kredi başvurusu Findeks'ten alınan kredi notu ve risk raporu üzerinden değerlendirilir. Bu bakımdan kredi geçmişiniz, firmanızın ticari geçmişi, ortakların kredibilitesi, ticari faaliyetlerdeki düzenlilik, çek/senet kullanımlarında performans, sağladığınız teminat, toplam kredili hesabınız, en son ne zaman kredi kullandığınız gibi birçok değişken, ticari kredi limitini etkiler.

Bireysel krediler bir defaya mahsus olmak üzere bankanız tarafından belirlenir ve vadesinde ödenir. Ticari kredilerde ise durum biraz daha farklıdır. Kurum ve kuruluşlar için bankalar tarafından belirlenen süre dahilinde bir kredi limiti açılır. Belirlenen limit içinde kurum ve kuruluşlar gerektikçe kredi kullanabilirler.

Ticari Kredi Türleri Nelerdir?

İşletmelerin ticari ihtiyaçları için kullandığı ticari kredileri birkaç şekilde sınıflandırmak mümkün. Bu sınıflandırmalardan ilki, kredinin geri ödenme sıklığına göre olan ticari kredilerdir. Bu sınıflandırmada yer alan ticari krediler, spot ve rotatif olmak üzere ikiye ayrılır. Spot kredilerde, kredi süresi boyunca faiz oranı değişmediği gibi, anapara vade sonunda bir kerede ödenir. Rotatif kredilerde krediyi kullanan sürekli kredi kullanımı ve kredi geri ödemesi yapabilir, bu kredi türü kredi kartı mantığıyla çalışır. Faiz ödemeleri ise 3 ayda bir dönem sonlarında (mart-haziran-eylül-aralık) yapılır.

İkinci sınıflandırma kredi vadesine göre yapılabilir. 12 aydan kısa vadeli ticari krediler kısa vadeli, 12-60 ay vadeye sahip krediler orta vadeli olarak değerlendirilirken, 60 ay üzerinde vade süresi bulunan krediler uzun vadeli kredi olarak değerlendirilir.

Teminat bazlı sınıflandırmada ise ticari krediler, açık krediler ve maddi teminatlı krediler olmak üzere ikiye ayrılır. Kredi puanı yüksek, risk durumu düşük olan işletmelerin faydalandığı açık kredilerde herhangi bir teminata ihtiyaç duyulmazken, maddi teminatlı kredilerde nakit, çek gibi teminatlar gösterilir. Sık kullanılan ipotekli krediler, maddi teminatlı kredi türlerinden biridir.

Bireysel Kredilerinizi ve Kredi Raporunuzu Nasıl Etkiler?

Kredi kartı borcu taksitlendirme, kredi kartı borcu yapılandırma, konut kredisi yapılandırma, borç transferi gibi birçok bankacılık işlemi, bankayla olan geçmişinizle paralel olarak değerlendirilir, önemli bir ölçüt olan kredi raporunuza göre de kabul edilir ya da reddedilir. Kurumsal krediler altında değerlendirilen ticari krediler, her ne kadar işletme adına kullanılsa da bankalarla olan geçmişinizde yer alır ve kredi notunuzu etkileyerek bireysel kredilerinizi de dolaylı olarak etkiler. Daha açık anlatmak gerekirse bireysel kredilerde T.C. kimlik numaranız üzerinden düzenlenen kredi raporunuz değerlendirilirken, sahibi ya da ortağı olduğunuz şirket için de bankalar ayrıca bir kredi raporu hazırlar. Kredi başvurusu yaptığınızda bireysel ve ticari geçmişiniz bankalar tarafından birlikte değerlendirilir.

Kredi kartı taksitlendirme, borç transfer kredisi, kredi veren firmalar, kredi birleştirme, borç kapatma kredisi gibi birçok bankacılık işlemi hakkında bilgi almak için hemen www.tekkredi.com'u ziyaret edin, ihtiyaçlarınız için en uygun krediye ve bankacılık işlemleri hakkında detaylı bilgiye ulaşın.

Diğer Bilgiler
İhtiyaç Kredisi Alırken Gereken Evraklar
Bankalar her ne kadar telefon, bilgisayar gibi cihazlar sayesinde kredi almanıza ve evrak işlerini minimuma indirmenize yardımcı olsa da genelde evraksız alınabilen krediler düşük miktarlı krediler ile sınırlı kalıyor. Dijital mecralar aracılığı ile halledilemeyecek büyüklükte ihtiyaç kredilerine ihtiyaç duyanlar hala bankaların istediği evraklar için ön hazırlık yapmak durumunda. Devamı
Kredi notu sıfır olanların yapması gereken 8 şey
Kredi notu ya da kredi puanı, bir kişinin banka ve çeşitli finans kuruluşları ile aralarında geçen her türlü işleme dayanarak, geçmiş kayıtların analizleri sonucunda ortaya çıkan sayısal ifadedir. Bir banka ya da finans sektöründeki şirketler, müşterilere kredi veya kredi kartı vermeden önce bu puanları referans olarak baz alır, potansiyel risk durumunu incelerler. Bankacılık işlemlerinde herhangi bir sorun yaşamayan kişilerin, kredi başvurularına olumlu yanıt almaları yüksek ihtimaldir. Fakat daha önceden yasal takibe alınmış, kara listeye girmiş ya da hiç kredi kartı ya da banka kartına sahip olmamış kişiler için aynı olumlu sonucu beklemek mümkün olmamaktadır. Devamı
Uygar Ü.
“Daha önceden kullandığım kredilerimin bir kısmını sağlık giderleri için ve elden aldığım borçlar için kullandım. Daha sonra da araç almak için bir kredi kullandım. Zamanla bunları takip etmekte çok zorlandım ve vadeyi düşürmek için bir arayış içine girdim. Tekkredi sayesinde borçlarımı tek bir bankada birleştirdim ve bankalarla olan iletişim süresince bana çok yardımcı oldular.”