Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Öğrenci Kredisi Ödemesi İle İlgili Yapmamanız Gereken 3 Şey

Öğrenci Kredisi ile İlgili Yapmamanız Gereken 3 Şey

1.Ödemenizi Ertelemek

En sık yapılan hatalardan biri ödemenizi ertelemenizdir. İhmalden veya ödeme zorluğundan kaynaklanan bu ertelemeler size gecikmiş borcunuzun faizi olarak geri dönecektir. Bu miktar, ertelediğiniz her gün için artacaktır. Örneğin; her ay 200 TL ödemeniz gerekiyor diyelim. Ayın sonuna kadar bu miktar sistemde 200 TL olarak görünürken, geciken her gün için ekstra faiz tutarı da borç hanenize kaydolur. Temsili olarak belirtmek gerekirse, ilk ay 200 TL ana borç + 50 TL faiz olmak üzere, 250 TL; ikinci ay 200 TL ana borç + 25 TL Faiz olmak üzere 225 TL, üçüncü ay 200 TL ana borç + 12,5 TL faiz olmak üzere 212,5 TL (Rakamlar temsilidir, gerçek tutarları yansıtmamaktadır) ödeme yapabilirsiniz. Geri kalanına siz ödeyene kadar faiz işlemeye devam eder. Aslında her ay düzenli ödeme yaparak borcunuzu kapatabilecekken, öğrenci kredisi ile ilgili yapmamanız gereken 3 şey arasında yer alan ödemenizi ertelemek ile kendinizi girift bir kısır döngüye sokarsınız. Bu nedenle ödemelerinizi ertelemeden zamanında yapmanız tüm yönleriyle faydanıza olacaktır.

2.Gelirinize Göre Ödeme Planınızı Yenilememek

Öğrenim kredinizi düzenli ödeyebilmek ve faizlerle boğuşmak istemiyorsanız, gelirinize göre ödeme planınızı yenilemeniz de yararınıza olacaktır. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) ödemeleri otomatik olarak aylara belirli miktarda böler. Aylık kazancınızdan öğrenim krediniz için düzenli olarak ayırabileceğiniz tutarı belirleyip, ödeme planınızı KYK aracılığıyla yeniden düzenleyebilirsiniz. Kredi için ayırabileceğiniz miktar belirlenen tutardan fazla ise ödemelerinize birkaç ay ileriden devam edebilirsiniz. Ya da toplam borcunuzun tamamını ödeyerek, Yİ-ÜFE borcu üzerinden belirli miktar indirimden yararlanabilirsiniz. Ancak, ana para üzerinden herhangi bir indirim yapılmaz. Bazı yıllarda öğrenim kredisi yapılandırma fırsatları sunulabiliyor. Bu dönemleri kaçırarak ödeme planınızı yenilememeniz en sık yapılan hatalardan birisidir. Bu dönemleri yakalayarak, ödemelerinizi ödeyebileceğiniz vadelere bölerek faiz tutarı artmadan yapabilirsiniz.

3.Borcunuzu Başka Bir Kredi ile Kapatmaya Çalışmak

Öğrenci kredisi ile ilgili yapmamanız gereken 3 şey arasında en tehlikeli hata, öğrenim kredinizin borcunu başka bir kredi ile kapatmaya çalışmanız olacaktır. Kısa vadede devlete olan öğrenim borcunuzu kapatsanız da, kapınızda bankaya olan yeni bir borç belirecektir. Bankalardan çekilen kredilerde faiz oranı sabit olduğundan, herhangi bir erteleme durumunda beyaz eşyaya endeksli olan öğrenim kredisi borcunuzdan daha fazla bir ödemeyi bankaya yapmak zorunda kalırsınız. Şayet borçlarınızı zamanında kapatabilecekseniz ve ödeme planınızı rahatlatacaksanız borçla borç ödemekte bir sorun yoktur ancak kariyerinizin daha başlarında daha çok borç yükünün altına girmemek adına borcunuzu zamanında kapatmanız önemlidir.

Diğer Bilgiler
Uzun vadeli kredi ile kısa vadeli kredi arasındaki farklar nelerdir?
Bankalar, her beklentiye hitap etmek ve böylece müşteri potansiyellerini arttırmak için kredi çeşitlerini ve ödeme planlarını günden güne genişletmeye devam ediyor. Peki sizin için uygun olan kredi türü hangisi? Uzun vadeli krediyi mi yoksa kısa vadeli krediyi mi tercih etmelisiniz? Aralarındaki farklar neler? İşte cevapları... Devamı
Kredi notu kaç olmalı?
Kredi notu özellikle kredi kullanıcıları için önemlidir. Kredi notunuzun yüksekliği bankalardan kredi alabilmenizi kolaylaştırmanın yanı sıra düşük faizli kredi almanız konusunda da yardımcı olur. Sizin için Findeks Kredi Notu ile ilgili merak edilenleri derledik. Devamı
Elif Sevil S.
31 yaşında, Bekar
Öğretmen
“Tekkredi bana kesinlikle çok ama çok yardımcı oldu. Yüklü miktarda ve dağınık olan, yetişemediğim ödemelerim vardı. Bunları tek bir elden tek bir bankaya ödemem konusunda başvuru aşamasından bankaya gidip kredimi kullanma aşamasına kadar Tekkredi'yi her sorumda aradığımda karşımda tatlı bir muhatap buldum ve sorunum çözüldü, kredimi rahat bir şekilde kullandım.”