Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Kredi yapılandırmada dikkat edilmesi gereken 5 nokta

Borcunuzu ödeyemediğiniz taktirde bankalar sizi yapılandırma işlemine yönlendireceklerdir. Çünkü borcun hiç ödenmemesindense uzun vadede ödenmesi banka tarafından tercih edilecektir. Hali hazırda borçlu olduğunuz bankayla ya da farklı bir bankayla yeni bir anlaşma yaparak yapılandırma işlemini gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır. Kredi yapılandırma, krediniz üzerinde yeni bir ödeme planı oluşturmak demektir. Taksit ödemeleri sayısı ay bazında artacaktır ve uzun vadede toplam borcunuza belirli bir faiz oranı eklenerek yeni bir ödeme planı uygulanacaktır.

Refinansman için başvuru yapmadan önce değerlendirmeniz gereken birtakım hususlar vardır. Öncelikli olarak dikkat edilmesi gerekenler kalan borç tutarı, kredi yapılandırma bir anlamda yeni bir kredi çekmek demek de olduğu için iki kredi arasındaki faiz oranı farkı, toplam kredi maliyeti ve aylık olarak ödenen taksit miktarı olarak sıralanabilir. Yapılandırma size gerçekten avantaj sağlayacaksa bu yola başvurmalısınız. Borçlu olduğunuz banka dışında başka bir banka ile bu işlemi gerçekleştirecekseniz, o zaman da dosya masrafı, komisyon ücreti, ekspertiz bedeli ve erken borç kapatma (erken ödeme) cezası gibi ödemeleri de hesabınıza dahil etmeniz gerekmektedir.

İşte kredi yapılandırma / refinansmanda dikkat edilmesi gereken 5 nokta:

  1. Kredi yapılandırması her koşulda her tüketici için avantajlı olmayabilir. Elde edilecek fayda için bir kar zarar hesabı yapılması gerekir. Mesela alınan kredi ile refinansman yapmak istediğiniz faiz oranı arasında fark varsa ve yeni kredi daha yüksek faizliyse kredi kapatmak size kazanç sağlamayacaktır. Ancak vadesi uzarsa aylık ödemeleriniz azalacağından nakit akımı açısından yararınıza olabilir.
  2. Öncelikle kredide kalan tutarın belirlenen yeni faiz oranı ile oluşturacağı aylık ödemeleri hesaplamak gerekmektedir. Bunun için Tekkredi’nin sizler için hazırladığı “refinansman kredi hesapla” panelini kullanabilirsiniz. Bu tutarı internetten hesaplamak size zor geliyorsa mutlaka kredi borcunuzun olduğu banka ile ya da diğer bankalardan bir uzman ile görüşerek faiz karşılaştırma hesabını yapın.
  3. Konut kredilerinin yeniden yapılandırılmasında dikkat edilmesi gereken farklı etmenler var. Mesela faiz, toplam kredi tutarı, vade ve işlem için ödenmesi gereken birtakım ücretler dikkate alınarak kar ve zarar hesabı doğru yapılmalı. Örneğin eski faiz ile yeni faiz oranları arasında büyük fark yoksa, tüketici bir taraftan kazanırken başka bir değişkenle kaybediyorsa, sağlanan faiz avantajı erken ödeme ücretinden oldukça fazla değilse yeniden yapılandırma tüketicinin menfaatleri açısından faydasız hale gelebilir. Yapılandırma kararındaki tek etken düşen faiz oranları olarak görülmemelidir.
  4. Bankalardan kullanılan mortgage kredisi uygulamalarında faiz oranının yanı sıra komisyon ve diğer işlem ücretleri de yer almaktadır. Faiz oranı düşük olup masraf tutarları yüksek olan bir konut kredisinin aylık ödemesi yüksek faiz oranlı kredi ödemesinden daha fazla olabilir. Birkaç bankadan kredi yapılandırma hakkında bilgiler edinip, sonrasında en karlı olana başvuruda bulunmak sizin yararınıza olacaktır.
  5. Kredinin tahsisi sırasında belirlenen faiz şu anki faiz oranlarından oldukça düşükse, tüketici kalan tutarı yapılandırarak daha az borç ödeyebilir ve kredi maliyeti açısından karlı duruma geçebilir.

Diğer Bilgiler
Finansal Konularda Panikten Kurtulmanın 3 Yolu
Finansal konularda sürekli “İleride ne olacak?” sorusunu sormanız doğal ama bunu bir panik sebebi haline getirirseniz sizin için büyük bir stres kaynağı olacaktır. Bu konularda paniğin önüne geçmek, bilgi sahibi olmakla ve geleceğin getirebileceklerine karşı hazırlık yapmakla mümkün. Devamı
Uzun vadeli kredi ile kısa vadeli kredi arasındaki 5 fark
Günümüzde herhangi bir ihtiyacımız için kredi çekmeye karar vermek oldukça zor. Bu zorluğa bir de kredi miktarı hakkında karar vermek, ardından krediyi kaç ayrı taksite bölmek gerektiğine çözüm bulmak ekleniyor. “Acaba bütçemi sarsmadan çektiğim krediyi en kolay nasıl öderim? Krediyi az taksite bölüp, bir an evvel ödemeleri bitirsem mi yoksa uzun vadede az az ödeyerek, maaşımın çoğunu kendime mi saklasam?” gibi cümleler, kredi çeken herkesin mutlaka ilk etapta düşündüğü sorular arasında yer alıyor? Devamı
Aysel Y.
46 yaşında, Bekar
“Özel durumlarım sebebiyle farklı birçok bankaya borçlarım vardı. Tekkredi sayesinde borçlarımı tek bir bankada birleştirdim. Kredi başvuru tarihimden krediyi kullanana kadar Tekkredi beni her aşamada aradı ve çok ilgilendi. Her aradığımda karşımda güler yüzlü bir muhatap buldum.”