Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Uzun vadeli kredi ile kısa vadeli kredi arasındaki 5 fark

Bankacılık uygulamalarında bir yılı aşmayan krediler kısa vadeli kredi sayılır ve kısa vadeli bireysel ihtiyaçlar için ya da ticarette kısa süreli finansman ihtiyaçları için kullanılır. Bir yıldan beş yıla kadar olan ve işletme sermayesi sağlaması ya da yatırım finansmanı için kullanılan krediler, orta vadeli kredilerdir. Vadesi beş yıldan fazla olan krediler ise uzun vadeli krediler olarak kabul edilir. 

Peki kısa vadeli ve uzun vadeli kredi çekmek arasında ne gibi farklar var? İşte size yardımcı olarak ipuçları:

  1. Uzun vadeli kredide geri ödeme süresi uzayacağından ödemeniz gereken faiz yani borç da artacaktır, böylece geri ödeyeceğiniz toplam borç tutarı daha yüksek olacaktır. Oysa ki 1 yıl yerine 6 ayda geri ödemeniz gereken kısa süreli bir kredide maddi anlamda kazançlı çıkan siz olabilirsiniz.
  2. Kredi çekerken ihtiyacınıza göre bir diğer önemli kriter de aylık taksit tutarıdır. Uzun vadeli kredilerde toplam borcunuz daha yüksek olsa da aylık taksit tutarınız daha az olacaktır. Kısa vadeli kredilerde is toplam borcunuz daha azken aylık taksit tutarınız daha yüksek olacaktır. Bu noktada gelir-gider dengenize bakmanız, aylık gelirinizin ne kadarını kredi ödemesi için kullanacağınız ve aylık bütçenizi göz önünde bulundurmanız gerekecektir.
  3. Kısa vade mi uzun vade mi diye düşünürken sadece gelir-giderleri düşünmek yetmez. Uzun vadede, çekilen krediyi geri ödeme stresi yaşama süreniz de buna bağlı olarak artacaktır. 1 yerine 3 yıllık bir kredi ödemesine başlarsanız, en az 3 yıl işsiz kalma korkusu, krediyi geri ödeyememe endişesi vb. yaşayacak ve stresli günlere de “merhaba” demiş olacaksınız. Böyle bir durum yaşamamak için taksitlendirme yapmadan önce doğru bir matematikle hesap yapmalı, ona göre kredi sayısını belirlemelisiniz.
  4. Kredi ödemesi sonrasında maaşınızdan size kalacak miktar size yetecek mi, bunun hesabını elbette iyi yapmalısınız. Bu yüzden gelir-gider dengesinin, kredi çekmek için başvurmadan önce hesaplanması sizin yararınıza olacaktır. Uzun vadede küçük meblağlar cebinizden çıkacak; kısa vadede ise büyük meblağlar ve buna bağlı olarak yaşam şeklinizde bir farklılık meydana gelecek mi, bunun dengesini ayarlamalısınız.
  5. Kaç ay vadeli kredi çekeceğinize karar verirken mutlaka bankanın faiz oranlarını incelemelisiniz. Bankalar genellikle kısa vadeli krediler için daha az faiz uygularlar, bu da cebinizde daha fazla para kalması anlamına gelir. Kampanyaları takip etmeyi unutmayın.

Diğer Bilgiler
Kredi yapılandırmada dikkat edilmesi gereken 5 nokta
Bankalardan çektiğiniz bir kredinin taksitlerini ödeyemediğiniz noktada başvurduğunuz yöntemlerden biri kredi yapılandırmadır. Diğer adıyla refinansman, ödeme güçlüğü çekilen bir kredi ya da kredi kartı borcu için ilgili banka veya başka bir banka ile görüşerek yeni ve kolay bir ödeme planının hazırlanması işlemidir. Kişilerin borçlarını ödeyememe şikayetlerinin artması sebebiyle son dönemde yürürlüğe giren yasa sayesinde, borç ödemeleri uzatılabilmeye başlandı. Bu şekilde hem şahısların hem de bankaların mağduriyetlerinin azalması amaçlandı. Devamı
İhtiyaç Kredisi Vadeleri 60 Aya Çıktı
Piyasadaki  finansal istikrarı güçlendirmek için geçtiğimiz 2018 Eylül ayında alınan kararla ihtiyaç kredilerindeki  vade 36 ay olarak belirlenmişti.  Bu süreçte vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılamak yada mevcut borçlarını yapılandırmak için bankalara talepte bulunduklarında, vade kısıtlaması sebebiyle aylık gelirlerinin büyük bir kısmını krediye ödemeleri gerekeceğinden kredi onay oranlarında düşüş meydana geldi. Devamı
Süleyman S.
31 yaşında, Evli
Güvenlik Görevlisi
“Siteniz ile internette borçlarımı tek bir yerde toplamak için ne yapabilirim diye araştırırken karşılaştım. İşlemlerim çok kısa süre içerisinde olumlu ve hiç zorluk yaşamadan halledildi. Bankalara kredi başvurusu için başvurduğumda hep yeni bir kredi gibi algılayıp başvurumu red ediyorlardı. Sizin sitenizde direk borç birleştirme olarak başvuru yapabiliyor olmak amacımı gerçekleştirmeme sebep oldu. Benim durumumdaki bir kaç arkadaşımada mutlaka tavsiye edeceğim. İlgi ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.”