Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Kredi kartınızı zamanında ödemezseniz karşılaşacağınız durumlar

Kredi kartı borçlarını zamanında ödemek, sizin finans sektöründeki puanlarınızın düşmemesi ve kara listeye girmemeniz için önemlidir. Tamamını ödeyemediğiniz aylarda, en azından belirlenen asgari ücreti ödemek de bir seçenek olabilir. Bu şekilde bir ödeme yaptığınızda da borcun kalan kısmı için faiz işleyecektir fakat yasal takip sürecinin başlamasına engel olmuş olursunuz. Bankalarla sorun yaşamamak ve ilerleyen yıllarda diğer bankalarla olan çalışmalarınızın sekteye uğramamasını istiyorsanız, kredi kartı borcunuzun asgari ödeme tutarını zamanında yatırmalısınız.

Kredi ya da kredi kartı borcu ödenemediğinde yapılacak en doğru şeylerden biri banka ile görüşerek borcu yeniden yapılandırmaya çalışmaktadır. Bu şekilde kalan borcunuzu ödeme süreniz uzayacaktır. Başka bir seçenek ise, borç transferi yapan bankaları araştırarak, yine yapılandırma için ihtiyaç kredisi başvurusu yapmak olabilir. Tekkredi.com üzerinden başvuru yapmak için tıklayın...

İşte 8 adımda kredi kartınızı zamanında ödemezseniz karşılaşacağınız durumlar

  1. İlk gecikme. Kredi kartı borcu, son ödeme tarihine kadar -asgari ödeme tutarı dahil- ödenmemişse, kartınız gecikmeye girecektir. Bu durumda banka, müşterisine kredi kartının gecikmeye girdiğine dair bir uyarı bilgisi gönderir. Henüz ilk aydan, asgari ücret tutarını ödemeye çalışmak en doğrusu olacaktır.
  2. 30 gün gecikme. Aynı dönem içerisinde kredi kartına 3 sefer asgari tutar ödemesi yapılmadığı taktirde kart nakit çekime kapatılır. Ve bu durum, Kredi Kayıt Bürosu (KKB)’na bildirilir, kredi kartı 30 gün gecikmeli gruba girmiş olur.
  3. 90 gün gecikme ve yasal takip. Kredi kartı borcu, 90 gün (3 ay) ödenmezse, yasal takip süreci başlamış olur. Bankalar geçen bu süre içerisinde gerek mail, gerek telefon ve mesajlarla ödemeniz için gerekli uyarıları yapıyor olurlar. Bu sürede bankalar, ödeyemeyeceğiniz borcunuzu taksitlendirmek, yapılandırmak gibi teklifler sunabilirler. Bunları değerlendirmek ve taksitlendirme işlemi başlatmak, kredi notunuzun düşmemesi için sizin yararınıza olacaktır.
  4. Kredi kartının kapatılması. Kredi kartı borcunun ödenmediği ilk 90 gün sonunda, kredi kartınız alışverişe kapalı hale gelecektir yani kullanıma kapatılacaktır. Bu durum da yine banka tarafından, Kredi Kayıt Bürosu’na aktarılmaktadır. Böylelikle, kredi kartınız “gecikmeli alacaklılar listesi”ne dahil olmaktadır.
  5. Ödeme planı talebi. Kart kullanıcısı olarak, borcunuzu ödemediğiniz 90 gün sonunda, banka sizden borcun tamamını ödemenizi ya da 15 gün içerisinde ödemenizi isteyebilir. Ya da bir ödeme planı talep edebilirsiniz. Müşteri hizmetlerinden de gerçekleştirebileceğiniz, borcu taksitlendirme işlemi ile toplam borca uygulanan faizle birlikte, ödeme süreniz biraz daha uzayabilir. Bankalar, farklı ödeme ve taksit seçenekleri sunacaklardır. Ancak bu sırada kartınız kullanıma kapalı kalmaya devam eder. Bu plana uyulmazsa yasal takip süreci yine başlatılır ve avukatlar devreye girer.
  6. Kara liste. Kredi kartı borcunun ödenmediği 90 gün sonunda kara listeye girmiş ve bankalar tarafından sakıncalı müşteri olarak görülmeye başlarsınız. Ve bu durum, 90+60 gün sonrasında toplam borcunuzu ödeseniz dahi 5 yıl kadar sicilinizde görüntüleniyor olacaktır. Daha önce çalışmamış olsanız da yeni bir bankadan kredi çekmek ya da kredi kartı almak mümkün olmayabilir.
  7. Haciz süreci. Avukat aracılığıyla yürütülen yasal takip ile, Merkez Bankası kara listesine girersiniz ve kredi siciliniz bozulur. Hesaplarınız bloke edilir, eğer hesaba yatan bir maaşınız varsa, belli bir dilimine el konulabilir ve haciz süreci başlar.
  8. Gecikme faizi ve KKB notu düşüşü. Ödemeyi aksatmayı başlattığınız ilk günden itibaren, borcunuza gecikme faizi işlemeye başlar. 60 gün sonunda ise, KKB puanınızda önemli bir oranda düşüş oluşacaktır. 

Diğer Bilgiler
Faizler yükseliyor. Ne yapmalıyım?
Hayatınızın herhangi bir anında acil nakit ihtiyacınız oluşabilir. Bu ihtiyacınızı karşılamak için kullanacağınız yöntem ne olursa olsun, aylık ödeme tutarlarınıza bir miktar faiz eklenecektir. Bu faizlerin oranları bankalar tarafından belirlenir. Devamı
Birden fazla kredi kartını yönetme tüyoları
Kredi kartları gündelik yaşamımızın önemli bir parçası. Yanlış kullanım nedeniyle çoğu insanın mali konulardaki en büyük handikaplarından biri olduğu da bir gerçek. Özellikle birden fazla kredi kartı kullanıyorsanız onları doğru yönetmek mali dengeniz için önemli bir gereklilik. Çoklu kredi kartı kullanımında alacağınız ufak önlemlerle bu dengeyi rahatlıkla koruyabilirsiniz. Devamı
Serkan G.
44 yaşında, Evli
Satış Görevlisi
“Bizler için mükemmel bir platform. Kredi kartı ve kredi borçlarının yükü ağır gelmeye başlamıştı ve aylık borcumu Tekkredi sayesinde hafiflettim. Kendi adıma konuşmak gerekirse ortalıkta dolaşan o kadar dolandırıcılık varken telefonda vermiş olduğunuz o güven ile hem başvuru esnasında hem de bankada kredi kullanma aşamasında her an yanımda olduğunuz için teşekkürler.”