Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Kredi Kartı Ödemeleriniz Kredi Raporunuza Nasıl Yansır?

"Kredi kartı ödemeleriniz kredi raporunuza nasıl yansır?" sorusu, kullanımın ödeme düzenliliği ve borçlanma miktarı ile yanıt buluyor. Yüksek miktarda kredi kartı borcu, takibe alınma durumu, ödeme düzensizliği ve sürekli faiz ile borcun katlanması kredi notu üzerinde olumsuz etki ediyor.

Asgari Tutarı Ödeme

Yapılan en yaygın hatalardan biri olan asgari ödeme kredi notunun düşük kalmasına neden oluyor. Borcun yalnızca %30'unu (kart limitine göre oran değişebiliyor) işaret eden asgari tutar ödendikten sonra borç faiz ile bir sonraki döneme yansıtılmaya devam ediyor. Findeks kredi notunuzu yükseltmek için borcun asgari tutarından fazla ödemenin yapılması hatta mümkünse borcun kapatılması tavsiye ediliyor. Borcun her gün faizle artmasına neden olan asgari ödeme sicilinizi kötüleştireceği gibi hiç ödeyemeyeceğiniz bir borç birikimine de sebep oluyor. Borç miktarı arttıkça kredi alma ihtimaliniz maalesef azalıyor.

Toplam Tutardan Daha Fazla Ödeme

Borç tutarının üzerinde para yatırmak genellikle kartın limitinin artmasına sebep oluyor. Farkında olmadan kartın limitini artırabileceğiniz bu durumda, kullanım esnasında da farkında olmadan fazla harcama yapabilirsiniz. Aylık ödeme gücünüzü aşan limitlerde kart kullanımında bulunmanız borcun faizle katlanmasına, ödemenin gecikmesine ve kredi notunuzun düşmesine neden olabiliyor. Benzer şekilde bir ay içinde yanlışlıkla iki kez ödeme yapmanız halinde bir sonraki ay kalan borcun en az %30'u kadar asgari ödeme geliyor. Kenarda birikmiş bir paranız veya o an ödeme durumunuz olmadığında asgari tutar yatırılmamış olacağından siciliniz lekelenebiliyor.

Ekstre Erteleme Faizleri

Ekstre erteleme işlemleri ek faiz uygulamasına neden oluyor. Yüksek borç faizleri kredi kartı borcunun yükselmesine ve ödenemez duruma gelmesine sebep olabiliyor. Borcu ödemeyi ertelerken borcun artmasını göze almanız gerekiyor. Eğer ödeme durumunuz yoksa borç ertelemenin çare olmadığını hatırlamanız ve bankanız ile yeni ödeme düzenlemesi üzerine irtibata geçmeniz öneriliyor.

Ek Taksit Faizleri

Bankaların kartın vadettiği taksitlerin üzerinde kullanıcının ek taksit talep ettiği durumlarda borca eklediği faiz de standardın üstünde oluyor. Taksitlerin artması kullanıcının ödeme yapamadığı bilgisini verirken, borcun da katlanması ile sonuçlanıyor. Her iki durum da kişinin kredi notu sorgulama işlemleri sırasında risk raporunda görülüyor.

Diğer Bilgiler
Borç ödemekten yorgun düşenlere öneriler
Borç sahibi olmak elbette hoşa giden veya istenen bir durum değil ama herkes hayatının bir döneminde; evlenirken, taşınırken veya iş kurarken hemen kapatamayacağı bir borcun altına girebilir. İster kredi borcu ister kredi kartı borcu olsun, o borç tamamen kapanana kadar içiniz rahat etmez. Arka arkaya borçlandıysanız taksit ödemek sizi ara sıra yıldırabilir ama uzun vadelerin moralinizi bozmasına izin vermeyin. Devamı
İhtiyaç Kredisini Ne Zaman Kullanmalısınız?
Günlük yaşamda her an bir şeylerin eksikliğini hissetme potansiyelimiz oldukça yüksek. Ancak şu açıdan dikkatli olmada yarar var: eksikliğini hissettiğimiz her şey gerçekten ihtiyacımız olmayabilir. Dolayısıyla bu gedikleri kapatmak için çektiğimiz ihtiyaç kredileri de gerçek 'ihtiyaç' kapsamına girmeyebilir. Bu nedenle, çektiğimiz kredilerin bizlere verilen bir armağan değil zamanı geldiğinde ödemek zorunda kalacağımız bir borç olduğunun bilerek hareket etmemiz en akılcı yol gibi duruyor. Bu konuda nelere özen göstermeliyiz ve ihtiyaç kredisini ne zaman kullanmalıyız. İki temel konuya dikkat ettiğimizde, sanıyoruz bu konuda gerekli ilk adımları atmış oluruz. Peki, nedir bu konular: Devamı
İlker A.
44 yaşında, Polis Memuru
“Ev kredimi ödemekte zorlandığım için ve diğer özel giderlerim için kredi kullanmıştım. Tekkredi sayesinde vadeyi uzatarak borçlarımı bir yere topladım ve çok rahatladım. Her aşamada çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim.”