Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Kredi Borcu Nasıl Yapılandırılır?

Kredi yapılandırma hem kredi kartı borçları hem de kredi borçları için uygulanabilir. Kredi yapılandırırken bütçenize göre hareket etmeniz gerekir. Yeniden yapılandırma sonrasında ödemelerinizi yine aksatmanız durumunda, borçlu olduğunuz banka (kredi ödemelerinde olduğu gibi) 90 günlük bir süre beklemez ve borcun tahsilatı için yasal süreci hemen başlatabilir.

Peki madde madde kredi borcu nasıl yapılandırılır?

  • Koşullara dikkat! Kredi borcu ödeme aşamasında zorlanmak, tek başına kredi yapılandırma için yeterli sebep değildir. Bankaların bu işlem için hazırladığı kredi transfer kampanyaları kapsamındaki ürünleri incelemeniz ve bu koşullarla sizin kendi koşullarınızı karşılaştırmanız gerekir. Eğer bir başka kredi transfer seçeneği, sizin ödemekte olduğunuz kredinin koşullarından daha cazipse kredi faiz oranı ve kredi vadesi yeniden hesaplanarak daha uygun koşullarla borcu taşıma işlemi gerçekleştirebilirsiniz ki aslında bu da kredi yapılandırma demektir.
  • Hesap kitap yapmak gerekli. Kredileri yeniden yapılandırma kararı verdikten sonra, ele almanız gereken birtakım hususlar vardır. Yapılandırmadan önce hesaplanması gereken kritik noktalar şunlardır: Geriye kalan borç miktarı, var olan kredi ve yapılandırma sonrası kredi arasındaki faiz oranları farkı, ödemekte olduğunuz ve ödeyeceğiniz toplam taksit tutarı / vade farkları ve toplam kredi maliyeti.
  • Banka seçimi önemli. Kredi borcunuz olan bankadan yeniden yapılandırma işlemini gerçekleştirebileceğiniz gibi, farklı bir banka ile de yapılandırmaya gidebilirsiniz. Böylece başka bir banka kredisi ile diğer tüm kredilerinizi kapatabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken, bütçenize, ödeme koşullarınıza en uygun yapılandırma kredisini hangi bankadan alacağınız. Bankalar genellikle bu işlemi desteklemektedir. Bu sayede hem banka alacağını tahsil etmiş olur hem de siz daha küçük aylık ödemelerle, bütçenizi rahatlatarak borçlarınızı ödemiş olursunuz. Yapılandırma için seçilen banka genellikle, bireyin hali hazırla çalıştığı ve borçlu olduğu banka olmaktadır.
  • Vadeye dikkat. Bankalar arası kredilerde kampanya şartları, faiz oranları, vade süreleri farklılık gösterebilir. Fakat vade süresi yine de yasalarla belirlenmiş olduğundan, en uzun vade süresi 48 ay olarak düzenlenmiştir. Ancak Eylül 2016'da yapılan düzenlemeyle ihtiyaç kredisi vadeleri 36 aydan 48 aya çıkarıldığından kredi yapılandırma için avantajlı bir döneme girilmiştir.
  • İnternetten ya da şubelerden başvuru yapılabilir. Kredi yapılandırma işlemi, internet üzerinden de sağlanabilmektedir. Bu şekilde siz bankalara tek tek gidip hesaplamalar ve incelemeler için vakit kaybetmezsiniz. Sizin için en uygun faiz ve ödeme planı hazırlanır ve siz daha rahat, kolay bir şekilde borçlarınızı ödemeye başlayabilirsiniz.
  • Masraflara dikkat. Kredi yapılandırma, bir bankadan çektiğiniz krediyi farklı bir bankaya taşıyarak, vade süresinin ve faizin tekrar hesaplanması demektir. Var olan kredinizi öderken, ödemelerde sıkıntı çekmiyor olsanız da yapılandırmaya gidebilirsiniz. O da şu şekilde olmaktadır. Mesela siz bir bankadan 12 ay vadeyle bir kredi aldınız. O dönem içerisinde sizin için en doğru kredi o olabilir. Fakat belli bir zaman geçtikten sonra, örneğin 3 ay sonra, başka bir banka çok daha uygun bir kredi sundu. Başka bankaların kampanyalarını takip etmekte her zaman fayda vardır. Çünkü böyle bir durumda borç transferi kredisi için başvuru yapmak isteyebilirsiniz. Bu durumda dikkat edilmesi gereken diğer bankanın çıkartacağı masraflar ve olası erken kredi kapama masraflarıdır. 

Diğer Bilgiler
Finansal Danışmanınız Sizin İçin Ne Yapmalı?
Gelir ve giderlerinizi, borçlarınızı, yatırımlarınızı kontrol altında tutmak ve doğru zamanda doğru yatırımları yaparak kazançlı çıkmak tek başınıza baş edemeyeceğiniz bir görev olabilir. Böyle durumlarda işinin ehli bir finansal uzmana başvurmak en akılcı çözüm olacaktır. Aşağıdaki yazıya göz atarak bir finansal danışmandan neler beklemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Devamı
İşe alınırken KKB raporum kontrol edilebilir mi?
Kredi risk raporu ya da diğer adıyla KKB raporu, son 5 yıl içerisindeki aktif ve kapanmış kredi bilgilerinizi gösteren rapordur. Rapor içerisinde konut, taşıt da dahil olmak üzere ihtiyaçtan eğitime kadar çektiğiniz tüm krediler, kredi kartı ve kredili mevduat hesabınıza dair bilgiler yer alır. Peki yeni bir işe başlarken bu kadar özel bir belge sizden istenirse? Gelin bu konudaki teorik ve pratik uygulamaları beraber gözden geçirelim. Devamı
Mahmut Ş.
25 yaşında, Evli
Turizmci
“Ev kredisi ve farklı ihtiyaçlarım için krediler kullandım kredi kartlarımı kullandım ve hepsi farklı bankalarda dağınık bir şekilde olduğu için zorlanıyordum. Tekkredi sayesinde bütün borçlarımı tek bankaya topladım. Şu an çok rahat bir şekilde ödeme yapabiliyorum. Kredi kullanım aşamasına kadar Tekkredi benimle çok ilgilendi. Aklıma takılan her şey için aradığımda karşımda gerçekten bir muhatap buldum. Teşekkürler Tekkredi.”