Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Faizler yükseliyor. Ne yapmalıyım?

Enflasyon ve makro ekonomik dengeler gibi nedenlerden ötürü faiz oranları sabit kalmaz; zamanla artıp yükselebilir. Faizlerin arttığı bir dönemdeyseniz ve kendinize “Faizler yükseliyor. Ne yapmalıyım?” diye soruyorsanız yazımızdaki önerileri inceleyerek çözüme yönelik somut adımlar atabilirsiniz.

Konut kredisi peşinat tutarını yüksek ödeyin.

Konut kredisi, mortgage veya ev kredisi olarak da bilinir. Bu kredi, finans sözlüğüne göre, bankalar ve diğer finans kuruluşları tarafından, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunulur. Satın alacağınız evin değeri üstünden %100 için değil daha az bir miktar için kullandırılır. Evi satın alabilmek için aradaki miktarı peşin olarak ödemeniz gerekir. 

Yapabileceğiniz en iyi şey, faizlerin yüksek olduğu bir dönemde peşinatı olabildiğince yüksek ödeyip kredi borcunuzu, dolayısıyla faiz yükünü azaltmaktır. Burada bir hususu not düşmek lazım: mortgage kredileri sabit faizli ve değişken faizli olmak üzere 2 tip kullanılabilir. Şayet sabit faizli kredi kullanıyorsanız, faiz zamları konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Değişken faizli kredilerde, piyasanın durumuna göre faiz düşebilir de yükselebilir de. Bu değişikliklerin hepsi ödemelerinize yansır. İster sabit faizli, ister değişken faizli krediniz olsun, baştan yüksek peşinat öderseniz taksitlerinizi ve faiz oranına göre ödeyeceğiniz tutarı azaltabilirsiniz.

Banka kampanyalarını takip edin.

Banka kampanyaları sadece kredi kartlarıyla sınırlı değil. Birçok bankanın farklı kredi türleri için kampanyaları olabilir. Kredi kampanyalarının avantajları arasında faiz indirimi, düşük taksit tutarları veya daha uzun vadeler bulunabilir. Böyle kampanyaları takip ederseniz kredi aldığınızda faizlerin yükselmesi konusundaki endişelerinizi hafifletebilirsiniz. Bankaların haber verme sistemlerine (e-posta, SMS) üye olarak veya kredi fırsat sitelerini takip ederek kampanyalardan haberdar olabilirsiniz.

Borçları geciktirmeyin.

Yapacağınız en temel şey, hem kredi hem de kredi kartı borçlarınızı geciktirmemektir. Borçlar biriktikçe ve taksitler geciktikçe ödemelerinize faizler eklenmeye devam eder. Faiz oranlarının artması durumunda bu fark taksitlerinize dahil edilir ve artık yeni faiz oranından ödeme yapmaya devam edersiniz. Borçları geciktirmeniz, yüksek faiz oranları ödemenizin yanı sıra kredi notunuzun düşmesine, kredi kartı başvurularınızın reddedilmesine ve kredi başvurularınızın zorlaşmasına da yol açar.

Harcamalarınızı kısıp para biriktirin.

Faizlerin yükseldiği, enflasyonun arttığı bu zamanda yapılabilecek en iyi şey, harcamalarınızı kısıp para biriktirmektir. Borç sahibi olmak kolaydır ama borçları kapatmak daha zordur, hele de nakit sıkıntınız varsa. Gerçekten ihtiyacınız olan harcamalar dışında düşünmeden yaptığınız gereksiz harcamaları kısarsanız ve kenarda nakit biriktirmeyi başarırsanız borçlarınızı kapattıktan sonra rahat bir nefes alabilirsiniz.

Diğer Bilgiler
Finansal Problemlerinizi Nasıl Çözebilirsiniz?
Finansal durumumuz hayat kalitemizi etkileyen en önemli faktörlerden biri. Parayla olan ilişkilerinizi genel olarak görmezden gelmek yerine iyileştirmeye çalışmak kademe kademe arttıracak bilinçle birlikte hem kısa vadede hem de uzun vadede hayatınızda olumlu etkiler yaratacaktır. Finansal problemlerinizi nasıl çözebileceğiniz ile ilgili birkaç ipucu bu konuda size yol gösterici olacaktır. Devamı
Kredi kartınız kaybolduğunda yapmanız gereken 8 şey
Hepimiz kredi kartı kullanıyoruz. Belki de birden çok kredi kartı kullanıyoruz. Peki ya bu kartlar çalınırsa ya da kaybolursa ne yapmalısınız? Elbette ilk olarak bankanızı arayarak kartı iptal etmelisiniz. Bankaların müşteri hizmetleri departmanları kredi kartının kayıp-çalıntı durumları için öncelikli olarak hizmet vermektedir. Diyelim ki çantanızı ya da cüzdanınızı çaldırdınız ve tüm kartlarınız da içindeydi. Bu durumda zaten kredi kartınızın artık başka birilerinin elinde olduğunu biliyorsunuz demektir, buna eminsiniz. Peki ya kredi kartınız kayıp ise? Aslında bu durumun da oldukça dikkate alınması gerekir çünkü kaybettiğiniz yeri bilmiyorsunuz ve kredi kartınızı tanımadığınız bir kişi ele geçirmiş olabilir. Yani kart, evin, kıyafetlerin, çantaların bir yerlerinden çıkabilir diye beklememelisiniz. İptal ettirmek daha doğrudur. Birkaç tane kredi kartı kullanıyorsanız kayıp durumda olan var mı kontrol etmelisiniz. Aslında kullanmadığınız veya kullanmayı düşünmediğiniz kredi kartlarınızı kapattırmanız sizin yararınıza olacaktır. Devamı
Serkan G.
44 yaşında, Evli
Satış Görevlisi
“Bizler için mükemmel bir platform. Kredi kartı ve kredi borçlarının yükü ağır gelmeye başlamıştı ve aylık borcumu Tekkredi sayesinde hafiflettim. Kendi adıma konuşmak gerekirse ortalıkta dolaşan o kadar dolandırıcılık varken telefonda vermiş olduğunuz o güven ile hem başvuru esnasında hem de bankada kredi kullanma aşamasında her an yanımda olduğunuz için teşekkürler.”