Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Ev Krediniz Reddedilirse Yapmanız Gerekenler

Günümüzün şartlarında nakit para ile ev sahibi olabilmek çoğumuz için mümkün olmuyor fakat bu ev sahibi olamayacağımız anlamına gelmiyor. Bankaların konut kredileri işte tam olarak bu ihtiyacı karşılamak için sunuluyor. Bankalar kredi vermeden önce müşterilerinin kredi notlarını belirleyici kriter olarak alıyorlar. Kredi notunuza göre kredi faiziniz ve miktarınız belirleniyor. Kredi notu düşük olan riskli müşterilere ise kredi verilemeyebiliyor. Ev krediniz reddedilirse yapmanız gerekenler dört ana başlıkta toplanıyor.

Size neden kredi verilmediğini öğrenin

Eğer başvurduğunuz konut kredisi reddedildiyse öncelikle kredi notunuzu öğrenmeniz gerekiyor. Bankalar kredi notunu belirlerken, borç ödeme performansında Türkiye ortalamasını baz alarak bir oran belirliyorlar. Eğer ödeme performansınız bu oranın altındaysa ya kredinizin şartları çok ağır oluyor ya da reddediliyor. Bu nedenle krediniz reddedilecek olursa mutlaka neden reddedildiğini öğrenmeniz gerekiyor.

Borç ve gelir oranınızın makul olmasına dikkat edin

Kredi kullandırırken bankaların karar aşamasında kullandığı kriterlerden bir diğeri de borç ve gelir dengesi oluyor. Kredi kartlarınız, faturalarınız ve kullandığınız diğer kredilerin tamamı bu denkleme dahil ediliyor. Eğer mevcut borçlarınızın taksitleri gelirinizin karşılayabileceğinin üzerindeyse, banka sizi riskli müşteri olarak kabul ediyor ve kredi başvurunuzu reddedebiliyor. Bu nedenle eğer konut kredisine başvuracaksınız borçlarınızın gelir seviyenizle uyumlu olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Kredi raporunuzdaki negatif ögeleri belirleyin

Kredi raporu, Türkiye’nin 9 büyük bankasının ortaklaşa kurduğu Kredi Kayıt Bürosu’ndan edinilebiliyor. Bu rapor ile Findeks kredi notu öğrenilebiliyor. Raporu incelerken ödemelerinizin zayıf noktalarını tespit etmeniz gerekiyor. Aksayan ödemeler, ödenmemiş borçlar, faize girmiş taksitler gibi ödeme problemleri kredi notunuzu negatif olarak etkiliyor. Eğer bu kalemlerde iyileştirmeye giderseniz kredi notunuz hızla daha iyi seviyelere geliyor ve kredi almanız kolaylaşıyor. Dolayısıyla, ev kredisine başvurmadan önce kredi kartı borçlarınızı kapatmak, aksayan kredileriniz varsa ödemelerinizi yeniden planlayarak ödeme dengesini kurmak oldukça faydalı önlemler olarak değerlendiriliyor.

Kredi skorunuzun düzelmesi için yapmanız gerekenlerle ilgili profesyonel yardım alın

Eğer kredi skorunuzu nasıl yükseltebileceğinizi bilmiyorsanız bu konuda profesyonel yardım almanız önem arz ediyor. Findeks danışmanlık bölümü bu konuda kullanıcılara destek sunuyor. Kredi notu çok farklı ve karmaşık algoritmalarla belirlendiğinden bu konuda danışmanlık hizmeti almak kredi notu yükseltme konusunda daha profesyonel ve sonuca odaklı adımlar atılmasına yardımcı oluyor.

Ayrıca, tekkredi.com sitesi hem hesaplama araçları, hem bu konudaki içerikleri ile oldukça faydalı bir kaynak sunuyor.

Diğer Bilgiler
Harcama Problemleriniz Olduğunun 5 Göstergesi
Bazen gereğinden fazla harcama yapıyor olduğunuzu fark etmeniz kolay olmayabilir. Bütçenizi kontrol altında tutmak için içeriğimizi okuyarak harcama problemleriniz olduğunun 5 göstergesini öğrenebilir, bu sorunu çözmenin yollarına göz atabilirsiniz. Devamı
Öğrenci Kredisi Ödemesi İle İlgili Yapmamanız Gereken 3 Şey
Öğrencilik yıllarında alınan kredi, kurtarıcı özelliği ile baldan tatlıdır. Çoğu zaman can simidi misali imdadınıza yetişir. O yıllarda aldığınız kredi sanki hiç geri ödenmeyecek gibidir. Başka bir deyişle, daha sonra ödemek zorunda kalacağınız çoğu zaman aklınızdan uçar gider. Ancak, mezuniyetinizin üzerinden 2 yıl geçtikten sonra çat diye gelir, kapınıza dayanır. Çünkü, mezun olan her öğrencinin kredisi iki yıl otomatik erteleme sonrasında başlar. Öğrenim yaşamınız boyunca almış olduğunuz kredi tutarının üzerine beyaz eşyaya endeksli faiz tutarı eklenerek toplam kredi borcunuz üzerinize yansıtılır. Herhangi bir yapılandırma veya toplu ödeme yapmadıysanız, ödeme gününün sonuna kadar tarafınıza belirlenmiş olan miktarı yatırmanız beklenir. Böylelikle, kredi ödemelerinize mecburen başlarsınız. Bu aşamada, farkında olmadan veya daha iyi olacağını düşünerek yapılan bazı hatalarla sizin de yüz yüze gelmeniz olası. Özellikle öğrenci kredisi ile ilgili yapmamanız gereken 3 şey var; Devamı
Ulaş Can H.
21 yaşında, Bekar
Kameraman
“Geçmiş yıllarda siteniz ile internet reklamları aracılığı ile tanışmıştım. Hiç bir sorun ve aksaklık yaşamadan tüm kredilerimi tek bir çatı altında toplamıştım. Şimdi yine aynı ihtiyacım doğunca sitenizden yine aynı hız ve güvenirlilik ile işlemlerimi tamamladım. Teşekkür ederim.”