Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Vadesinden önce borç ödemeli miyim?

Peki, nakit ihtiyacınızı planladığınızdan önce telafi eder ve borçlarını önceden kapatabilen şanslı insanlar arasına girerseniz neler yaşayacağınızı biliyor musunuz? Sizi bekleyen avantajlar veya dezavantajlar var mı? İşte, “vadesinden önce borç ödemeli miyim?” sorunuzun cevabı:

Vadesinden önce borç ödersem ne olur?

Vadesinden önce borç ödediğinizde yaşayacaklarınız, aldığınız krediye (ihtiyaç kredisi, konut kredisi, vb) göre değişiklik gösterir. Örneğin, ihtiyaç kredisi veya tüketici kredisini erken kapatmanız durumunda faiz indirimi ve başka indirimlerden yararlanmanız olasılık dahilindedir ama bu aynı zamanda, elinizde tutup değerlendirebileceğiniz paranın getirisinden vazgeçmeniz anlamına da gelebilir. İhtiyaç kredinizin taksitlerini önceden ödemek yerine, ödeme zamanını beklemeniz daha avantajlı olabilir.

Türkiye’de konut kredileri genelde sabit faize tabidir. Bunun avantajlarından biri, vadelerinizi öderken faiz zamlarından etkilenmemenizdir. Fakat dezavantajlarından biri de borcunuzu erken kapattığınızda faiz oranı kadar ceza ödemenizin gerekmesidir. O yüzden, sabit faizli konut kredisi aldığınızda vadelerinizi tam olarak belirlenmiş tarihlerde ödemeniz en karlı ve mantıklı harekettir. Ancak, değişken faizli konut kredinizi erken kapattığınızda sabit faizli konut kredisinde olduğu gibi ceza ödemeniz talep edilemez.

Vadesinden sonra borç ödersem ne olur?

Bu sorunun cevabı borcu ne kadar geciktirdiğinize göre değişecektir ama vadesinden önce borç ödemekten daha olumsuz sonuçları olduğu söylenebilir. Vadesini geciktirdiğiniz kredi taksitinize, ödenmeyen süre için gecikme faizi işletilir. İhtiyaç kredisi için nispeten düşük olan bu faiz oranı Genel Kredi Sözleşmesi imzalayan tüketiciler için akdi faizin %100’üne karşılık gelir.

Kredi ödemelerinizi geciktirdiğinizde süreç şöyle işler: Bankanız, ona verdiğiniz iletişim bilgilerini kullanarak size taksidi geciktirdiğinizi haber verir. Kredinizin bir kısmını ödediyseniz size eksik kalan kısım bildirilir. Bu gecikme, her taksitte kredi kayıt bürosuna gönderilen raporlarda yer alır. Daha sonra yazılı ihbarname gönderilir, yasal süreç başlar. Üçüncü uyarıdan sonra yasal takip başlar, banka avukatları ve icra dairesi devreye girer. Tüm süreç kredi kayıt bürosunda raporlanır.

Bütün bunlardan çıkarabileceğiniz sonuç şu: Borçlarınızı zamanında ödemeniz en mantıklısı. Böylece, gecikmeden kaynaklanan yaptırımlara maruz kalmazsınız, ödeme planınızı tıkır tıkır uygularsınız ve konut kredisi örneğinde de olduğu gibi, vadeyi önceden ödediğinizdeki ceza ödeme ihtimaliyle karşı karşıya kalmazsınız.

Borçlarınızı geciktirmeden tam vaktinde ödemek için kredi yapılandırma yöntemini deneyebilirsiniz. Tekkredi.com ile kredi kartı ve kredi borçlarınızı tek bir kredi altında birleştirip tek bir bankanın ödeme planına sadık kalarak vadenizi zamanında ödemeye yönelik büyük bir adım atabilirsiniz.

Diğer Bilgiler
En Uygun Şekilde İhtiyaç Kredisi Almak İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?
İhtiyaç kredisine ihtiyaç duyulan zamanlar olabilir. Bu krediyi gereken önlemleri alarak ve araştırma yaparak en doğru şekilde almak mümkündür. Devamı
Finansal hedeflerinizi belirlemeniz için öneriler
Para, finans, bütçe gibi kavramlar günlük hayatta konuşmayı da üzerine düşünmeyi de pek sevmediğimiz konular ancak mali dengemizi oturtmak için bunu değiştirmemiz gerektiği de önemli bir gerçek. Bu değişimler bir günde olmayacak elbette ama hemen bugün bir günde belirleyeceğiniz finansal hedefler size kademeli olarak iyileşmeyi getirirken bir sene sonra mali açıdan çok daha iyi bir noktada olmanızı sağlayacak. Peki hedeflerinizi nasıl belirleyebilirsiniz? Devamı
Mehmet U.
İşyeri Sahibi, 29 yaşında
“Daha önce birçok ihtiyacım sebebiyle kredilerim ve kredi kartlarımı kullandım. Yakınlarımın ihtiyaçları için çektiğim krediler de vardı ama hiç birine yetişemedim. Farklı bankalar olduğundan takip etmekte zorlanıyordum. Tekkredi benim için bir dönüm noktası oldu ve kredilerimi birleştirdim. Her aşamada arandım ve kredimi kullandım.”