Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Çocuklarla para konusunu konuşmanın altın kuralları

Erken yaşta konuşmaya ve uygulamaya başlayın!

Atalarımız ağaç yaşken eğilir demiş. Yapılan araştırmalar da bunu destekler biçimde çocukların tüketim ve parayla ilgili alışkanlıklarını 3-6 yaş arasında geliştirdiğini söylüyor. Bu dönem çocuğunuzun paranın ne olduğu, nasıl kazanıldığı, neler için kullanıldığı gibi kavramları öğrenmesi için en doğru zaman.

Parayı tabu olmaktan çıkartın!

Toplumumuz bize para konuşmayı ayıplasa da ileride çocuklarımızın maddi konularda daha sağlıklı kararlar alabilmesi için öncelikle bazı tabuları yıkmamız gerekiyor. Çocuklarla para konusunu konuşmanın altın kurallarına çocuğunuzun parayla ilgili sorularını geçiştirmemekle ve konuşulabilir bir kavram olduğunu öğretmekle başlayabilirsiniz. Bırakın para kazanma, biriktirme, kredi, kredi kartı, ihtiyaç, borç gibi kavramları el yordamıyla başka yerlerden değil en güvenilir yerden yani sizden öğrensin. Kavramları öğretirken cümlelerinizde olumsuz tavırlar kullanmamanız kredi ve borç gibi kavramların çocuk üzerinde kötü ve umutsuz bir etki yaratmamasına dikkat etmelisiniz. Unutmayın burada önemli olan çocuğun kavramları öğrenirken onlardan korkması değil, neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilerek para bilincinin oturması.

Paranın kazanılabilir olduğunu anlatın!

Çocuklar tıpkı birer sünger gibi en sizi dinlemiyor gibi gözüktükleri zamanda bile evde ve çevrede konuşulan her bilgiyi emmeye meyillidirler. Bu yüzden maddi durumlarınızla ilgili onların yanında konuşmanız gerektiği zamanlarda biraz daha dikkatli olun. Maddi olarak kritik bir dönemden geçiyorsanız kafasında "Ben/biz asla o kadar para kazanamayız" ya da "O kadar para bizde ne gezer" gibi sınırlayıcı düşünceler yerine bunun geçici bir durum olacağını hissetmesi büyüdüğünde aynı krizlerle karşılaştığında daha akılcı kararlar almasına ve büyük düşünmesine yardımcı olacaktır.

Para sorumluluğu almasını sağlayın!

Çocuğunuzda erken yaşta aldığı sorumluluk karşılığı para kazanma bilincinin oturması önemlidir. Ona istediği her şeyi almak da her alınacak şey için devamlı para kazanmak gerektiğini hatırlatmak da doğru bir yaklaşım değil. İkisi arasındaki dengeyi sağlayarak ona vereceğiniz öz güvenini ve sorumluluğunu arttıracak düzenli bir harçlık, ufak tefek sorumluluklar karşılığında kazanacağı ek paralarla para kullanmayı, biriktirmeyi ve harcama sorumluluğunu geliştirmeyi sağlayabilirsiniz.

Diğer Bilgiler
Yeni kredi kartınızla ilgili yapmanız gerekenler
Kredi kartı doğru kullanıldığında ihtiyaçlarınızı karşılayabilen ve taksitli alışveriş yapmanızı sağlayan bir araçtır. Ama karttan çok fazla harcama yapmanız ve limitlerinizi dolu tutmanız onu bir araçtan öte bir külfete dönüştürebilir. Devamı
Kolay Bütçe Yapma Stratejisi
Para ve bütçe kavramları, her zaman olabildiğince uzak durulmaya çalışılan konular arasında yer alır. Siz de bu konularda çoğu zaman görmeme, bilmeme, duymama gibi kaçınmaya yönelik davranışlar sergiliyor olabilirsiniz. Peki küçük ama etkili adımlarla doğru bütçe yapmayı öğrenmek ve paranıza sahip çıkmak istemez misiniz? Devamı
Ulaş Can H.
21 yaşında, Bekar
Kameraman
“Geçmiş yıllarda siteniz ile internet reklamları aracılığı ile tanışmıştım. Hiç bir sorun ve aksaklık yaşamadan tüm kredilerimi tek bir çatı altında toplamıştım. Şimdi yine aynı ihtiyacım doğunca sitenizden yine aynı hız ve güvenirlilik ile işlemlerimi tamamladım. Teşekkür ederim.”