Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
9 maddede çocuk sahibi olmanın aile ekonominize etkisi

Dünyanın en güzel duygularından biridir çocuk sahibi olmak. Eskiden hiç düşünülmeden, bir karar verilmeye dahi gereksinim duyulmadan çocuk sahibi olunuyordu. Günümüz şartlarında ise pek çok çift bunun hem maddi hem manevi olarak önemli bir karar olduğunun farkında.

  1. “Çocuk sahibi olmaya karar vermeden ekonominiz ne durumda?” bunu değerlendirmek için yapılacak harcamaları gözden geçirmek gerekiyor. Harcamaların başlayacağı ilk dönem çocuk sahibi olmaya karar verdiğiniz zaman. Eşlerin bir sağlık taramasından geçip fiziksel olarak hazır olup olmadıkları kontrol edilmeli.
  2. Hangi hastane? Hamilelik döneminin başlangıcıyla birlikte verilecek en önemli karar devlet hastanelerini mi özel bir hastaneyi mi tercih edeceğiniz. Bu şekilde en önemli masrafa başlamış oluyorsunuz. Özel hastanelere ya da özel doktor muayenehanelere her ay düzenli olarak kontrollere gitmeniz gerekeceği için aylık olarak ödeme yapmaya hazır olun.Ayrıca hamilelik döneminde belirli aralıklarla yaptırmanız gerekecek testler olacak. Bunlar için sizden her zaman ekstra bir bedel istenecektir.
  3. Kıyafet ve vitamin harcamalarına dikkat. Hamilelik döneminde kullanmanız gereken özel vitaminler ve hamilelik dönemi kıyafetleri de bir başka harcama alanı.
  4. Doğum yöntemi ve hastaneye göre değişen bütçeler. Doğum yapmak için özel bir kuruluşu seçerseniz tutacak meblağ için her hangi bir birikiminiz yoksa kredi çekmeniz bile gerekebilir. Doğumun normal doğum veya sezeryan yöntemiyle gerçekleşmesi durumuna göre hastaneye ödeyeceğiniz miktarlar değişeceği için mutlaka önceden konuşmalı ve duruma hazırlıklı olmalısınız.
  5. Bebek malzemeleri için bütçeleme. Bir diğer harcama alanı da bebeğiniz dünyaya gelmeden onun için yapacağınız hazırlıklar. İlk yapacağınız şey ona bir oda hazırlamak ya da en basitinden bir beşik almak olacak. Bebeğinizin dünyaya gelmesiyle birlikte pek çok ihtiyacı olacaktır. Hastaneden çıkmadan kıyafetlerle ve bebek bezi ile başlayacak olan ihtiyaç listesi kundak malzemeleri, biberon, kıyafet, mama, banyo ve sıhhi malzemeler gibi pek çok eşya ile devam edecek.
  6. Doğum sonrası kontroller ve aşılar. Bebeğinizin doğumu sonrası gerekli kontrolleri olacak ve çeşitli aşılar yaptırılması gerekecek. Ayrıca rutin taramalar için bir çocuk doktoru bulmanız ve randevu almalısınız. Özel hastane veya özel muayenehaneleri tercih ederseniz özel sigortanız olsa dahi bunlar için değişen miktarlarda ücretler ödeyeceksiniz.
  7. Özel durumlar için birikiminiz var mı? Tüm bunların yanı sıra doğum öncesi ya da sonrasında oluşabilecek özel durumlar için de her zaman hazırlıklı olmalısınız. Bir miktar birikiminiz olması işinize yarayacaktır.
  8. Çalışıyor musunuz? Çalışan anne adayı iseniz doğum öncesi ve sonrası dönemde çalışamayacağınız süreleri hesaplayarak bütçenizi ona göre planlamalısınız.
  9. Bebek büyüdükçe bütçeler de büyüyecektir. Bebeğinizin büyümesi ile birlikte gereksinimleri de artacaktır. Okul öncesi dönemdeki bakım ve genel giderlerinin yanı sıra kreş ve anaokulu ile başlayacak eğitim hayatı için bir fon oluşturmak iyi olacaktır.

Tüm bu saydıklarımız uzun bir liste ve ağır bir yük gibi görünse bile akıllıca planlanmış bir bütçe ile ve de gerektiğinde küçük kredi destekleriyle bebeğinizin göz açıp kapayıncaya kadar büyüyecektir.

Diğer Bilgiler
Ev Satmak İsteyenlerin Yaptığı 8 Hata
Evinizi acil bir şekilde satmak, nakit ihtiyacınızı gidermek, yeni eviniz için gerekli parayı toparlamak için unutmamamız gerekenleri sizler için derledik. Devamı
Borçlarınızı Yapılandırmaya Hazır mısınız? Sizin İçin 3 Öneri
Borçlarınızı yapılandırmaya kendinizi hazır hissediyorsanız gerekli adımları atmak için de hazır olmalısınız. Borç birleştirme kredisi alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve kredi veren bankalardan teklif alırken hangi kriterleri göz önünde bulundurmanız gerektiğini öğrenmeden önce süreci başlatmamanızda veya ilk gelen teklifi kabul etmemenizde yarar var. Devamı
Elif Sevil S.
31 yaşında, Bekar
Öğretmen
“Tekkredi bana kesinlikle çok ama çok yardımcı oldu. Yüklü miktarda ve dağınık olan, yetişemediğim ödemelerim vardı. Bunları tek bir elden tek bir bankaya ödemem konusunda başvuru aşamasından bankaya gidip kredimi kullanma aşamasına kadar Tekkredi'yi her sorumda aradığımda karşımda tatlı bir muhatap buldum ve sorunum çözüldü, kredimi rahat bir şekilde kullandım.”