Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Çocukların 10 yaşından sonra parayla ilgili öğrenmesi gerekenler

Çocuklara belirli bir yaş diliminden sonra hem okul hem de sosyal yaşamları için harçlık verilmesi zorunlu hale geliyor. Ailenin bütçesine göre verilen bu harçlıklar çocukların harcama ve biriktirme davranışlarının şekillenmesini sağlıyor. Elbette bu şekillenme olumlu veya olumsuz yöne evrilebiliyor. Çocuk gelişiminin önemli bir parçası olan para kavramının öğrenilmesi konusunda ailelere büyük iş düşüyor. Özellikle 10 yaş, bu noktada kilit bir önem arz ediyor. Çocukların 10 yaşından sonra parayla ilgili öğrenmesi gerekenler konusunda dikkat edilecek kimi öneriler ise şöyle sıralanabilir...

"Para çalışarak kazanılır" öğretisini kazandırmak

Geçmiş dönemlerde yaz tatiline giren çocuklar, bulundukları yerleşimlerdeki esnafın, ticaret ve hizmet erbabının yanına çırak olarak verilerek hem tatilleri değerlendirilir hem de para kazanma alışkanlığı kazandırılırdı. Günümüzde şartlar gereği özellikle şehirlerde bu gelenek pek sürmüyor. Çocuklara çalışarak para kazanmak öğretisinin yerleştirilmesi için öncelikle aileye görev düşüyor. Bu konulara değinen çocuk kitapları almak ve zorlu işlerde çalışarak para kazanan insanları anlatmak yararlı olabiliyor. Bu disiplini kazanan çocuklar, çalışarak elde edecekleri paranın değerinin farkına daha kolay varabiliyor.

Paranın sınırlı bir alım gücü olduğunu öğrenmek

Çocuklar doğaları gereği istedikleri her şeyin kolayca alınabileceğine inanabiliyor. Hoş, para harcama konusunda büyükler bile ceplerindeki kredi kartlarına güvenerek benzer bir duruma düşebiliyorlar. Aile bu noktada çocuklarına eğitim vermede yetersiz kalırsa hem şu an hem de gelecek için çocuklarının para harcama talep ve davranışlarında hep sorun yaşamasına neden oluyor. Her istediklerini almamak onlara paranın değerli ve kısıtlı bir kaynak olduğu gerçeğini öğretmede yardımcı oluyor. Gelecekte sadece para harcayıp yaşamdan doyum sağlayan bireyler olmamaları adına ebeveynlerinin bunu iyi kavraması gerekiyor.

Dün kumbara bugün birikim hesabı

Çocuklara tasarruf bilinci kazandırmada geçmişte kumbaralar çok önemli bir işlevi yerine getirmişti. Günümüzde ise bankaların çocuklar için sunduğu birikim hesapları benzer bir görevi üstleniyor. Birikim hesabı açmak çocuğa gelecek için para biriktirmenin önemini kazandırmada önemli bir fayda sağlıyor. Öğrenim hayatı ve sonrası için paranın önemini kavrayan çocuk, birikim hesabı sahibi olmasının ona sağladığı sorumluluk ile hem tasarruf yapabilme yetisi kazanıyor hem de geleceğe daha güvenli bakabiliyor.

Çocuklarınız için açmayı düşündüğünüz birikim hesaplarının kapsamı yanı sıra, çocuklarınıza harcama ve tasarruf disiplini kazandırma konularında Tekkredi.com'u bir başvuru noktası olarak değerlendirebilirsiniz. Türkiye'nin ilk kredi birleştirme ve yeniden yapılandırma web platformu olan Tekkredi ile kendinize ait kredi borçlarının da etkin şekilde birleştirilip yapılandırılarak hem borçlarınızdan kurtulma hem de birikim yapabilme fırsatı yakalayabilirsiniz.  

Diğer Bilgiler
İhtiyaç Kredisi Kampanyalarını Karşılaştırırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Günümüzde bankalar, olanakları elverişli olan her tüketiciye kendi imkanları sınırları içerisinde belirli bir kredi kullanma hakkı tanıyor. Kredi kullanacağınız bankayı seçerken belirli kriterlere dikkat etmek büyük önem taşıyor. Devamı
İpotekli ihtiyaç kredisinin hayat kurtaran avantajları
İpotekli ihtiyaç kredilerinin diğer ihtiyaç kredilerine ve tüketici kredilerine kıyasla farklı avantajları mevcut. Her ne kadar bir mal varlığının ipotek olarak gösterilmesi gerekse de aşağıda sıralanan avantajlar sebebiyle ipotekli ihtiyaç kredisi, göz önünde bulundurulması gereken bir kredi türü olarak karşımıza çıkıyor. İşte avantajlardan bazıları. Devamı
Aysel Y.
46 yaşında, Bekar
“Özel durumlarım sebebiyle farklı birçok bankaya borçlarım vardı. Tekkredi sayesinde borçlarımı tek bir bankada birleştirdim. Kredi başvuru tarihimden krediyi kullanana kadar Tekkredi beni her aşamada aradı ve çok ilgilendi. Her aradığımda karşımda güler yüzlü bir muhatap buldum.”