Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Kredi Kartı Ödemeleriniz Kredi Raporunuza Nasıl Yansır?

"Kredi kartı ödemeleriniz kredi raporunuza nasıl yansır?" sorusu, kullanımın ödeme düzenliliği ve borçlanma miktarı ile yanıt buluyor. Yüksek miktarda kredi kartı borcu, takibe alınma durumu, ödeme düzensizliği ve sürekli faiz ile borcun katlanması kredi notu üzerinde olumsuz etki ediyor.

Asgari Tutarı Ödeme

Yapılan en yaygın hatalardan biri olan asgari ödeme kredi notunun düşük kalmasına neden oluyor. Borcun yalnızca %30'unu (kart limitine göre oran değişebiliyor) işaret eden asgari tutar ödendikten sonra borç faiz ile bir sonraki döneme yansıtılmaya devam ediyor. Findeks kredi notunuzu yükseltmek için borcun asgari tutarından fazla ödemenin yapılması hatta mümkünse borcun kapatılması tavsiye ediliyor. Borcun her gün faizle artmasına neden olan asgari ödeme sicilinizi kötüleştireceği gibi hiç ödeyemeyeceğiniz bir borç birikimine de sebep oluyor. Borç miktarı arttıkça kredi alma ihtimaliniz maalesef azalıyor.

Toplam Tutardan Daha Fazla Ödeme

Borç tutarının üzerinde para yatırmak genellikle kartın limitinin artmasına sebep oluyor. Farkında olmadan kartın limitini artırabileceğiniz bu durumda, kullanım esnasında da farkında olmadan fazla harcama yapabilirsiniz. Aylık ödeme gücünüzü aşan limitlerde kart kullanımında bulunmanız borcun faizle katlanmasına, ödemenin gecikmesine ve kredi notunuzun düşmesine neden olabiliyor. Benzer şekilde bir ay içinde yanlışlıkla iki kez ödeme yapmanız halinde bir sonraki ay kalan borcun en az %30'u kadar asgari ödeme geliyor. Kenarda birikmiş bir paranız veya o an ödeme durumunuz olmadığında asgari tutar yatırılmamış olacağından siciliniz lekelenebiliyor.

Ekstre Erteleme Faizleri

Ekstre erteleme işlemleri ek faiz uygulamasına neden oluyor. Yüksek borç faizleri kredi kartı borcunun yükselmesine ve ödenemez duruma gelmesine sebep olabiliyor. Borcu ödemeyi ertelerken borcun artmasını göze almanız gerekiyor. Eğer ödeme durumunuz yoksa borç ertelemenin çare olmadığını hatırlamanız ve bankanız ile yeni ödeme düzenlemesi üzerine irtibata geçmeniz öneriliyor.

Ek Taksit Faizleri

Bankaların kartın vadettiği taksitlerin üzerinde kullanıcının ek taksit talep ettiği durumlarda borca eklediği faiz de standardın üstünde oluyor. Taksitlerin artması kullanıcının ödeme yapamadığı bilgisini verirken, borcun da katlanması ile sonuçlanıyor. Her iki durum da kişinin kredi notu sorgulama işlemleri sırasında risk raporunda görülüyor.

Diğer Bilgiler
Kredilerimi Kaç Ay Vadeyle Yapılandırmalıyım?
Yeni verilecek tüketici kredilerinde vadenin 36 aydan 48 aya uzatılması ve mevcut tüketici kredilerinin yeniden yapılandırılmasında bir kereye mahsus vade üst limitinin 72 ay olarak belirlenmesiyle birlikte, siz de ödeme planınızı yenilemeye ve bankalardan gelen cazip tekliflere sıcak bakmaya başlamış olabilirsiniz. Peki ama sizin için doğru vade hangisi? Vade değişikliği yapmadan önce neleri göz önünde bulundurmalısınız? Aklınıza takılan sorularınızın yanıtlarını bu yazıda bulabilirsiniz. Devamı
Finansal Durumunuzu Kontrol Edebilmeniz İçin 3 Öneri
Günlük yaşamınızda ilgilenmeniz gereken pek çok ayrıntı bulunur ve yoğun bir çalışma temposunda bu ayrıntıların hepsiyle ilgilenmeniz zordur. Bu şartlar altında finansal durumunuzu düzenli olarak kontrol edemeyebilirsiniz. Ancak, harcamalarınızda yapacağınız bir hata veya gözden kaçırdığınız bir ödeme, ileride daha pahalıya mal olabilir. O yüzden, ne kadar meşgul olursanız olun finansal durumunuzun peşini bırakmamanızı sağlayacak önerileri değerlendirmenizde fayda var. Devamı
Akın A.
24 yaşında, Evli
Mal Kabul Elemanı
“Elden borçlarım ve ihtiyaçlarım için kredi kullanmıştım. Tekkredi sayesinde vadeyi uzatarak dağınık olan borçlarımı tek bir bankaya taşıdım. Bu durum da beni çok rahatlattı. Kredi kullanımına kadar Tekkredi sürekli benimle iletişim kurarak her aşamada yardımcı oldu.”