Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır?

Trafik para cezalarından gümrük vergilerine kadar birçok borcu kapsayan vergi borcunda yapılandırma, borcun 6, 9, 12 ve 18 ay gibi vadelerde taksitlendirilmesine dayanır. Vergi borcunda yapılandırma borcu oluşturan ana paranın taksitlendirilerek ödenmesi ve geçmiş dönemde borca yönelik cezaların kaldırılması gibi detayları kapsar.

Vergi Borcu Yapılandırma Başvurusunu Nasıl Yapılır?

Vergi borcu yapılandırma işleminden önce borçlu vatandaşların borçlu olup olmadığını sorgulaması gerekir. Borç sorgulama işleminden sonra hangi vergi dairesine borçlu olduğunu öğrenen tüketici vergi dairesine başvurur. Belirli bir süre içinde belirlenen vergi dairesine yapılması gereken başvurular, doğrudan kuruma gidilerek dilekçe yoluyla ile yapılabileceği gibi posta yolu ile de yapılabilir. Dilekçe ve posta dışında başvuru işlemleri İnternet üzerinde de gerçekleştirilir. İnternet üzerinden yapılacak borç yapılandırma başvurularında T.C. kimlik numarası gibi kimlik bilgileri gereklidir ve doğru adımları takıp ederek borç yapılandırılması kolayca yapılır.

İnternet Üzerinden Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır?

İnternet üzerinden vergi borcu yapılandırılmasında ilk olarak Gelir İdare Başkanlığı (GİB) İnternet sitesine girilir. “İnternet Vergi Dairesi” giriş ekranına kimlik bilgileri girilmesinin ardından borca ilişkin açılan sayfadaki başvuru formu doldurulur. Borca ilişkin ekranda telefon, adres ve e-posta bilgileri gibi iletişim bilgileri girilerek yapılandırılmak istenen borçlar seçilir ve ödeme bölümünde taksitler belirlenir. Borçlu olunan vergi dairesi ve vergi dairesinin bağlı olduğu il seçilerek borcu yapılandırma işlemi için “EVET” seçeneği seçilerek işlem onaylanır. Onaylama işleminden sonra açıklamaları okuyup kabul ettiğine dair onay verilerek işlem tamamlanır. İşlemin tamamlanmasının ardından vergi borcu yapılandırma işlemini sona erer.

Borçlu Olduğum Vergi Dairesini Nasıl Sorgularım?

Vergi borcu yapılanması için başvurmadan önce tüketicinin vergi borcunun olup olmadığının sorgulanması gerekir. Vergi borcu sorgulama işlemi telefondan ve bilgisayardan İnternet aracılığı ile yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi İnternet sitesinden yapılan sorgulamalar için “gib.gov.tr” adresini takip edebilirsiniz. “Borç Sorgulama ve Ödeme” bağlantısı ile T.C kimlik numarası, anne kızlık soyadı ve doğum tarihi gibi bilgileri girerek borçlu olup olmadığınızı öğrenebilir, bağlantıları takıp ederek hangi vergi dairesine borçlu olduğunuzu görebilirsiniz.

Aynı zamanda vergi borç sorgulama işlemini Gelir İdare Başkanlığı’nın mobil uygulamaları aracılığı ile kontrol edilebilir. GİB Mobil ismiyle ulaşacağınız uygulamayı Android işletim sistemine sahip telefonlara ve iOS işletim sistemine sahip telefonlara indirerek hızlı ve kolay bir şekilde borçlarınızı sorgulayabilirsiniz.

Diğer Bilgiler
Çocukların 10 yaşından sonra parayla ilgili öğrenmesi gerekenler
Çocuklarının para harcama davranışlarındaki olumsuzluklar, ailelerin zaman zaman problem yaşadığı bir konu olarak öne çıkıyor. Bu olumsuzlukların önüne geçmek için ailelerin kimi noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Devamı
İş aradığınız dönemlerde neler yapmalısınız?
Bir işten ayrıldığımızda ya da ayrılmaya mecbur bırakıldığımızda hepimiz bunun kısa süreceğini düşünmek isteriz fakat bazen umduğumuzdan uzun sürer. Bu gibi durumlarda özgeçmişimizde bir boşluk dönemi oluşur ve bir sonraki iş başvurumuzda bunun nasıl görüneceği endişe yaratır. Bu gibi durumlarda ne yapmak lazım? Devamı
Süleyman S.
31 yaşında, Evli
Güvenlik Görevlisi
“Siteniz ile internette borçlarımı tek bir yerde toplamak için ne yapabilirim diye araştırırken karşılaştım. İşlemlerim çok kısa süre içerisinde olumlu ve hiç zorluk yaşamadan halledildi. Bankalara kredi başvurusu için başvurduğumda hep yeni bir kredi gibi algılayıp başvurumu red ediyorlardı. Sizin sitenizde direk borç birleştirme olarak başvuru yapabiliyor olmak amacımı gerçekleştirmeme sebep oldu. Benim durumumdaki bir kaç arkadaşımada mutlaka tavsiye edeceğim. İlgi ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.”