Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Peşinatlar gözünüzü mü korkutuyor?

Konut kredisi kullanarak ev almak isterseniz, bankaların genel olarak toplam tutarın en fazla %75'ini kredilendirdiğini baştan kabul etmek zorundasınız. %25 civarında olan peşinatlar gözünüzü mü korkutuyor? Eğer siz ev almaya kesin kararlıysanız, bu durumun üstesinden gelebilirsiniz.

Konut kredisi peşinat gerçekleri

Konut kredisi için başvurduğunuzda bankanın atayacağı ekspertiz eve bir değer biçer ve birçok banka bu değerin %75'ini kredilendirir; bazı bankalarsa sadece %50'sini kredilendirmeyi kabul eder. Eğer ucu ucuna bir hesap yaparak peşinatı ayarlamak istiyorsanız; çekeceğiniz kredi tutarından ekspertiz, sigorta, dosya gibi masraflar düşüldükten sonra ne kadarının elinize nakit olarak geçeceğini mutlaka öğrenin. Son dakikada eksik kalan 1000 TL bile sizi sıkıntıya sokabilir; bu nedenle hesaplardaki detaylara mutlaka dikkat edin.

Daha az peşinat gerektiren kredileri araştırın!

Eğer alacağınız evin fiyatının %25'ini peşin ödeyemiyorsanız, az peşinat gerektiren kredileri araştırabilirsiniz. Son dönemlerde bazı bankalar peşinatsız mortgage kredisi de vermeye başladılar. Hatta peşinatı olmayanlar için, bazı bankalarda expertiz bedelleri bile kredilendirilebilmektedir. Fakat bu tip kredilerde alacağınız evin haricinde size, ailenize ya da üçüncü şahsa ait başka bir evi de teminat göstermenizi gerektiren ağır koşullarla karşılaşabilirsiniz. Çok ciddi bir borç altına gireceğiniz için, vadesi ve faizleri farklı hesaplanan böyle bir girişimde bulunmadan önce, iş koşullarınızı garantiye almanız, ileride kredi borcunuzu öderken size bir anlamda rahatlık getirecektir.

Disiplinli olun ve para biriktirin!

Kredi borcu ödemek, her zaman risklidir. Çünkü eğer memur değilseniz; ister özel sektörde çok iyi pozisyonda çalışın, isterseniz kendi işinizin patronu olun, her an işinizi kaybetme olasılığı olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Böyle bir durum ille de sizin başınıza gelecek değil ama riskleri öngörerek minimize etmek, atacağınız en doğru adım olacaktır. Olası bir ekonomik sarsıntıda kredi birleştirme ve yapılandırma, borç birleştirme ve yapılandırma gibi yöntemlere başvurarak elbette kendinizi toparlayabilirsiniz. Ama böyle bir durumda borcunuz ne kadar az olursa o kadar rahat ödeme yaparsınız. Bu nedenle ev almadan önce ne kadar para biriktirebilirseniz o kadar avantajlı duruma geçeceğinizi unutmayın.

Tüm opsiyonları iyi araştırın!

Ev almak, peşinat toparlamak gibi volümlü ekonomik adımlar atmadan önce, tüm opsiyonları iyi araştırmak size yeni kapılar açabilir, yeni çözüm yolları bulabilirsiniz. Mesela ödeme güçlüğü yaşamayacaksanız, aileden birilerine peşinat için ihtiyaç kredisi veya bireysel kredi çektirebilirsiniz. BES başvurusu yaparak önceden para biriktirmeye başlayabilir, bir süre birikim yaptıktan sonra %25 devlet katkısı avantajını kullanabilirsiniz. Elbette ek iş yaparak gelirinizi arttırmak, arabanızı veya yastık altındaki altınlarınızı satarak da peşinat yapmak opsiyonlarını da değerlendirebilirsiniz.

Diğer Bilgiler
Kredi raporunuzda düzeltme yapılma gerekiyorsa ne yapmalısınız?
Kredi veya risk raporunuz, kullandığınız kredili ürünler hakkındaki bilgilerden meydana gelir. Bu ürünlere dair bilgilerin düzenli olarak Türkiye Bankalar Birliği’ne (TBB) iletilmesi ve Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından düzenlenmesi sonucunda kredi raporunuz hazırlanır ve kredi skorunuz belirlenir. Devamı
Öğrenci Kredinizi Ödemenin 4 Yolu
Öğreniminizi tamamlamak adına aldığınız krediler, her ne kadar zamanında çok yardımcı olsa da, mezuniyet sonrası iş hayatında karşınıza zorluklar çıkarabilecek unsurlar arasındadır. Finansal bağımsızlığınızı kısıtlayan, yatırım yapmanızı engelleyen ya da aylık harcamalarınızı baltalayan bu durumu ne kadar çabuk düzeltirseniz, o kadar hızlı bir şekilde geleceğinize odaklanabilirsiniz. Devamı
Serdar Ç.
İşletmeci, 37 yaşında
“Tekkredi sayesinde vadeyi uzatarak ödemelerim rahatladı. Tekkredi her aşamada bana çok yardımcı oldu. Tekkredi’ye yardımcı olabilmek adına güven konusu yaşayan olursa arayabilirler.”