Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Para harcama çılgınlığına dur demenin 4 yolu

Para harcama çılgınlığından muzdaripseniz, para harcama çılgınlığınıza dur demenin 4 yolu size yardımcı olabilir.

1.  Ne zaman para harcama çılgınlığına büründüğünüzü belirleyin.

Gardırobunuz hiç giymediğiniz kıyafetlerle, mutfağınız hiç kullanmadığınız aletlerle mi dolu? Bunları ne zaman aldığınızı hatırlamaya çalışın. Canınız sıkıldığında mı, yoksa sevinçli bir anınızda mı? Para harcama çılgınlığınızın kökenine inmek onu çözmenizin tek yoludur. Kendi kendinize çözemeyeceğinizi hissettiğiniz daha derin bir sebep de olabilir. Bu durumda, psikolojik destekten yararlanabilirsiniz. Unutmayın, kontrol edemeyen para harcama çılgınlığının, özellikle uzun vadede, hem maddi hem de manevi açıdan sizi üzme ihtimali yüksektir.

2.  Kendinizi nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenin.

Kendinizi kontrol etmenin en temel yolu, bir şey almak üzereyken kendinize “benim buna gerçekten ihtiyacım var mı?” diye sormanızdır. Böylece, bir süre sonra günlük yaşamda aldığınız çoğu şeye aslında gerçekten ihtiyacınız olmadığını fark edebilirsiniz. Elbette, kendinize sorduğunuz soruyu “ihtiyacım var” diye yanıtlamanız da olası. Böyle bir durumda, aldığınız ürün, örneğin bir tişörtse, dolabınızda ondan kaç adet olduğunu, hatta hangi renklerde olduğunu zihninizden sayabilirsiniz.

3.  Yeni alışkanlıklar kazanın.

Para harcama çılgınlığının altındaki psikolojik nedenler aslında bir ikame içerir. Yani, kişi yapacak daha iyi bir şey bulamadığında alışverişe sarılır. Bu nedenle, yeni alışkanlıklar, yeni hobiler bu çılgınlığı etkili biçimde kontrol altına almanızı sağlayabilir. Yazı yazmak veya bir el işi yapmak vaktinizi verimli bir şekilde geçirmenizi ve üretmenin keyfiyle tüketmeye ara vermenizi sağlayacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken husus, yeni hobinizin de para harcama çılgınlığına önayak olmamasıdır. Evinizi malzemelerle doldurmadan önce, yine birinci ve ikinci maddeye göz atabilirsiniz.

4.  Kendinize kurallar koyun.

Kendinize kurallar koymak da para harcama çılgınlığının önüne geçmenize yardım edebilecek bir yöntemdir. Burada ödül mekanizmasından yararlanabilirsiniz. Kendi kendinize, bir şeyi başardıktan sonra bir şey alma sınırı getirebilirsiniz. Elbette, bir anda yüklü bir harcama yapmamak için ödülünüze bir de para limiti koymalısınız. Örneğin, “ bir hafta içinde yirmi müşteriye ürün satmayı başarırsam, şu fiyata kadar bir parfüm alacağım.” Böylece, alışveriş çılgınlığınızı bir anda kesmek yerine sınırlayabilir ve ondan yavaş yavaş kurtulabilirsiniz.

Para harcama çılgınlığınızın önüne geçemediyseniz veya önceden borçlarınız biriktiyse kredi kartı borcu yapılandırma yöntemini düşünebilirsiniz. Tekkredi.com ile mevcut kredilerinizi ve kredi kartı borçlarınızı tek bir kredi altında birleştirerek yapılandırabilirsiniz. Böylece, farklı bankalarla ayrı ayrı uğraşmak zahmetinden kurtulabilir ve borçlarınızı tek bir ödeme planına dönüştürerek aylık ödeme planınızı rahatlatabilirsiniz.

Diğer Bilgiler
Kredilerinizi birleştirdikten sonra dikkat etmeniz gereken 5 şey
Yıllar içerisinde farklı bankalardan kredi kartı, ihtiyaç kredisi, KMH gibi pek çok farklı ürün kullanmış ve bunları takip etmekte zorlanmış olabilirsiniz. Daha sonra ödemelerinizi düzenli bir hale sokmak için yapmanız gereken birkaç yöntemden biri olan kredi birleştirme ile, borçlarınızı tek çatı altında toplamaya karar verdiniz ve uyguladınız diyelim. Peki bu aşamadan sonra her şey bitti mi? Tabii ki hayır, hala bitirmeniz gereken bir ödemeniz mevcut ve yine bir sorun yaşamamak için dikkat etmeniz gerekenler var. Bunları göz ardı edip, dikkatsiz bir şekilde aşırı harcama yapmaya devam eder ve ödemeleri aksatırsanız geldiğiniz noktaya geri dönmeniz kaçınılmaz olur. Devamı
Küçük Meblağlarla Tasarruf Yapmanız İçin Öneriler
Tasarruf hep geliri çok olanlar için geçerli olduğu sanılan, sadece yatırım amaçlı kullanıldığı düşünülen bir kavram. Oysa birikimde her miktar önemlidir ve zamanı geldiğinde mutlaka acil işin, ihtiyacın çözülmesine yarar. Birikim yapmak istiyorsanız ancak bunun için yeterli geliriniz olmadığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Önerilerimize göz atın, birikim yapmaya hemen başlayın. Devamı
Aysel Y.
46 yaşında, Bekar
“Özel durumlarım sebebiyle farklı birçok bankaya borçlarım vardı. Tekkredi sayesinde borçlarımı tek bir bankada birleştirdim. Kredi başvuru tarihimden krediyi kullanana kadar Tekkredi beni her aşamada aradı ve çok ilgilendi. Her aradığımda karşımda güler yüzlü bir muhatap buldum.”