Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Öğrenim Kredisi Yapılandırma Şartları Neler?

Üniversite yıllarında afiyetle harcanan, o dönemlerde hiç ödenmeyecekmiş gibi gelen öğrenim kredileri üniversite bittiğinde öğrencilerin kabusu haline gelebiliyor. Öğrenim süresinin tamamında veya bir döneminde öğrenim kredisi kullananların borçları, alınan toplam kredi tutarı, Yurt içi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlar dikkate alınarak hesaplanıyor. Normal şartlarda herhangi bir erteleme yapılmadıysa öğrenim kredisi borçları mezun olduktan iki yıl sonraki ilk ay ödenmeye başlıyor. Borçların ödenmemesi durumunda aylık yasal faiz işlemeye başlıyor ve borç yükü artıyor. Ekonomik durumunuz borcu bir defada ödemenize imkan vermiyorsa öğrenim kredisi yapılandırma yolunu kullanarak borcunuzu taksitler halinde ödeyebiliyorsunuz.

Öğrenim Krediniz İçin Hangi Kuruma Borçlusunuz?

Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) çalışamaz sağlık raporu alma ve vefat gibi durumlar haricinde öğrenim kredisi borçlarını tahsil etmeye devam ediyor. Borcu bir yıl erteletmek için de ödemeye başlamama, başladıktan sonra düzenli ödeme ve başvurulduğunda herhangi bir sosyal güvenlik kaydı olmaması şartları aranıyor. Ayrıca askerlik ve ara vermeden yüksek lisansa devam etme durumlarında da erteleme yaptırılabiliyor.

Öğrenim kredisi borç ödemeleri normal ödeme planı çerçevesinde KYK'ya yapılıyor. Ziraat Bankası ATM ve internet bankacılığı üzerinden veya KYK İnternet sitesinden kredi kartı ile ödemeler yapılabiliyor. Ödemelerin iki defa aksatıldığı tespit edildiğinde borç yükümlü olduğunuz vergi dairesine intikal ettiriliyor. Bundan sonraki ödemelerinizi ilgili vergi müdürlüğüne yapıyorsunuz.

Öğrenim Kredisi Yapılandırma Şartları Neler?

2016 yılı Ağustos ayında çıkan torba yasa ile öğrenim kredisi borçlularına da borç yapılandırma imkanı verildi. "Öğrenim kredisi yapılandırma nasıl yapılır?" sorusunun cevabı vergi dairelerine giderek başvuru yapmak, peşin veya taksitli ödeme seçeneklerini kullanmaktır. Öğrenim kredi borcu yapılandırma yaptığınızda gecikme faizlerinin yerine Yİ-ÜFE artış tutarında ödeme yapıyorsunuz. Borcunuzun tamamını ödediğiniz takdirde Yİ-ÜFE tutarının da sadece yüzde 50'sini ödemiş oluyorsunuz. Peşin ödeme imkanından yararlanmak için borç yapılandırma kredisi veren bankaların şartlarını inceleyebilir, size uygun ihtiyaç kredileri ile borcunuzu bir kerede kapatabilirsiniz. Yapılandırdığınız borcunuzun durumunu e-devlet borç yapılandırma ekranından ve gelir idaresi İnternet adresinden takip edebilirsiniz.

Yapılandırılmış Öğrenim Kredileri Nereye Ödenir?

KYK, öğrenim kredisi yapılandırma hakkında borcu vergi dairesine intikal eden tüm borçluların yeniden yapılandırma işlemlerinde başvuru adresinin vergi daireleri olduğunu açıklamıştı. Vergi dairesiyle yapılan anlaşma gereği borç taksitlerinizi vergi dairelerine bizzat veya gelir idaresinin vergi tahsil etmek için anlaşmalı olduğu bankaların kredi kartları ile ödeyebilirsiniz.

Diğer Bilgiler
Yeni evli çiftlerin ortak hesap açtırmadan önce düşünmeleri gereken 5 şey
Sevdiğiniz insanla hayatınızı birleştiriyor ve yeni bir döneme başlıyorsunuz. Gündelik hayatın sorumlulukları iki kişi olunca biraz daha artıyor. Kazanılan para yönetimi ise iki kişi arasındaki en hassas ve incelikle davranılması gereken konulardan biri. Ortak hesap açtırmak seçeneklerinizden biriyse bunu yapmadan önce düşünmeniz gereken 5 şeyi derledik. Devamı
Kredi raporunuzu anlamak
Kredi raporu, son üç yıl içinde kullandığınız bütün kredi ürünlerinin, aylık ödeme hareketlerinizin, geçmişte kullandığınız kredilerin ve kredi kullanma alışkanlıklarınızın yer aldığı ayrıntılı bir finansal rapordur. Kredi notunuzu yükseltebilmek için kredi raporunuzun bileşenlerine hakim olmanız gerekir. Devamı
Serdar Ç.
İşletmeci, 37 yaşında
“Tekkredi sayesinde vadeyi uzatarak ödemelerim rahatladı. Tekkredi her aşamada bana çok yardımcı oldu. Tekkredi’ye yardımcı olabilmek adına güven konusu yaşayan olursa arayabilirler.”