Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Neden ve nasıl aile bütçesi yapmalıyım?

Aile bütçesi, kazanılan para ve eldeki imkanlara göre yapılan harcamaların planlanması ve tasarruf tedbirlerinin alınabilmesini sağlayarak ev ekonomisine büyük katkıda bulunur.

Aile bütçesi yapılırken gelir gider dengesi, tasarruf hedefi ve aylık ödemeler olmak üzere 3 ana kritere dikkat edilmelidir.

 

Gelir gider dengesi

Aile bütçesinin olmazsa olmazı gelir gider dengesinin oluşturulmasıdır. Gelir gider dengesi, aile bireylerine imkanlarını hangi kalemlere harcandığını takip etme imkanı sunar. Gelir gider dengesi yapılırken bütün giderlerinizi kaydedin. Bunun için Excel veya bir defter kullanabilirsiniz. Ayrıca bütün giderlerinizi değişik kategorilere ayırın ve her kategori için bir bütçe yapın. Bu sayede hangi ihtiyaca ne kadar imkan ayrılmış olduğunuzu rahatça takip edebilirsiniz.

 

Tasarruf tedbirleri

Aile bütçesini yaparken kendinize ulaşılabilir bir tasarruf hedefi belirleyin. Bu hedefi gelir gider dengesinde belirlediğiniz harcama kalemleri üzerinden yaparsanız, tasarruf hedefinizi kontrol etmeniz daha kolay olacaktır. Her kategori için harcamalarınızı önem sırasına koyabilir ve sizin için en az önem teşkil eden harcamalardan bu şekilde kaçınabilirsiniz. Bu şekilde tasarruf edilen paraları bir mevduat hesabına koyarak faiz geliri kazanabilirsiniz.

 

Borçlar ve aylık ödemeler

Kredi kartı, fatura gibi ödemelerin gelir gider dengesinde planlanması, ay sonu süpriz giderlerle karşılaşmamak için çok önemlidir. Aylık ödemeleri zamanında yapmadığınız takdirde ceza ve faiz ödemelerine tabi tutulacağınızdan, bunun planlamasını yapmak ve borçların ödenmesi için kaynak ayırmak büyük önem taşır. Borçların hepsinin ödenememesi durumunda borçları faiz oranına göre sıralayıp, en yüksek faiz ödemesi olan borcu öncelikle ödeyin. Bu şekilde faiz yükünüzü hafifletebilirsiniz.

Diğer Bilgiler
Bütçenizi allak bullak ettiğinizin 5 kanıtı
Bütçe yapmak zor değil. Alırsınız elinize kağıdı kalemi, yazarsınız alt alta. Bir tarafta gelirler, öbür tarafta giderler. Mesele bütçe yapmak değil; mesele o bütçeye uyum sağlamak! Devamı
Bütçe takibi sanatı
Her ay sonu bütçenizde bir sapma yaşıyorsanız; üstelik bu sapmalar, önceleri küçük delikler halindeyken; gittikçe büyüyorsa önlem almanız lazım. Zira zamanında müdahale etmezseniz bütçenizdeki bu yırtıklar yamanamaz hale gelebilir. Devamı
Uygar Ü.
“Daha önceden kullandığım kredilerimin bir kısmını sağlık giderleri için ve elden aldığım borçlar için kullandım. Daha sonra da araç almak için bir kredi kullandım. Zamanla bunları takip etmekte çok zorlandım ve vadeyi düşürmek için bir arayış içine girdim. Tekkredi sayesinde borçlarımı tek bir bankada birleştirdim ve bankalarla olan iletişim süresince bana çok yardımcı oldular.”