Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Kredi Kullanma Süreci Nasıl İşler ve KKB Raporunun Önemi Nedir?

Kredi kullanma süreci nasıl işler KKB raporunun önemi nedir?

Kredi kullanmak için yapılması gereken ilk adım kullanılmak istenen kredinin limitinin belirlenmesidir. Bundan sonra hangi bankadan kredi çekilmek istendiği ve hangi aralıklarla ve ne şekilde geri ödemelerin gerçekleştirileceği belirlenmelidir.

Kredi başvurusundan sonraki ilk en önemli kısım, kredinin banka tarafından onaylanıp onaylanmayacağı bilgisidir. Bankalar, kredi kullanmak isteyen kişilerin geçmiş kredi sicillerine ve kayıtlarına bakıp, pek çok farklı incelemelerden geçirerek, kredi verilecek kişinin bir anlamda güvenilir olup olmadığını incelemektedir. Daha önce ödenmemiş, ödemesi gecikmiş ve aksamış durumda kredisi olan kimselere bankalar kredi vermek istemez. Şayet başka bankalarla ilgili yaşanmış olumsuz bir durum varsa bile bu diğer bankaların da size kredi vermeyeceği anlamına gelebilmektedir.

Kredi Kayıt Bürosu nedir?

Kredi kayıt bürosu, kısa adıyla KKB, kişilerin risk raporlarını düzenleyen, kredibilite bilgilerini derleyen ve daha pek çok alanda faaliyet gösteren, 1955 yılında dokuz ortak ile kurulmuş özel bir şirkettir. Bankalar düzenli olarak KKB ile bilgi transferi gerçekleştirirler.

Bankalar, kişilerin kredibilite durumları ile ilgili bilgileri KKB’den temin etmektedir. KKB’de tüm bankalara ait bilgiler bulunduğundan ödenmemiş diğer kredi borçlarını, kredi çekilmek istenen banka rahatlıkla öğrenebilir.

KKB raporu nasıl oluşur?

Kredi kayıt raporu, kredi alabilmek için oldukça önemli bir etkendir. Kredi çekmek isteyen herkesin KKB notunun yüksek olması büyük bir avantajdır. KKB puanını yükseltmek , kolaylıkla kredi çekme ve uygun faiz oranlarından yararlanma gibi imkanlar sunar.

Kredi kayıt bürosu risk raporu hazırlarken çok farklı nitelikleri göz önünde bulundurmaktadır. Bunlar arasında, son 5 yıla ait ve güncel olan tüm kredili işlemleri, ödeme alışkanlıkları, kredi notu gösterilebilir. Bankalardan gelen tüm bu bilgiler ışığında KKB risk raporu oluşturmaktadır.

KKB raporunuz nasıl değerlendirilir ?

KKB raporu banklar için önem arz eden bir rapordur. Kişilerin kredi alıp alamaması konusunda büyük önem taşıyan KKB raporunda 1 ila 1900 arasındaki bir rakamla kişilerin kredibilite durumu değerlendirilir. 1 - 699 puan en riskli, 700 - 1099 Orta risk grubu, 1100 - 1499 Az riskli, 1500 - 1699 İyi, 1700 - 1900 çok iyi şeklinde değerlendirilir. Kredi notu düşük olan kişiler için kredi cevabı genellikle "red" olarak gelirken, iyi ya da çok iyi nota sahip kişiler için krediler genellikle onaylanır. Orta gruptaki kredi notuna sahip kimseler için gelir seviyesi, meslek ve çalışılan kurum gibi farklı nitelikler devreye girebilir.

Diğer Bilgiler
Acil Durum Paranızın Olduğuna Emin Olmak İçin 3 Adım
Eğitiminizi tamamladınız, işinizi oturttunuz, hayatınız tam da istediğiniz şekilde ilerliyor. Her şey yolundayken kötü günlerin geleceğini ya da bir şeylerin ters gideceğini hiç düşünmeyiz ancak hayat çoğu zaman sürprizlerle dolu. Kötü sürprizlere hazırlıklı olmak için acil durum paranızın olması avantajdır, peki ama nasıl? Devamı
Uzun vadeli kredi ile kısa vadeli kredi arasındaki farklar nelerdir?
Bankalar, her beklentiye hitap etmek ve böylece müşteri potansiyellerini arttırmak için kredi çeşitlerini ve ödeme planlarını günden güne genişletmeye devam ediyor. Peki sizin için uygun olan kredi türü hangisi? Uzun vadeli krediyi mi yoksa kısa vadeli krediyi mi tercih etmelisiniz? Aralarındaki farklar neler? İşte cevapları... Devamı
Süleyman S.
31 yaşında, Evli
Güvenlik Görevlisi
“Siteniz ile internette borçlarımı tek bir yerde toplamak için ne yapabilirim diye araştırırken karşılaştım. İşlemlerim çok kısa süre içerisinde olumlu ve hiç zorluk yaşamadan halledildi. Bankalara kredi başvurusu için başvurduğumda hep yeni bir kredi gibi algılayıp başvurumu red ediyorlardı. Sizin sitenizde direk borç birleştirme olarak başvuru yapabiliyor olmak amacımı gerçekleştirmeme sebep oldu. Benim durumumdaki bir kaç arkadaşımada mutlaka tavsiye edeceğim. İlgi ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.”