Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Konut Kredisi Nedir?

Gerçek kişilere, yeni ya da kullanılmış konut alımlarının finanse edilmesi amacıyla, satın alınacak konutun ipoteği alınarak veya satış vaadi sözleşmesine bağlı olarak garantörlü/iyi niyet mektubu teminatı ile kullandırılan kredilerdir. Ayrıca mevcut konut kredisi borcunun daha uygun faiz ve vade koşulları ile değiştirilmesini sağlamak üzere başka bir bankaya taşınarak Konut Kredisi kullanılması da mümkündür. Bu krediler Konut Kredisi Borç Transferi ve Yeniden Yapılandırma Kredisi olarak da bilinen Refinansman Kredileridir.

2007’de yasalaşan Mortgage Yasası ile tüm konut kredileri mortgage kapsamına alınmıştır. Bu sayede tüketiciler düşük aylık ödemelerle ve yüksek vadelerle, kira öder gibi ev sahibi olabilmektedir. Bu kredilerin vadeleri 20 yıla kadar uzayabilmektedir.

Konut kredisinde satın alınan konutlar teminat olarak alınır. Ticari nitelikli gayrimenkuller ise teminat olarak alınamaz. Bu teminat kapsamında banka, satın alınacak konut üzerine kendi lehine ipotek tesis eder. Kredi ödemesinin bitmesinin ardından ipotek kaldırılır.

Konut kredisi tutarı krediye konu gayrimenkulün belirlenen değerinin %75’i kadar olabilmektedir. Örneğin; ekspertiz değeri 100.000 TL olan bir evi satın almak için kullanılabilecek maksimum konut kredisi tutarı 75.000 TL’dir.

Konut kredisi veren bankalar sabit veya değişken faiz uygulayabilir. Türkiye’de uygulanan konut kredisi faizleri genellikle sabittir. Yani, kredinin vadesi boyunca ödenecek kredi taksit tutarı değişmez. Sabit faizli konut kredilerinde vadesinden önce kredinin kapanması durumunda %2 erken kapama komisyonu ödenir.

Diğer Bilgiler
Kadın girişimciler için kredi almanın 3 yolu
Artık kendi işimi kurmanın zamanı geldi diyen bir kadın girişimci misiniz? Yoksa çalışma hayatına kendi işimi kurarak başlamak istiyorum niyetinde bir ev kadını mı? Her iki durumda da yeterince nakit birikiminiz yoksa muhtemelen aklına gelen ilk şey kredi çekmek. Peki ama nereden? Devamı
Şirketinizi finanse ederken yapmamanız gereken 3 hata
Şirket kurmak size kendi işinizin patronu olma fırsatı sunar ama bir yandan da bütün sorumluluk sizin omuzlarınız üzerindedir. Şirketinizi finanse edip işler halde tutmak bu sorumlulukların en kritik olanlarındandır. Peki, şirketinizi finanse ederken yapmamanız gereken 3 hatayı biliyor musunuz? Devamı
Mahmut Ş.
25 yaşında, Evli
Turizmci
“Ev kredisi ve farklı ihtiyaçlarım için krediler kullandım kredi kartlarımı kullandım ve hepsi farklı bankalarda dağınık bir şekilde olduğu için zorlanıyordum. Tekkredi sayesinde bütün borçlarımı tek bankaya topladım. Şu an çok rahat bir şekilde ödeme yapabiliyorum. Kredi kullanım aşamasına kadar Tekkredi benimle çok ilgilendi. Aklıma takılan her şey için aradığımda karşımda gerçekten bir muhatap buldum. Teşekkürler Tekkredi.”