Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Konut Kredisi Nedir?

Gerçek kişilere, yeni ya da kullanılmış konut alımlarının finanse edilmesi amacıyla, satın alınacak konutun ipoteği alınarak veya satış vaadi sözleşmesine bağlı olarak garantörlü/iyi niyet mektubu teminatı ile kullandırılan kredilerdir. Ayrıca mevcut konut kredisi borcunun daha uygun faiz ve vade koşulları ile değiştirilmesini sağlamak üzere başka bir bankaya taşınarak Konut Kredisi kullanılması da mümkündür. Bu krediler Konut Kredisi Borç Transferi ve Yeniden Yapılandırma Kredisi olarak da bilinen Refinansman Kredileridir.

2007’de yasalaşan Mortgage Yasası ile tüm konut kredileri mortgage kapsamına alınmıştır. Bu sayede tüketiciler düşük aylık ödemelerle ve yüksek vadelerle, kira öder gibi ev sahibi olabilmektedir. Bu kredilerin vadeleri 20 yıla kadar uzayabilmektedir.

Konut kredisinde satın alınan konutlar teminat olarak alınır. Ticari nitelikli gayrimenkuller ise teminat olarak alınamaz. Bu teminat kapsamında banka, satın alınacak konut üzerine kendi lehine ipotek tesis eder. Kredi ödemesinin bitmesinin ardından ipotek kaldırılır.

Konut kredisi tutarı krediye konu gayrimenkulün belirlenen değerinin %75’i kadar olabilmektedir. Örneğin; ekspertiz değeri 100.000 TL olan bir evi satın almak için kullanılabilecek maksimum konut kredisi tutarı 75.000 TL’dir.

Konut kredisi veren bankalar sabit veya değişken faiz uygulayabilir. Türkiye’de uygulanan konut kredisi faizleri genellikle sabittir. Yani, kredinin vadesi boyunca ödenecek kredi taksit tutarı değişmez. Sabit faizli konut kredilerinde vadesinden önce kredinin kapanması durumunda %2 erken kapama komisyonu ödenir.

Diğer Bilgiler
Kredi Notu Hesaplaması
Kredi notu; kredi alacak kişinin ödeme alışkanlıkları, geliri, mevcut borç durumu ve kredi kullanım yoğunluğu gibi faktörlere göre belirlenir. Kredi Kayıt Bürosu, kredi notunu oluştururken bu etkenlerden yararlanır. Bileşenler tek tek incelenerek 0-1900 arasında bir puan oluşturulur. Bankalar kredi verirken bu puanları göz önünde bulundurur. Devamı
Finansal Konularda Panikten Kurtulmanın 3 Yolu
Finansal konularda sürekli “İleride ne olacak?” sorusunu sormanız doğal ama bunu bir panik sebebi haline getirirseniz sizin için büyük bir stres kaynağı olacaktır. Bu konularda paniğin önüne geçmek, bilgi sahibi olmakla ve geleceğin getirebileceklerine karşı hazırlık yapmakla mümkün. Devamı
Süleyman S.
31 yaşında, Evli
Güvenlik Görevlisi
“Siteniz ile internette borçlarımı tek bir yerde toplamak için ne yapabilirim diye araştırırken karşılaştım. İşlemlerim çok kısa süre içerisinde olumlu ve hiç zorluk yaşamadan halledildi. Bankalara kredi başvurusu için başvurduğumda hep yeni bir kredi gibi algılayıp başvurumu red ediyorlardı. Sizin sitenizde direk borç birleştirme olarak başvuru yapabiliyor olmak amacımı gerçekleştirmeme sebep oldu. Benim durumumdaki bir kaç arkadaşımada mutlaka tavsiye edeceğim. İlgi ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.”