Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Konut Kredisi Nedir?

Gerçek kişilere, yeni ya da kullanılmış konut alımlarının finanse edilmesi amacıyla, satın alınacak konutun ipoteği alınarak veya satış vaadi sözleşmesine bağlı olarak garantörlü/iyi niyet mektubu teminatı ile kullandırılan kredilerdir. Ayrıca mevcut konut kredisi borcunun daha uygun faiz ve vade koşulları ile değiştirilmesini sağlamak üzere başka bir bankaya taşınarak Konut Kredisi kullanılması da mümkündür. Bu krediler Konut Kredisi Borç Transferi ve Yeniden Yapılandırma Kredisi olarak da bilinen Refinansman Kredileridir.

2007’de yasalaşan Mortgage Yasası ile tüm konut kredileri mortgage kapsamına alınmıştır. Bu sayede tüketiciler düşük aylık ödemelerle ve yüksek vadelerle, kira öder gibi ev sahibi olabilmektedir. Bu kredilerin vadeleri 20 yıla kadar uzayabilmektedir.

Konut kredisinde satın alınan konutlar teminat olarak alınır. Ticari nitelikli gayrimenkuller ise teminat olarak alınamaz. Bu teminat kapsamında banka, satın alınacak konut üzerine kendi lehine ipotek tesis eder. Kredi ödemesinin bitmesinin ardından ipotek kaldırılır.

Konut kredisi tutarı krediye konu gayrimenkulün belirlenen değerinin %75’i kadar olabilmektedir. Örneğin; ekspertiz değeri 100.000 TL olan bir evi satın almak için kullanılabilecek maksimum konut kredisi tutarı 75.000 TL’dir.

Konut kredisi veren bankalar sabit veya değişken faiz uygulayabilir. Türkiye’de uygulanan konut kredisi faizleri genellikle sabittir. Yani, kredinin vadesi boyunca ödenecek kredi taksit tutarı değişmez. Sabit faizli konut kredilerinde vadesinden önce kredinin kapanması durumunda %2 erken kapama komisyonu ödenir.

Diğer Bilgiler
Borçtan Kurtulamamanıza Sebep Olan 6 Bahane
Borçlarını ödeyerek temiz bir mali sayfa açmak birçok kişinin hayalidir. Gerçekleştirmesi zor gibi görünen bu amaca ulaşmak için ilk olarak bahanelerinizi bir kenara koyup finansal planınızı oluşturmanız gerekir. Sizi borçlarınızı temizlemekten alıkoyabilecek 6 bahaneyi aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz. Devamı
Finansal Durumunuzu Kontrol Edebilmeniz İçin 3 Öneri
Günlük yaşamınızda ilgilenmeniz gereken pek çok ayrıntı bulunur ve yoğun bir çalışma temposunda bu ayrıntıların hepsiyle ilgilenmeniz zordur. Bu şartlar altında finansal durumunuzu düzenli olarak kontrol edemeyebilirsiniz. Ancak, harcamalarınızda yapacağınız bir hata veya gözden kaçırdığınız bir ödeme, ileride daha pahalıya mal olabilir. O yüzden, ne kadar meşgul olursanız olun finansal durumunuzun peşini bırakmamanızı sağlayacak önerileri değerlendirmenizde fayda var. Devamı
Mehmet U.
İşyeri Sahibi, 29 yaşında
“Daha önce birçok ihtiyacım sebebiyle kredilerim ve kredi kartlarımı kullandım. Yakınlarımın ihtiyaçları için çektiğim krediler de vardı ama hiç birine yetişemedim. Farklı bankalar olduğundan takip etmekte zorlanıyordum. Tekkredi benim için bir dönüm noktası oldu ve kredilerimi birleştirdim. Her aşamada arandım ve kredimi kullandım.”