Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Konut kredinizi yapılandırmadan önce dikkat etmeniz gerekenler

Hayalinizdeki evi satın almanızı sağlayacak konut kredinizi yapılandırabilirsiniz. Bu noktada, konut kredinizi yapılandırmadan önce dikkat etmeniz gerekenleri göz önünde bulundurmanız uygun olur.

Konut Kredisi ile ilgili bilinmesi gerekenler

Konut kredisi, konutun teminat altına alınması şartıyla verilen bir tüketici kredisidir. Bu kredi, genellikle 5 ila 30 yıl arasında vade seçenekleriyle tüketiciye sunulur. En uygun konut kredisi almak için en düşük masraf ve en düşük faiz veren banka bulmak gerekir. Konutun teminat altına alınması (ipotek) karşılığı verilir. Konut kredinizin ödemesini bitirdiğinizde evin üzerinde bulunan ipotek (teminat rehin) kalkar ve ev sizin olmuş olur. Evi teminat olarak göstermenize rağmen banka hemen kredi vermez. Krediyi alacak kişide kredibilite şartı arar. Banka konutun tamamı için kredi vermez. Konut değerinin %75'ine kadar kullandırır, %25’ini peşin alır. Banka konuta rehin koyduğu için kredi verirken kefil istemez ama geri ödeme zorluğu olduğunda eve el koyma hakkını saklı tutar.

Konut kredisi veren bankalar sabit faiz ve değişken faizli olmak üzere iki çeşit faiz uygularlar. Genellikle ülkemizde sabit faizli konut kredisi uygulanır. Kredinin vadesi boyunca ödenecek kredinin tutarı değişmez. Bu tip kredi, % 2’lik erken ödeme cezasına tabidir. Değişken faizli konut kredilerinde belirlenen endekse göre kredi taksit tutarları değişir ve bu yapıdaki krediler erken ödeme durumunda herhangi bir cezaya tabi tutulmaz.

Konut Kredisi yapılandırmadan önce bunlara dikkat ddin

Faiz oranı ve kredi masrafı düşük bir bankadan kredi kullandınız ancak belli bir süre sonra piyasadaki değişimlerden dolayı aynı banka ya da başka bir banka sizin konutu aldığınız günkü faizden daha düşük bir faizle kredi kullandırmaya başladığında refinansman yapabilirsiniz. Halihazırdaki kredinizi kapatıp daha avantajlı krediyle ödemeye devam edebilirsiniz. Böylece güncel faiz oranları, kredi kullandığınız dönemdeki faizden düşük olduğu için aylık ödemeleriniz de düşer ve her ay kazanç sağlamış olursunuz. Aynı zamanda değiştirebildiğiniz kredi vadenizi ödeme koşulunuza göre uzatabilirsiniz veya kısaltabilirsiniz. Değişken faizli kredi kullandıysanız sabit faize geçebilir, aylık ödemelerinizi sabitleyebilirsiniz.

Kredi yapılandırmasının size avantaj sağlaması için bazı hususlara dikkat etmeniz gerekir. Mevcut kredinizin kalan vadesi uzunsa ve faiz oranı düşükse aynı zamanda kalan para yüksekse yapılandırma gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra erken kredi kapamalarda % 2’lik ceza uygulanacağından dolayı bu tutarla birlikte yeni açılacak kredinin masraflarını da hesaba katmalısınız. Çünkü yeni açılan kredi de dosya açma, ekspertiz bedeli, hukuk ücreti gibi ek masraflar da ödenecek tutara eklenir. Kredi yapılandırması yaparken bütün bunları gözden geçirip buna göre karar vermelisiniz.

Diğer Bilgiler
Kredi başvurunuz reddedilirse yapmanız gereken 5 önemli madde
Kredi başvurunuz reddedilirse yapmanız gereken 5 önemli madde Devamı
Daha kolay nasıl birikim yapabilirsiniz?
Para harcamak, para biriktirmekten çok daha kolaydır. Bir de finansal disiplininiz yoksa, çocukken para biriktirme alışkanlığı edinmemişseniz, başlangıçta biraz zorlanabilirsiniz. Öte yandan, binbir zorlukla çalışarak, yöneticilerin ardı arkası kesilmeyen isteklerine boyun eğerek, gerektiğinde fazla mesailere kalarak kazandığınız paraların hepsini harcamak ve birikim yapamamak size vicdan azabı çektiriyor olabilir. Bir de kredi kartı borcunuz her geçen ay bir öncekinden daha kabarık gelmeye başladıysa, bu gidişe bir “dur” demenizin vakti gelmiş demektir. Devamı
Aysel Y.
46 yaşında, Bekar
“Özel durumlarım sebebiyle farklı birçok bankaya borçlarım vardı. Tekkredi sayesinde borçlarımı tek bir bankada birleştirdim. Kredi başvuru tarihimden krediyi kullanana kadar Tekkredi beni her aşamada aradı ve çok ilgilendi. Her aradığımda karşımda güler yüzlü bir muhatap buldum.”