Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Borçluluğun azı çoğu olur mu?

Borçlanmanızın, yaşam tarzınızdan kredi skorunuza kadar farklı etkileri olabilir. Bu etkilerin şiddeti, borcunuzun az ya da çok olmasına göre de değişiklik gösterir. Bu yazıda, az ya da çok borçlu olmanızın avantajları ve dezavantajları, limit doluluk oranlarınızın kredi skorunuza etkileri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Az Borçlu Olmanın Avantajları ve Dezavantajları

Avantajları: Öncelikle, borcunuzun miktarı az olduğu için kontrol altına almanız ve kısa vadede borcunuzu kapatmanız daha kolaydır. Ayrıca, bankalar açısından da daha az riskli bir müşteri sayılacağınız ve kredi skorunuz daha az etkileneceği için yeni kredi alma ihtimaliniz daha yüksektir.

Dezavantajları: Borcunuzun az olması sizi zorlamadığı için hemen kapatmakta isteksiz davranabilirsiniz. Ama biriken “az” borçlar ileride sıkıntı yaratabilir. Örneğin, kredi kartlarınızın asgari miktarını yatırırsanız kredi skorunuzu korursunuz ama zamanla limitleriniz dolduğunda bankalar için riskli bir müşteri haline gelebilirsiniz. Ek olarak şayet elinizde nakit paranız varsa bu paranın getirisi, borcun faizinden yüksek olabilir. Bunun için de yatırım araçlarınızla borçluluk faizlerinizi karşılaştırmanız gerekir.

Çok Borçlu Olmanın Avantajları ve Dezavantajları

Avantajları: Yeni bir borca girmeden mevcut borçları kapatmanız gerektiğini ve gerekirse bankanızla yeni bir ödeme planı hakkında görüşmeniz gerektiğini bilirsiniz. Harcamalarınızda daha dikkatli davranabilir ve gerçek ihtiyaçlarınızı daha iyi belirleyebilirsiniz.

Dezavantajları: Çok borçlu olmak, borçlarınızı düzenli yönetemediğiniz durumda kredi skorunuzun düşmesine ve yeni kredi alma olasılığınızın azalmasına yol açabilir. Bütçenizi ne kadar kısarsanız kısın nakit ihtiyacınız devam ediyorsa bu durum sizin için sıkıntı yaratır. Borçlarınızı yapılandırdıktan sonra ödeme planına sadık kalmazsanız yasal yaptırımlarla karşılaşma ihtimaliniz de var.

Limit Doluluk Oranlarının Yüksek ve Düşük Olmasının Kredi Skoruna Etkileri

KKB skorunuzun yükselmesi için bir şekilde kredi kullanmanız ve onu vaktinde ödemeniz gerekir. Az borçlu olmak bu açıdan size yardımcı olabilir ama çok borçlu olmak puanınızın düşmesine neden olabilir. Bankalar, risk raporunuzu inceleyerek ne kadar riskli bir müşteri olduğunuza göre kredi başvurunuzu onaylamaya ya da onaylamamaya karar verirler.

Limitlerinizin doluluk oranları da bu “risklilik” göz önünde bulundurularak değerlendirilir. Kredili ürünlerinizin aylık taksitlerinin toplamıyla aylık gelirinizin oranı ve sizin bu taksitleri ödeme alışkanlığınız göz önünde bulundurulur. Limit doluluk oranınız yüksekse ve ödemelerinizi zamanında yapmakta zorlanıyorsanız kredi skorunuz düşer. Ama limit doluluk oranınız düşükse ve ödemelerinizi zamanında yapıyorsanız kredi skorunuz olumsuz etkilenmez, hatta yükselebilir.

Borçlarım İçin Ne Yapabilirim?

Kredi skorunuzu yükseltmek için kredi birleştirme ve yapılandırma yöntemini deneyebilirsiniz. Az ya da çok, bütün mevcut borçlarınızı tek bir kredi altında toplayarak ve dolayısıyla tek bir bankayla bütçenize uygun bir ödeme planı üzerinde anlaşarak borçlarınızı kontrol altına alabilir ve bu planı başarıyla uygularsanız zamanla kredi skorunuzu yükseltebilirsiniz.

Tekkredi.com ile kredi raporunuzdaki bilgileri doğrulayarak kredi birleştirme ve yapılandırma talebinde bulunabilir; anlaşmalı bankalardan gelen teklifleri inceleyip koşulları değerlendirebilirsiniz. Ardından, size en uygun olduğunu düşündüğünüz teklife ön başvurunuzu yaparak en kısa zamanda süreci tamamlayabilirsiniz.

Diğer Bilgiler
Uygun bütçeli bir yaz tatili planlamanın 4 yolu
Bütün yılın yorgunluğunu atmanız için yaz tatili hakkınız. Ama bir yaz tatili birçok ayrıntıyı barındırdığından, bütçenizi aşmayan bir plan yaparken oldukça kapsamlı düşünmeniz gerekir. Düzgün planlanmamış bir yaz tatili, bütçenizi aşmanıza ve tatil dönüşünde, biriken borçlardan dolayı, geçirdiğiniz güzel günlerin keyfini sürememenize yol açabilir. Devamı
Düzenli Geliriniz Yoksa Bütçe Yapmanın 6 Yolu
Özellikle freelance, mevsimsel, dönemsel ya da proje bazlı çalışanlar için bütçe yapmak ve gelir-gider dengesini tutturmak oldukça zorlayıcı bir süreç. Ancak kazandığı ve harcadığı parayı en çok kontrol altında tutması gerekenler de yine bu şekilde çalışanlar. Peki geliriniz düzensizse bütçenizi nasıl yapmanız gerektiğini öğrenmek istemez misiniz? Devamı
Ulaş Can H.
21 yaşında, Bekar
Kameraman
“Geçmiş yıllarda siteniz ile internet reklamları aracılığı ile tanışmıştım. Hiç bir sorun ve aksaklık yaşamadan tüm kredilerimi tek bir çatı altında toplamıştım. Şimdi yine aynı ihtiyacım doğunca sitenizden yine aynı hız ve güvenirlilik ile işlemlerimi tamamladım. Teşekkür ederim.”