Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Borç yapılandırma işlemi nedir, nasıl yapılır?

Borç Yapılandırma İşlemi Nedir, Nasıl Yapılır?

İhtiyaç anında aldığınız bir ihtiyaç kredisini ödemekte zorluk çekebilir ya da SGK borcunuzu ödeyememiş olabilirsiniz. Ya da motorlu taşıtlar vergisi gibi bazı vergilerinizi ödemekte zorlanmışsınızdır. Buna benzer birçok durumda ödemeler zamanında yapılamadığından borçluluk hali artarak devam eder.
Bu gibi durumlar sonucu çeşitli kurumlar tarafından zaman zaman borç yapılandırması yapılarak ödeme kolaylıkları sağlanır. Borçlu olduğunuz miktar için istenen belgeler ile birlikte yetkili mercilere başvurarak borcunuzu bütçenize uygun olacak şekilde yapılandırarak ödeyebilirsiniz.


Kredi Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Bankalardan daha önce kredi kullandıysanız ve ödeme planına uyamıyorsanız kredi vadesini yükselterek ödemeleri minimize etmeye çalışabilir ya da kredi borcunuzu ödemeye devam ederken faiz oranlarına indirim yapıldığında bu indirimden yararlanmak isteyebilirsiniz. Konut kredisi ülkemizde en çok yapılandırılan kredi olduğundan kredi yapılandırma nasıl yapılır sorusuna konut kredisi üzerinden cevap vereceğiz.

Konut kredisi faizlerinin düşüşüne bağlı olarak artan konut kredi yapılandırmalarında kredinin kalan kısmı peşin ödenmiş kabul edilir ve yeni kredi miktarı indirimli faiz oranlarından hesaplanarak yeni bir vade belirlenir. Ek olarak da konut kredisi yeniden yapılandırma ücreti tahsil edilir. Mağdur olmak istemeyen kredi kullanıcılarının yeni faiz ile eski faiz miktarının karşılaştırmasını yapması tavsiye edilir. Bilinmesi gereken bir diğer husus da konut kredisi yeniden yapılandırma ücreti tahsili üzerine açılan davaların kazanıldığıdır. Bankaların bu ücreti tahsil etme yetkisi olmadığı için kazanılan dava sonrası bu ücretler kişilere iade edilir.


Borç Yapılandırma Yaparken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

Kredi yapılandırma yapmayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk şey yeni kredi için bankaların talep edeceği komisyon, masraf benzeri ek ödemelerdir. Diyelim ki A Bankası'ndan daha önce bir kredi çektiniz, çektiğiniz kredi 24 ay vadeliydi. 12 ay ödemelerinizi yaptıktan sonra zorlanmaya başladınız ve kredi çektiğiniz bankaya kredi yapılandırma için başvurdunuz. Size önerilecek olan yeni kredi, vadesi artacağından aylık ödeme tutarınızı düşürecek fakat yeni kredi için ödeyeceğiniz masraf, komisyon vb. ek ödemeler aslında sizi zarara uğratmış olacaktır.

Yapılandırma aşaması öncesi size önerilen yeni kredi ile eski kredinizin faizini karşılaştırarak mutlaka kar zarar hesaplaması yapmalısınız. Eğer bu konu kafanızı karıştırıyorsa uzman kişilerden destek alabilirsiniz. Refinansman yapmayı da göz önünde bulundurarak araştırmalarınızı birden fazla alanda yapabilirsiniz. Dikkat edilmediğinde refinansman sizi zarara uğratsa da doğru kullanıldığında ideal ödeme planınıza ulaşmanızı sağlayabilir.

Aylık ödeme planınızı optimum hale getirebilmek için siz de Türkiye'nin ilk kredi birleştirme ve yeniden yapılandırma platformu tekkredi.com'un içeriklerini inceleyebilirsiniz.

Diğer Bilgiler
Büyük Bir Harcama Yapmadan Önce Kendinize Sormanız Gereken 8 Soru
Büyük bir harcama yapmak, kişiden kişiye değişen bir kavramdır. Kimilerinin bütçesi ve kredi kartı limitlerine göre 100 TL büyük bir harcama iken, kimileri için ise büyük bir harcama üç veya daha fazla rakamlı sayılardan oluşan miktarları anlatabilir. Devamı
Bayram alışverişlerinin bütçenizi sarsmaması için 4 öneri
Ne zaman bayram konusu açılsa nostalji rüzgarları esmeden konuşma bitmez. Eski bayramlarda insanların nasıl bir araya geldiği, nasıl eğlenildiği, nasıl tatlılar yenildiğinden bahsedilir. Farkında mısınız, eski bayramların masraflarından kimseler söz etmez! Belki gerçekten de o zamanlar bayramlar bütçeleri sarsmıyordu, ya da aradan zaman geçince maddi şeyler unutuluyor! Olayın güzelliği ve nostaljisi bir yana, hayatın gerçekleri, bayramlar için de bütçe hesabı yapılmasını gerektiriyor. Devamı
Uygar Ü.
“Daha önceden kullandığım kredilerimin bir kısmını sağlık giderleri için ve elden aldığım borçlar için kullandım. Daha sonra da araç almak için bir kredi kullandım. Zamanla bunları takip etmekte çok zorlandım ve vadeyi düşürmek için bir arayış içine girdim. Tekkredi sayesinde borçlarımı tek bir bankada birleştirdim ve bankalarla olan iletişim süresince bana çok yardımcı oldular.”