Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Bireysel Kredi Nedir? Bireysel Kredi Çeşitleri Nelerdir?

Gerçek kişilerin, bireysel amaçlı mal ve hizmet alımlarının finansmanına yönelik olarak, akdedilen sözleşmelerde belirlenen şartlarda kullandırılan kredilerdir. Bireysel Kredilerde vade ve tutar limiti tek seferlik tanımlanır. Vade sonunda bu limit yeniden kullandırılamaz. Bireysel Kredilere ilişkin kurallar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenmiş olup, bu kurallar çerçevesinde kullandırılması gerekmektedir.

Temelde Bireysel Krediler 4 ana kredi türünden oluşmaktadır:

  • İhtiyaç Kredisi: Gerçek kişilerin, bireysel amaçlı ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıkları kredilerdir. Eğitim kredisi, beyaz eşya kredisi, tatil kredisi ve ev yenileme kredisi, altın kredisi vb. kredilerin tümü bireysel ihtiyaç kredileridir. Eylül 2016'da yapılan düzenlemeler kapsamında 48 ay vade ile sınırlandırılmıştır. İhtiyaç kredileri genellikle teminatsız verilen kredilerdir. Kredi tahsisinde, başvuranın kredibilitesi/durumuna göre 3.kişi kefaleti istenebilir. Banka için riskinin daha yüksek olması sebebiyle faiz oranı diğer kredi türlerine göre daha yüksektir. Ortalama kredi tutarları 20.000-30.000 TL civarlarındadır.
  • Taşıt Kredisi: Binek ya da hafif ticari nitelikteki, 0 KM ve 2. el taşıt alımlarının finanse edilmesi amacı ile sadece gerçek kişilere kullandırılan kredilerdir. Kredi teminatı olarak taşıt rehin alınmaktadır. Kredi tutarı, taşıt bedeli 50.000TL’ye kadar olan kredilerde taşıtın bedelinin %70’i, taşıt bedeli 50.000 TL üstü olan kredilerde taşıtın bedelinin %50’si ile sınırlandırılmıştır. Araçların değerlerinin belirlenmesinde sıfır araçlarda satış bedeli, 2. el taşıtlarda ise kasko bedelidir. Maksimum vade 48 aydır. Öte yandan kasko yapılması bankalar tarafından zorunlu tutulmaktadır.
  • İpotekli İhtiyaç Kredisi: Gerçek kişilerin, ticari amaçlı olmayan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, kendi adına kayıtlı, tapu cinsi kat irtifaklı/kat mülkiyetli olan konutunun ipotek alınması suretiyle Mortgage Yasası kapsamında kullandırılan kredilerdir. Teminatlı kredi olmasına rağmen ihtiyaç kredisi olması sebebiyle 48 ay vade ile sınırlandırılmıştır. Borcun ödenmesini takiben vade sonunda banka lehine konmuş ipotek kaldırılır. Faiz oranı ihtiyaç kredisine göre daha uygundur. Ayrıca Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV)’nden muaftır, bu nedenle maliyet olarak daha uygundur. Kredi tutarı ise teminat olarak verilen konutun belirlenen değerinin %50’si ile sınırlıdır.
  • Konut Kredisi: Gerçek kişilere, yeni ya da kullanılmış konut alımlarının finanse edilmesi amacıyla, satın alınacak konutun ipoteği alınarak veya satış vaadi sözleşmesine bağlı olarak garantörle/iyi niyet mektubu teminatı ile kullandırılan kredilerdir. Teminatlı kredi olması nedeni ile vade uzatılmış ve 120 ay ile sınırlandırılmıştır. Borcun ödenmesini takiben vade sonunda banka lehine konmuş ipotek kaldırılır. Ayrıca Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) ve BSMV’den muaftır, bu nedenle maliyet olarak daha uygundur. Kredi tutarı ise teminat olarak verilen konutun belirlenen değerinin %75’si ile sınırlıdır.

Diğer Bilgiler
Kredi Notu Hangi Durumlarda Düşer?
Kişinin kredi kapasitesini belirleyen kredi notu 1 ile 1900 aralığında belirleniyor. Finansal durumdaki değişiklikler notun yükselmesine veya düşmesine neden olabiliyor. Devamı
Gereksiz Harcamalarınızı Engelleyecek 8 Öneri
Bazen ay sonu geldiğinde bütçenizi aşmış olduğunuzu görebilirsiniz. Fark etmeden yaptığınız küçük harcamalar ödeme zamanı geldiğinde sizi sıkıntıya sokabilir. Bu tarz durumlardan kaçınmak için gereksiz harcamalarınızı engelleyecek 8 önerimizi inceleyebilirsiniz. Devamı
Aysel Y.
46 yaşında, Bekar
“Özel durumlarım sebebiyle farklı birçok bankaya borçlarım vardı. Tekkredi sayesinde borçlarımı tek bir bankada birleştirdim. Kredi başvuru tarihimden krediyi kullanana kadar Tekkredi beni her aşamada aradı ve çok ilgilendi. Her aradığımda karşımda güler yüzlü bir muhatap buldum.”