Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
2018 Yılında Kredi Vadeleri Nasıl Değişti ?

Geçtiğimiz aylarda kredi faiz oranlarının artması ve döviz kurundaki dalgalanmalar sebebiyle şüphesiz tüketim alışkanlıklarının değişmesi şart olmuş durumda. Bu kapsamda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) finansal istikrarı güçlendirmek için çeşitli önlemler alarak 2018 senesinde kredi vadelerinde çeşitli düzenlemelere gitti.


1 Eylül 2018 yılı itibariyle hane halkının bilinçli tüketimini ve kontrollü borçlanmasını teşvik etmek amacıyla özellikle kredi kartları ve kredi vadelerinde sınırlamaya gittiğine dair yönetmelik yayınladı. Şimdi çok kısa ,hangi kredi vadelerinde ne gibi değişiklikler oldu, hangileri aynı devam etmekte biraz bunu inceleyelim.


Tüketici kredilerinin vadesi geçmiş dönemde 48 ay verilebilirken, son düzenleme ile 36 ay, cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 6 ay, bir teminat karşılığında verilen ve gerçek kişilerin kullandığı ipotekli ihtiyaç kredisi vadeleri daha önce 48 ay iken Eylül 2018 itibariyle 36 ay olarak belirlenmiştir. Taşıt kredisi vadesi 48 ay ve konut kredisi vadesi 120 ay olarak sabit kalmıştır. Bu kredilerin yeniden yapılandırılmasında ise yukarıda belirtilen aynı vadeler uygulanır.


Yürürlük tarihinden önce kullandırılan ihtiyaç kredilerinin borç bakiyeleri, borçlu tarafından yeni düzenlenen bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içerisinde talep edilmesi durumunda en fazla 48 ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilir. Yeniden yapılandırma kapsamında borçluya ilave kredi kullandırılması halinde ilave kullandırılan kredinin vadesi 36 ay ile sınırlandırılmıştır.

Diğer Bilgiler
Öğrenim kredisi nasıl yapılandırılır?
Öğrencilik yıllarının en bariz sorunlarından bir tanesi, hiç şüphesiz maddi sorunlardır. Özellikle de yüksek öğrenim döneminde şehir dışına çıkma, yurt veya ayrı bir evde gibi kalma durumlar bu sorunu tetikler. Yemek, yol, konaklama ihtiyaç masraflarına bir de eğitim masrafları eklenince Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından ödenen burs ve krediye başvurmak kaçınılmaz olur. KYK bursuna hak kazanmak oldukça zor olduğundan, öğrenim kredisine gösterilen ilgi de yoğundur. Mezuniyet sonrasında öğrencinin geri ödemesi şartını taşıyan kredi, beraberinde "KYK burs yapılandırma nasıl olur?" gibi soruları getirir. Devamı
Üniversite mezunu olmadan seçebileceğiniz 10 farklı kariyer yolu
Üniversite mezunu olmanın birçok kapıyı açtığı doğrudur. Ama yetenek, deneyim veya özel sınav sonuçlarına dayanan ve üniversite diploması şartı aranmayan çok sayıda meslek de bulunur. Devamı
Mehmet U.
İşyeri Sahibi, 29 yaşında
“Daha önce birçok ihtiyacım sebebiyle kredilerim ve kredi kartlarımı kullandım. Yakınlarımın ihtiyaçları için çektiğim krediler de vardı ama hiç birine yetişemedim. Farklı bankalar olduğundan takip etmekte zorlanıyordum. Tekkredi benim için bir dönüm noktası oldu ve kredilerimi birleştirdim. Her aşamada arandım ve kredimi kullandım.”