Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
2018 Yılında Kredi Vadeleri Nasıl Değişti ?

Geçtiğimiz aylarda kredi faiz oranlarının artması ve döviz kurundaki dalgalanmalar sebebiyle şüphesiz tüketim alışkanlıklarının değişmesi şart olmuş durumda. Bu kapsamda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) finansal istikrarı güçlendirmek için çeşitli önlemler alarak 2018 senesinde kredi vadelerinde çeşitli düzenlemelere gitti.


1 Eylül 2018 yılı itibariyle hane halkının bilinçli tüketimini ve kontrollü borçlanmasını teşvik etmek amacıyla özellikle kredi kartları ve kredi vadelerinde sınırlamaya gittiğine dair yönetmelik yayınladı. Şimdi çok kısa ,hangi kredi vadelerinde ne gibi değişiklikler oldu, hangileri aynı devam etmekte biraz bunu inceleyelim.


Tüketici kredilerinin vadesi geçmiş dönemde 48 ay verilebilirken, son düzenleme ile 36 ay, cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 6 ay, bir teminat karşılığında verilen ve gerçek kişilerin kullandığı ipotekli ihtiyaç kredisi vadeleri daha önce 48 ay iken Eylül 2018 itibariyle 36 ay olarak belirlenmiştir. Taşıt kredisi vadesi 48 ay ve konut kredisi vadesi 120 ay olarak sabit kalmıştır. Bu kredilerin yeniden yapılandırılmasında ise yukarıda belirtilen aynı vadeler uygulanır.


Yürürlük tarihinden önce kullandırılan ihtiyaç kredilerinin borç bakiyeleri, borçlu tarafından yeni düzenlenen bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içerisinde talep edilmesi durumunda en fazla 48 ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilir. Yeniden yapılandırma kapsamında borçluya ilave kredi kullandırılması halinde ilave kullandırılan kredinin vadesi 36 ay ile sınırlandırılmıştır.

Diğer Bilgiler
Nakit avans mı yoksa ihtiyaç kredisi mi daha avantajlı?
Nakit paraya ihtiyacımız olduğunda ve eş, dost, akraba ile para konuşmak istemediğimizde imdadımıza bankalar yetişiyor. Fakat bankaların da nakit para borç verirken uyguladıkları farklı seçenekler var. İhtiyacınız olan nakit parayı bankadan temin etmek istediğinizde karşınıza iki seçenek çıkar. Bunlardan birincisi kredi kartınızdan çekeceğiniz nakit avans, diğeri ise ihtiyaç kredisidir. Peki nakit ihtiyacınızı karşılamak için kredi çekmek mi mantıklı yoksa nakit avans mı? Bu seçeneklerden biri diğerine göre daha avantajlı demek çok da doğru olmaz, ikisinin de olumlu tarafları bulunmakta. Devamı
Kredi kartı borçları hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar
Kredi kartları doğru kullanıldığında acil nakit ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olur, gündelik alışverişlerinde nakit bulundurma zorunluluğunuzu ortadan kaldırır ve özellikle internet alışverişlerinizi epey kolaylaştırır. Fakat kredi kartı ödemeleri ve geciken borçlar hakkında dolaşan birçok söylenti, kart sahiplerinin gözünü korkutabilir. Devamı
Aysel Y.
46 yaşında, Bekar
“Özel durumlarım sebebiyle farklı birçok bankaya borçlarım vardı. Tekkredi sayesinde borçlarımı tek bir bankada birleştirdim. Kredi başvuru tarihimden krediyi kullanana kadar Tekkredi beni her aşamada aradı ve çok ilgilendi. Her aradığımda karşımda güler yüzlü bir muhatap buldum.”