Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Yeni İşinizde Daha Yüksek Maaş İstemek için 5 Tüyo

Kurumsal firmaların bile maaş konusunda esnek davrandığı herkes tarafından bilinen bir gerçektir. İyi pazarlık yapan bir aday, kimi zaman beklentisinin üzerinde bir maaşla bile yeni işine başlayabilir. Çünkü iş görüşmesini bir ticari anlaşmaya benzetebilirsiniz. Satılığa çıkan ürünü “yapılacak iş” olarak düşündüğünüzde, iyi pazarlık yapan tarafın kazançlı olduğunu görmeniz hiç de zor olmaz. Ama bu pazarlığı yapmak göründüğü kadar kolay değildir, çok hassas olmak gerekir. Yanlış bir taktikle “Büyük ihtimalle kabul edildim” gözüyle baktığınız bir işi kaybedebilir, “Keşke tekliflerini kabul etseydim” pişmanlığıyla kira ve kredi kartı borcu gibi sorunların olduğu işsiz hayatınıza devam etmek zorunda kalabilirsiniz. Böyle bir sonuç almamanız için işte size yeni işinizde daha yüksek maaş istemek için 5 tüyo:

  • Önce İşe Uygun Olduğunuzu Kanıtlayın, Maaş Konuşmayın

İş görüşmesine gitmeden önce ilanı dikkatlice okuyun. “İşe alınacak adaydan beklenen özellikler” üzerinde tek tek çalışın. Beklentilerin sizin özelliklerinizle ve deneyiminizle örtüştüğü noktaları belirleyin. Hatta önemli bulduğunuz noktaları ajandanıza not alın. Böylece görüşme sırasında heyecandan unutma riskine karşı önlem almış olursunuz. Unutmayın; amacınız, sizinle görüşme yapan yetkiliyi o işe ne kadar uygun olduğunuza ikna etmek!

  • Maaş Konusunu İlk Açan Siz Olmayın

Her ne kadar kredi kartı taksitlendirme, borç yapılandırma, borç transferi yapma gibi sorunlarınızı bir an önce çözmek gibi öncelikleriniz olsa da, görüşme sırasında bütün bunları unutun. Çünkü maaş konusunu ilk açan siz olursanız, karşı tarafta olumsuz bir izlenim bırakabilirsiniz. Elbette herkes para kazanmak için çalışıyor ama insan kaynakları yetkilisi, işe alacağı kişinin paradan çok başarıya odaklı olmasını tercih edecektir.

  • Maaş Konusu Açıldığında Topu Karşı Tarafa Atın

Mutlaka iş görüşmesi sırasında size “Maddi olarak ne bekliyorsunuz?” sorusu yöneltilecektir. Böyle bir durumda pazarlık yapabilmek için, topu karşı tarafa atmanız çok önemli. Çünkü belki de işveren, sizin düşündüğünüzden daha yüksek bir ücret teklif edecektir. Unutmayın, bu bir pazarlık! Karşı tarafın teklifini öğrenip analiz ederek hamle yapmak size kaybettirmez; kazandırır.

  • Konuşurken Aralarda Duraksayın, Karşı Tarafın Konuşmasını Bekleyin

Maaş konusunda karşı taraf sizi sıkıştırıyorsa, aralarda duraksayarak ya da küçük sorular sorarak konuyu karşı tarafa paslamaya dikkat edin. Siz belki 10 iş görüşmesine gittiniz, fakat bir insan kaynakları uzmanı kim bilir kaç kişiyle bu tip bir pazarlığı yaptı? Yani tuzağa düşmeyin, teklif onlardan gelsin.

  • Yan Hakları Değerlendirin

Maaş teklifini öğrendikten sonra mutlaka yemek, yol, ikramiye, özel sağlık sigortası gibi yan hakları da öğrenin. Değerlendirmenizi bütün bunları da düşünerek genel bir çerçevede yapın ve ona göre pazarlığınızı devam ettirin ya da verilen teklifi kabul edin.

Diğer Bilgiler
Bu kredi kartı borçları hangi ara bu kadar oldu?
Eğer ödemelerinizi sıkı takip etmezseniz ve alışveriş alışkanlıklarınızı değiştirmezseniz, bir kartopu gibi büyüyen kredi kartı borcunuzun ağırlığı altında ezilmeniz an meselesi olabilir! Devamı
Neden ve nasıl aile bütçesi yapmalıyım?
Aile bütçesi, aile fertlerinin gelirinin ve giderlerinin planlanarak, gelir gider dengesi kurulması ve tasarruf fırsatlarının belirlenmesi demektir.  Devamı
İlker A.
44 yaşında, Polis Memuru
“Ev kredimi ödemekte zorlandığım için ve diğer özel giderlerim için kredi kullanmıştım. Tekkredi sayesinde vadeyi uzatarak borçlarımı bir yere topladım ve çok rahatladım. Her aşamada çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim.”