Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Yakınlarınıza Borç Vermenin Altın Kuralları

Hayatın zorlukları ve yaşattığı sürprizler karşısında pek çok insanın maddi sıkıntı yaşadığı dönemler olabilir. Böyle dönemlerde ilk akla gelen kredi başvurusu ve kredi kartı borcu yapılandırma olurken bazen de tanıdıklardan borç istemek, kısa süreli bir çözüm yolu olarak değerlendirilir. Hatrını kıramadığınız bir yakınınız sizden borç para istediğinde iki kere değil üç kere düşünmelisiniz. Çünkü hem paranızı hem de arkadaşınızı kaybedebilirsiniz. Yakınlarınıza borç vermenin altın kurallarını uygulayarak bu zor durumu rahat atlatabilirsiniz.

Borç Vermek Gerçekten İçinize Siniyorsa 'Evet' Deyin

Samimi olmak, bahane üretip baştan savmaktan çok daha nazikçe olacağından borç isteyen yakınınıza karşı açık sözlü olmayı tercih edebilirsiniz. Borç vererek ona yardımcı olma isteğiniz ağır basarsa ve borç vermek gerçekten içinize siniyorsa kabul edin. Borç isteyen kişiye karşı kendinizi mahcup hissetmemelisiniz. Günümüzde kredi veren bankalar müşterilerine pek çok kolaylık sağlayarak hızlı kredi imkanı sunuyor. Bu sebeple kendinizi son çare olarak görmemelisiniz.

Kaybetmeyi Göze Alabileceğiniz Kadar Borç Verin

Sizden istenen borç miktarı ne olursa olsun bu isteğe 'evet' dediğinizde vereceğiniz parayı alacak olarak değerlendirmemeye çalışın. Çoğu kere yaşanılan durum, yardım amaçlı verilen bu borçların ödenmediği, en iyi ihtimal ile zamanından çok sonra veya kısmen ödendiğidir. Kendi bütçenizi ve mali planlarınızı oluştururken paranızı alacağınız tarihin çok da net olmadığını varsayarak hareket etmenizde fayda olacaktır.

Birlikte Geri Ödeme Planı Oluşturun

Yakınlarınıza borç para vermeyi düşündüğünüzde açık olmak, her ihtimali en başında konuşmak yararlı olacaktır. Ne zaman ödeme yapılacağını, bu ödemeyi hangi gelir kalemleri ile yapacağını konuşarak hem bir nebze bağlayıcı olabilir hem de kendi mali planlarınızı bu doğrultuda yapabilirsiniz. Verdiğiniz borcun ödeme günü geçtiğinde boş vermeyin. Özellikle borcun birkaç taksitle ödeneceği durumlarda ödeme gününde bunu borç verdiğiniz kişiye hatırlatmanız, kalan borcunuzun ciddiyetle ödenmesini sağlayabilir.

Borç Verdiğinizin Yazılı Bir Belgesi Olsun

Borç verdiğiniz kişi en yakınlarınızdan biri bile olsa borç sözleşmesi yaparak alacağınızı garanti altına almanızda fayda vardır. Her iki tarafın tanıdığı bir kişinin şahitliği ile borç miktarı, ödeneceği tarihi, borcu alanın, borcu verenin ve şahidin imzaladığı borç sözleşmesi düzenlenebilir. Olmaz, ayıp demeyin. Aksi halde hem paranızdan hem de dostluğunuzdan olmanız işten bile değildir.

Tüm bunların yanı sıra borç isteyen yakınlarınıza Türkiye'nin ilk kredi birleştirme platformu olan www.tekkredi.com'u da önerebilirsiniz.

Diğer Bilgiler
Ticari Kredi Limiti Nedir?
İşini büyütmek, yatırım yapmak ve borçlarını ödemek isteyen birçok işletmenin yolu banka kredisinden geçer. Can simidi olarak imdadınıza yetişen "ticari kredi" ve "kredi limiti" nedir, ticari kredi türleri nelerdir, aldığınız ticari krediler bireysel kredilerinizi ve kredi raporunuzu nasıl etkiler; daha yakından inceleyelim. Devamı
SGK ve GSS borç yapılandırması farkları
Genel Sağlık Sigortası(GSS) borç yapılandırması genel olarak, 18 yaşını dolduran ve aktif olarak sigortalı olmayan vatandaşları kapsamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borç yapılandırması ise işveren ve iş yerine ait prim borçlarını kapsamaktadır. Devamı
Aysel Y.
46 yaşında, Bekar
“Özel durumlarım sebebiyle farklı birçok bankaya borçlarım vardı. Tekkredi sayesinde borçlarımı tek bir bankada birleştirdim. Kredi başvuru tarihimden krediyi kullanana kadar Tekkredi beni her aşamada aradı ve çok ilgilendi. Her aradığımda karşımda güler yüzlü bir muhatap buldum.”