Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Üniversite mezunu olmadan seçebileceğiniz 10 farklı kariyer yolu

Üniversite mezunu olmadan seçebileceğiniz 10 farklı kariyer yolu ve bu kariyerlerde yapabilecekleriniz hakkında bilgiler için listeye göz atabilirsiniz:

1. Ticaret

Ticarete atılmak, diplomanız olmadan seçebileceğiniz kariyerlerin başında gelir. Bir ürünün ihracat veya ithalatını yapmak, kendi dükkanınızı açmak, franchise (acentelik) almak ihtimaller dahilindedir. Sektörünüze göre, sermaye ihtiyacınız değişir. Yapacağınız iş hemen kazanç sağlayacak bir işse borçlarınızı aylık ödeyebilirsiniz ama biraz zaman geçtikten sonra kazanç sağlayacak bir işse kredi alabilir veya KOSGEB gibi destek programlarına başvurabilirsiniz.

2. Turizm

Turizm sektöründe çalışmak veya iş kurmak için diplomaya ihtiyacınız olmayabilir. Sektörde, bir otelin resepsiyonunda çalışmaya başlayıp yükselen ve kendi şirketini kuran kişilere rastlanır. Sermayeniz yoksa, destek bulamadıysanız ve kredi alamıyorsanız temelden başlayarak sektörün dinamiklerini öğrenebilir; internetin sunduğu imkanlarla gelişen konaklama ve ulaşım sayesinde önü oldukça açık olan bir sektörde çalışmanın fırsatlardan yararlanabilirsiniz.

3. Girişim

Ticarete atılmak da girişimdir ama günümüzde girişim (start-up) daha çok bilişim sektörünü hatırlatır. Girişim dünyasının dinamiklerini iyi araştırıp yeni çıkan girişimleri yakından takip ederek yaratıcı fikirler üretebilir; kaliteli bir ekip toplayarak bu fikirleri hayata geçirebilirsiniz. Kimi girişim fikirleri neredeyse hiç sermaye gerektirmezken bazı fikirler belli bir sermaye gerektirebilir. Bu durumda yatırımcılarla görüşebilir, destek programlarına başvurabilir veya kredi çekebilirsiniz.

4. Yazılım

Yazılımın kendi içinde birçok dalı vardır ama web sitesi yazılımı, mobil uygulama yazılımı ve kullanıcı deneyimi tasarımı gibi dallar ön plandadır. İnternet dünyasında giderek artan ihtiyacı göz önünde bulundurursanız bu kariyerin de önü oldukça açıktır. Öncelikle, kendinizi çok iyi yetiştirmeniz gerekir. En az bir yazılım dilinde çok iyi olmanız kariyer basamaklarını daha emin adımlarla çıkmanızı sağlar.

5. Tasarım

Tasarım da yazılım gibi kendinizi yetiştirerek ilerleyebileceğiniz bir kariyer seçeneğidir. Web sitesi gibi çevrimiçi tasarımlardan reklam panoları gibi çevrimdışı panolara kadar geniş yelpazede iş yapma şansınız vardır. Bu meslekte, diplomanız değil yeteneğiniz ve projeyi ne kadar anladığınız önemlidir. Photoshop başta olmak üzere bazı tasarım programlarını kullanabilmeniz gerekebilir. İlgili kurslara gidebilirsiniz.

6. Yazarlık

Yazarlık için de diploma aranmaz. Burada kasıt sadece kitap yazarlığı değildir. Yazılım ve tasarım gibi yazarlığın da reklam ve dijital pazarlamada gitgide artan payını değerlendirmeniz mümkün. Düzgün Türkçenizin ve yaratıcı fikirlerinizin olması gerekir.

7. Memurluk

KPSS sınavlarında üniversite mezunu olma şartı aranmaz. Üniversite diploması olmadan da başvurulabilecek memuriyet dalları vardır.

8. Zanaat

Ayakkabıcılık, dericilik, seramik gibi zanaat dalları da el becerisine ve deneyime dayanır, üniversite diploması gerektirmez.

9. Sanatçılık

Oyunculuk, şarkıcılık ve ressamlık gibi sanat dalları, Türkiye’de zorlu olsa da, diplomanızla değil yeteneğinizle ilerleyebileceğiniz kariyer yollarındandır.

10.Sporculuk

Spor dallarıyla uğraşmak da zorlu bir kariyer tercihidir ve erken yaşlarda başlamak gerekir ama bir spor dalında başarılı olmanız size yeni kapılar açar. Spora yeteneğinizin olduğunu düşünüyorsanız ya da biliyorsanız bu konuda bir şeyler yapmanın tam zamanı.

Diğer Bilgiler
Kredi Notu Hesaplaması
Kredi notu; kredi alacak kişinin ödeme alışkanlıkları, geliri, mevcut borç durumu ve kredi kullanım yoğunluğu gibi faktörlere göre belirlenir. Kredi Kayıt Bürosu, kredi notunu oluştururken bu etkenlerden yararlanır. Bileşenler tek tek incelenerek 0-1900 arasında bir puan oluşturulur. Bankalar kredi verirken bu puanları göz önünde bulundurur. Devamı
Kaç tane kredi hesabım olmalı?
Modern yaşam içerisinde herkesin farklı ihtiyaçları vardır ve sahip olduğunuz yaşam standardına göre ev ve araç almak ya da var olanları bir yenisi ile değiştirmek isteyebilirsiniz. Bunların yanı sıra evlilik, eğitim eşya alımı ve benzeri birçok konuda yeni istek ve ihtiyaçlar da ortaya çıkabilir. Devamı
Mehmet U.
İşyeri Sahibi, 29 yaşında
“Daha önce birçok ihtiyacım sebebiyle kredilerim ve kredi kartlarımı kullandım. Yakınlarımın ihtiyaçları için çektiğim krediler de vardı ama hiç birine yetişemedim. Farklı bankalar olduğundan takip etmekte zorlanıyordum. Tekkredi benim için bir dönüm noktası oldu ve kredilerimi birleştirdim. Her aşamada arandım ve kredimi kullandım.”