Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Tüketici kredileri ile ilgili bilmemiz gereken yeni 8 önemli düzenleme

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 22 Mayıs 2015 tarihinde yayımlanan yönetmeliğine göre Tüketici kredisi sözleşmeleri ile ilgili esasları yenilendi. Tüketici haklarının gözetildiği yeni düzenlemeye göre bilmemiz gereken pek çok şey var. Tüketici Kredisi çekmeden önce haklarımızı ve sonuçlarını öğrenmek, buna göre bilinçli hareket etek hepimizin menfaatine olacaktır.

Yenilenen yönetmeliğe göre değişen maddeleri kısaca şöyle sıralayabiliriz:

  1. Tüketici kredisi çeken kişinin herhangi bir yazılı talebi olmazsa başvurmuş olduğu tüketici kredisi için habersiz sigorta yaptırılamayacak.
  2. Tüketicinin kredi sözleşmesini imzalamasından sonra 14 gün içinde vazgeçme hakkı olacak. Tüketici kredisinden vazgeçme sebebi ile ilgili hiçbir neden göstermesine gerek olmayacak. Ayrıca vazgeçmesinin bir cezai şartı da olmayacak. Krediyi veren kuruluş vazgeçme hakkı ile ilgili tüketiciyi önceden bilgilendirmekle sorumlu olacak.
  3. Sözleşmede belirtilmiş ise krediyi veren kuruluşun da sözleşmeyi feshetme hakkı olacak. Bu feshetme hakkı için belirlenen süre iki ayı geçemeyecek. Sözleşmede bir zaman sınırlaması konulmamışsa bu süre en fazla bir ay olarak uygulanacak.
  4. Kredi verirken tüketiciye sadece kredi işlemleri için yeni bir hesap açılmış ise bu hesap ile ilgili yapılan işlemlerden ücret talep edilemeyecek. Kredi veren kuruluş, tüketiciye açtığı hesabı tüketicinin aksi bir talebi yoksa kredi bitiminde kapatmaktan sorumlu olacak.
  5. Belirli süresi olan kredi sözleşmelerinde kredi faiz oranı sabit tutulacak ve ileride tüketicinin aleyhine hiçbir değişiklik yapılamayacak.
  6. Krediyi veren kuruluş kredi için talep edilen tüm miktarı tüketiciye verdikten sonra tüketicinin arka arkaya iki taksitini ödeyememesi durumunda borcun tamamını tüketiciden isteme hakkı olacaktır. Bu hakkı kullanmak için önce 30 günlük bir süre vererek tüketiciyi uyarmalı daha sonrasında kredi verilen tüm miktarı talep edebilir.
  7. Borcun ödenememesi ya da geç ödenmesi gibi bir durumda sözleşmede belirtilmiş faiz oranının %30’dan daha fazla bir faiz oranı uygulanıp, bu miktar tahsil edilmeye çalışılamayacak. Ayrıca hiçbir şekilde bileşik faiz uygulaması da yapılamayacak.
  8. Henüz vadesi gelmemiş borcunu erken ödemek isteyen veya mevcut borcunun bir kısmını toplu olarak kapatmak isteyen tüketiciler için ödeme tarihi dikkate alınarak indirim yapılacak. Kalan borç miktarı aynı vade üzerinden yeniden yapılandırılacak ve bunu uygun yeni bir ödeme planı tüketiciye sunulacak

Diğer Bilgiler
Yeni Yıl Alışverişinizden Önce Dikkat Etmeniz Gereken 4 Kural
Yeni yıl yaklaşırken herkes alışveriş heyecanına kapılır ve sevdiklerine en güzel hediyeleri seçmek ister. Ailenizi ve arkadaşlarınızı mutlu etme arzusuyla gereğinden fazla harcama yapmamak, yılbaşı hediyelerinizi satın alırken bütçenizi aşıp zor durumda kalmamak için aşağıdaki önerileri inceleyebilirsiniz. Devamı
SGK ve GSS borç yapılandırması farkları
Genel Sağlık Sigortası(GSS) borç yapılandırması genel olarak, 18 yaşını dolduran ve aktif olarak sigortalı olmayan vatandaşları kapsamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borç yapılandırması ise işveren ve iş yerine ait prim borçlarını kapsamaktadır. Devamı
Serkan G.
44 yaşında, Evli
Satış Görevlisi
“Bizler için mükemmel bir platform. Kredi kartı ve kredi borçlarının yükü ağır gelmeye başlamıştı ve aylık borcumu Tekkredi sayesinde hafiflettim. Kendi adıma konuşmak gerekirse ortalıkta dolaşan o kadar dolandırıcılık varken telefonda vermiş olduğunuz o güven ile hem başvuru esnasında hem de bankada kredi kullanma aşamasında her an yanımda olduğunuz için teşekkürler.”