Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Taşınmadan önce bunlara dikkat!

Taşındığınızda bütçenizi aşan borçlar altına girmemek ve taşınma sürecini önceden hesaplayarak harcamalarınızı asgari seviyede tutmak için “Taşınmadan önce bunlara dikkat!” yazımızın maddelerine göz atabilirsiniz.

Taşınma bütçesi yapın.

Taşınma umulmadık masraflar çıkarmaya yatkındır ama en azından temel harcamaları içeren bir bütçe işinize yarayacaktır. Öncelikle, eviniz kiralıksa her ay kirayı, satılıksa kredi taksitini kenara koymalısınız. İlk birkaç ay faturalarınızı üstünüze alma bedelleri ve her ay fatura bedellerini tahmini hesaplayabilirsiniz.

Taşınmanın bir özelliği de masraflarının ilk aylarda veya ilk yılda ağırlıklı olmasıdır. Evinizi seçtikten sonra mobilyaların, elektronik eşyaların ve diğer gerekli eşyaların ortalama ne kadar tutabileceğini ve aylık ne kadar taksit ödeyebileceğinizi hesaplayın. Bütün bunlara göre taşınma bütçenizi çıkarın.

Yanınıza nakit para ayırın.

İleride zorlanmamak için mutlaka bir miktar nakit parayı harcamamak üzere saklayın. Harcamak zorunda kalmamak için masraflarınızı ayarlamaya çalışın. Nakit parayı yastık altında saklamak zorunda değilsiniz. Vadeli bir hesapta saklarsanız her ay bir miktar faizden de yararlanabilirsiniz.

Taşınmanın ilk yılında masrafların oldukça yüklü olabileceğine değinmiştik. Bu aşamada kenara nakit koymanız mümkün olmayabilir, hatta acil nakit ihtiyacınız doğabilir. Kısa süreli ve az miktarda nakit için ihtiyaç kredisi, büyük miktarda nakit için konut kredisi ve taşıt kredisini tercih edebilirsiniz.

Faturalarınız için önceden başvurun.

Elektrik, su, doğalgaz ve telefon faturalarınız için önceden başvuru yapmayı ihmal etmeyin. Faturalarda eski borçlar varsa ödemeniz istenebilir. Borçlar düşükse ve bütçenizi zorlamayacaksa aboneliğinizin devamı için ödenebilir ama bütçenizi zorlayacak büyük borçları reddedin, gerekirse hukuki süreci başlatın.

Eskiden ödenmemiş borç olsun ya da olmasın, her aboneliğiniz için, aboneliğin iptali durumunda iade edilmek üzere, bir miktar teminat ödemeniz gerekir. Abonelikleri üstünüze geçirdiğinizde bu teminatları uzun süre geri alamayacağınız için onları da masraf listesine ekleyebilirsiniz.

Sigorta şirketinizle görüşün.

Yeni bir eve taşındığınızda DASK, yani zorunlu deprem sigortası yaptırmanız zorunludur. Hem DASK hem de konut sigortası hakkında sigortacınıza danışabilir, primleri bütçenize en uygun şekilde hesaplatabilir ve poliçenizi ona göre hazırlatabilirsiniz. Kiracıysanız DASK primlerini ev sahibiniz öder.

Diğer Bilgiler
Evlilik bütçesi yapmak için 5 öneri
Hayatının aşkıyla evlenmek, herkesin rüyası. Her ne kadar “iki gönül bir olunca samanlık seyran olsa” da, bu işin maddi boyutunu önceden planlamak, samanlıkta çıkacak maddi yangınların önüne geçmeye yardımcı olur. Devamı
Finansal Durumunuzu Kontrol Edebilmeniz İçin 3 Öneri
Günlük yaşamınızda ilgilenmeniz gereken pek çok ayrıntı bulunur ve yoğun bir çalışma temposunda bu ayrıntıların hepsiyle ilgilenmeniz zordur. Bu şartlar altında finansal durumunuzu düzenli olarak kontrol edemeyebilirsiniz. Ancak, harcamalarınızda yapacağınız bir hata veya gözden kaçırdığınız bir ödeme, ileride daha pahalıya mal olabilir. O yüzden, ne kadar meşgul olursanız olun finansal durumunuzun peşini bırakmamanızı sağlayacak önerileri değerlendirmenizde fayda var. Devamı
İlker A.
44 yaşında, Polis Memuru
“Ev kredimi ödemekte zorlandığım için ve diğer özel giderlerim için kredi kullanmıştım. Tekkredi sayesinde vadeyi uzatarak borçlarımı bir yere topladım ve çok rahatladım. Her aşamada çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim.”