Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Sağlıklı bir kredi skoruna giden yol

Skoru etkileyen birçok faktör vardır. Kredi kullanma sıklığınız, kredi ödeme düzeniniz, gecikmeli veya yasal takip sürecinde olan krediler puanlamaya etki eder. Kredi notunuz düşükse kredi ve kredi kartı başvurularınızın kabul edilme olasılığı azalır. Ama kredi skorunuzun durumu sizi korkutmasın. Belli konulara dikkat ettiğinizde sağlıklı bir kredi skoruna giden yol göründüğü kadar zorlu değil. Sağlıklı bir skor için yapabilecekleriniz şöyle:

Ödemelerinizi zamanında yapın.

Kredi skorunuzu korumanın ve yükseltmenin en temel yolu, zamanında ödeme yapmaktır. Kredi skorunuzda bütün kredi ve kredi kartlarınız hakkında ayrıntılı bilgiler yer alır. Kredi taksitlerinizi aksattıysanız, kredi kartı ödemelerinizde gecikme varsa ve kart limitlerini doldurduysanız kredi skorunuz düşecektir. Ödemelerinizi ne kadar süre veya hangi sıklıkla geciktirdiğiniz de skorunuza etki eder. İstikrarlı bir şekilde tam zamanında ödeme yaparsanız bu durum puanlamanıza olumlu şekilde yansır ve skorunuz yükselmeye başlar.

Raporlarınızı düzenli olarak kontrol edin.

Risk raporu, kredi kartlarınız, kredili mevduat hesaplarınız, halen aktif olan veya son 5 yıl içerisinde kapanmış her türlü krediniz hakkında bilgileri içerir. Bu bilgiler, düzenli olarak TBB (Türkiye Bankalar Birliği) Risk Merkezi'ne bildirilir ve KKB (Kredi Kayıt Bürosu) tarafından düzenlenip rapora eklenir. Kişiye özel isteyebileceğiniz risk raporundan kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Risk raporuyla ödemelerinizi ve bekleyen borçlarınızı kontrol edebilir, gecikmeleri engelleyebilir ve ödeme gücünüzü öğrenerek başvurularınızı ona göre yapabilirsiniz.

Borçlarınızı takip edin.

Risk raporu borçlarınızı toplu halde görmenize yardımcı olur ama kredi skorunuza yansıyacak gecikmeleri mümkün olduğunca engellemek için borçlarınızı yakından takip etmeniz gerekir. Birden fazla kredi ve kredi kartı taksidiniz varsa bunlar için hatırlatma kurmanız faydalı olacaktır. Fakat hepsini birlikte takip etmekte zorlanıyorsanız ve gecikmelerin önüne geçemiyorsanız kredi birleştirme yönteminin avantajlarından yararlanabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde borçlarınızı tek bir kredi altında birleştirebilir ve bankanızla birlikte size uygun olan bir ödeme planı oluşturabilirsiniz.

Alışkanlıklarınızı gözden geçirin.

Krediye başvurma alışkanlıklarınız da kredi skorunuzu etkileyen bir faktördür. Çok sık kredi başvurusu yapmanız sizi riskli bir müşteri durumuna sokar ve kredi notunuzu düşürerek yeni kredi almanızı zorlaştırır. Alacağınız önlem oldukça basit: İhtiyacınızdan fazla kredi başvurusu yapmamak. Aynı şekilde, kredi kartı harcamalarınızı da gözden geçirmeniz gerekir. Gereğinden fazla harcama yapmak, borçlarınızı sürekli asgari tutardan ödemek veya hiç ödememek kredi kartı limitinizi doldurur, kredi notunuzu düşürür ve yeni kredi kartı başvurularınızın reddedilmesine neden olur.

Kredi birleştirme yöntemiyle kredi ve kredi kartı ödemelerinizi yeniden yapılandırarak kredi notunuzun düşmesini engellemek için www.tekkredi.com adresine başvurabilir ve aylık ödeme takviminizi rahatlatabilirsiniz.

Diğer Bilgiler
Kredi kullanırken alınan ücret ve vergiler nelerdir?
Müşteriler bankalardan kredi aldıklarında kredi faiz ödemelerinin yanında dosya masrafı ve vergiler olmak üzere iki ayrı masraf kalemini de üstlenirler. Devamı
Gelirinizi Arttırmanızın 7 Yolu
İster birikim yapmak isterseniz de borçlarınızı kapatmak istiyor olun, gelirinizi arttırmak her şekilde size yardımcı olacaktır. Mevcut durumunuza baktığınızda ilk başta size imkansız gibi gelse de aslında herkes için bir çözüm mümkün. Küçük dokunuşlarla siz de hayatınızda büyük bir fark yaratabilirsiniz. Devamı
Mehmet U.
İşyeri Sahibi, 29 yaşında
“Daha önce birçok ihtiyacım sebebiyle kredilerim ve kredi kartlarımı kullandım. Yakınlarımın ihtiyaçları için çektiğim krediler de vardı ama hiç birine yetişemedim. Farklı bankalar olduğundan takip etmekte zorlanıyordum. Tekkredi benim için bir dönüm noktası oldu ve kredilerimi birleştirdim. Her aşamada arandım ve kredimi kullandım.”