Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Gecikmedeki borçlarım kredi skorumu nasıl etkiler?

“Gecikmedeki borçlarım kredi skorumu nasıl etkiler?” diye merak ediyorsanız borçlarınızın gecikmesi durumunda yasal sürecin nasıl ilerleyeceği ve kredi skorunun nasıl yükseltileceği hakkında yazımızdan bilgi edinebilirsiniz.

Gecikmedeki borçlarda süreç nasıl ilerler?

Ödemenizdeki ilk gecikme ile birlikte süreç başlamış olur. Bankanız size gecikme hakkında bildirim gönderir. Bu durumda yapabileceğiniz en mantıklı hareket, asgari ödeme tutarını zamanında ödeyerek süreci durdurmaktır. Asgari tutar ödemesini bir gün bile geciktirirseniz Kredi Kayıt Bürosu'na (KKB) bu durumun bilgisi ulaşır ve kredi notunuzu olumsuz etkilenir. İlk gecikmeden sonra ödeme yapmazsanız 30 gün gecikme aşamasına gelinir ve durumunuz KKB'ye bildirilir.

Borcunuzu 90 gün ödemezseniz sizin için 7 günlük bir ödeme süresi belirlenir. Bu aşamada, bankalardan borcunuzu yapılandırmak için teklifler alabilirsiniz. Size uygun olan teklifleri değerlendirmeniz, kredi skorunuzun düşmemesi ve ilerleyen zamanda yasal takibe alınmamanız açısından önemlidir. Yeni ödeme planını da aksatırsanız bu sefer kredi kartınız kapatılır. 90 gün sonunda bankanızın borcunuzun tamamını talep etmesi olasıdır.

Borçlarınızı yeniden yapılandıran ödeme planınızı aksatmanız ve sonrasında yasal takibe alınmanız durumunda gerçekleşebilecek aşamalar ise şöyle: Kara listeye alınırsınız ve bu bilgi, borcunuzu ödeseniz bile 5 yıl boyunca sicilinizde görünür. Kara listeye alındıktan sonra hesaplarınız bloke edilir. Hesaplarınıza yatan bir geliriniz varsa ona kısmen el konulabilir. Yasal takibi yapan avukat tarafından haciz süreci başlatılır.

Kredi skoru nasıl yükseltilir?

Kredi skorunuz borçlandıkça ve düzenli ödeme yaptıkça oluşan bir puanlamadır. Dolayısıyla, skorunuzu yükseltmek için yeni krediler almanız ama bu kredilerin taksitlerini zamanında ödemeniz ve kredi alma alışkanlıklarınıza dikkat etmeniz gerekir. Kredi skorunuzu yükseltmenize yardımcı olan faktörler temel olarak bireysel kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlıklarınız, mevcut hesap durumunuz, yeni kredi açılışları ve kredi kullanım yoğunluğudur.

Bireysel kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlıklarınız kredi skorunuzu en fazla etkileyen faktördür. Kredi taksitlerinizi ve kredi kartınızın asgari ödeme tutarını zamanında öderseniz kredi skorunuz yükselir. Kredi skorunuzu en fazla etkileyen ikinci faktör mevcut hesap ve borç durumunuzdur. Aşırı borcunuzun olmaması, kredilerinizin iyi bir şekilde kapanmış olması ve kredi kartı limitinizin aşırı dolu olmaması skorunuzu yükseltir.

Skorunuzu etkileyen üçüncü faktör yeni kredi açılışlarıdır ama bu faktörün notunuzu etkileme oranı daha düşüktür. Dördüncü ve oranı en düşük olan faktör, kredi kullanım yoğunluğudur. Kredi kullanan ve onu düzenli ödeyen kişilerin kredi skoru az kullanan veya hiç kullanmayan kişilerden daha yüksek olabilir. Bu noktada, gerçekten ihtiyacınız olduğunda kredi çekmeye dikkat etmelisiniz çünkü aşırı kredi kullanımı skorunuzu olumsuz da etkileyebilir.

Kredi ve kredi kartı borcu yapılandırma yoluyla kredi skorunuzu yükseltmek için kolay ve güvenilir olan www.tekkredi.com ile borçlarınızı tek bir kredi altında birleştirebilir ve tek bir ödeme planıyla aylık ödeme planınızı rahatlatabilirsiniz.

Diğer Bilgiler
Kredi Yapılandırma İşlemi Nasıl Yapılır?
Ödemekte zorlanılan kredi borçları için geliştirilen kredi yapılandırma, tüketiciye daha kolay şartlar altında ödeme şartları sunan bir uygulamadır. Devamı
Genç Yatırımcılar İçin 5 Adım
Özellikle para kazanmaya yeni başlanılan gençlik yıllarından itibaren yatırım yapmak, uzu vadedeki finansal geleceğiniz için önemli şüphesiz. Geleceğinizi garanti altına almak için yatırım yapabileceğiniz gibi, herhangi bir mülk almak için de yatırım yapabilirsiniz. Eğer ilk kez yatırım yapacaksanız, bir rehber niteliğindeki bu 5 adımı inceleyebilirsiniz. Devamı
Sabri E.
50 yaşında, Evli
Demir Doğrama Ustası
“O kadar güzel ve işini seven bir ekibniz var ki telefondaki samimiyet bile yetti benim için. Bizlere bu şekilde bir kolaylık sağladığınız için teşekkür ederim.”