Kredili Mevduat Hesabı (KMH) nedir?
Kredili mevduat hesabı da kredi kartı ve kredi gibi bankaların müşterilerine sunduğu, günlük faiz işleten bir üründür. Çoğunlukla otomatik kredi kartı ödemesi, fatura ödemesi gibi ufak nakit ödemelerinin, hesap bakiyenizin yetersiz olduğu durumlarda tahsil edilmesi için kullanılan ürünlerdir. Bu ödemeler de KMH’ınızdan otomatik olarak çekilir ve günlük faiz işlemeye başlar. Faiz oranları yüksek olduğundan bankaların tercih ettiği düşük limitli ürünlerdir. Bir iki günlük ödeme gecikmelerinin olduğu bir sektörde çalışıyorsanız bu üründen faydalanabilirsiniz. Öte yandan kredi çekerken açılan hesaplarla ilgili Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) belli düzenlemeler yaptı ve hesap sahiplerinin imzası olmadan bu hesapların açılamayacağını açıkladı.
Ayrı sözleşme olmadan KMH açılamıyor
1 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik şu şekildeydi: "Yönetmelikteki 'Düzenlenecek sözleşmeler kapsamında, sözleşmeden ayrı olarak hesap sahibinden alınacak imzalı ya da kanıtlanabilir bir talep olmaksızın hesap sahibi adına kredili bir hesap açılamaz' hükmü ile çerçeve sözleşmeden ayrı olarak hesap sahibinden alınacak imzalı ya da kanıtlanabilir bir talep ile kredili mevduat hesabı açılması gerektiği hüküm altına alınmıştır. Bahse konu hüküm, ilgili yönetmelik uyarınca 1 Mayıs 2013 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecektir.”
Bu yönetmeliğe rağmen sizin yine de kredi çekerken, kredili mevduat hesabı açılıp açılmadığıyla ilgili kontroller yapmanızda fayda var. Şayet KMH hesabı açtıırmak istemiyorsanız en doğrusu, kredi çekerken kredili mevduat hesabı açılmaması konusunda bankanıza talimat vermeniz olacaktır. Ayrıca kredi ödemesini maaş hesabı gibi bir hesaba açtırırsanız hesap işletim ücreti de ödemezsiniz.
Unutmayın ki KMH hesabınıza ödeme yapmamanızdan kaynaklanan faizler, diğer ihtiyaç kredisi ürünlerine oranla daha yüksektir. Örneğin 1.000 TL'lik bir kredi ödemesini bir gün bile geciktirseniz banka otomatik olarak kredili hesabınızdan para çeker ve siz, bir günlük gecikmeye yüksek faiz ödemek durumunda kalabilirsiniz.