Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Konut kredisi başvurusunda bankalar hangi kriterlere bakar?

Kredi Geçmişiniz

Bir bankanın kendisine ulaşan kredi taleplerini değerlendirirken çok önem verdiği konu, verilen kredinin geri ödenebilirliğidir. Sizin geri ödeme güvenilirliğinizi gösteren şey ise o bankadan ya da diğer bankalardan daha önce aldığınız krediler ve o kredileri düzenli ödeyip ödemediğinizdir. Eğer ödemelerinizi takvimden hiç sapmadan düzenli olarak yaptıysanız konut kredisi başvurunuzun onaylanma ihtimali yüksektir.

Gelir ve Çalışma Durumunuz

Aldığınız bir krediyi geri ödeme gücünüzü yansıtan en önemli göstergelerden birisi gelirinizdir. Bankaların ilk baktıkları şeylerden birisi de geliriniz ve çalışma durumunuz olur. Bankalar, genellikle aylık ödemenin toplam gelirin yüzde 50’sini aşmayacağı bir ödeme planı oluştururlar. Eğer geliriniz, talep ettiğiniz tutarı vadettiğiniz sürede ödemenize olanak sağlıyorsa kredinizin onaylanma ihtimali yüksektir.

Çalışma durumunuz ve nasıl bir kurumda çalıştığınız da önemlidir. Orta vadede işten ayrılma ya da gelir durumunda önemli değişiklikler yaşanma ihtimali zayıf olan devlet memurları, kredilerinin onaylanması konusunda daha şanslıdırlar.

Peşinat tutarı için gerekli sermayeniz

Yasal düzenlemeler nedeniyle konut kredisi, evin değerinin en fazla yüzde 75’i kadar olabilir. Yani bir ev alırken bütün ücreti bankadan çektiğiniz krediyle ödeyemezsiniz. Evin bedelinin en az yüzde 25’ini peşinat olarak kendi cebinizden ödemeniz gerekir. Unutmamak gerekir ki bazı bankalar iç politikaları sebebiyle ev değerinin en fazla yüzde 50'si kadarına kredi vermektedir. Ödeyeceğiniz peşinat ne kadar yüksek olursa; diğer bir ifadeyle bankadan alacağınız kredi ne kadar düşük olursa kredinizin onaylanma ihtimali de o ölçüde artar.

Konut piyasasının genel durumu

Ekonomik risk, bankaların çok fazla hoşuna gitmez. Bu durum emlak sektörü için de geçerlidir. Banka yöneticileri, konut piyasasının kaotik olduğu, her an iflasların yaşanabileceği atmosferlerde kredi verirken biraz cimri davranırlar. Böylesi durumlarda verilen kredinin geri ödenebilirliği konusunda çok daha titiz davranırlar.

2008 yılında Amerika’da yaşanan mortgage krizi, emlak sektöründeki bir çöküşün büyük bankaları nasıl batırabileceğinin görülmesini sağladı. Bu olaydan sonra bankalar konut kredisi verirken konut piyasasının genel durumunu göz önünde bulundurur hale geldiler.

İpoteklenecek konutun durumu

Konut kredisi çekerken sizden, başka bir evi ipotek göstermeniz istenebilir. Bu, olası bir geri ödenmeme durumunda bankanın borçlarını tahsil edebilmek için başvurduğu güvenlik yöntemlerinden birisidir. İpotek göstereceğiniz evin maddi karşılığı ne kadar yükseldikçe başvurunuzun onaylanma şansı da artar.

Diğer Bilgiler
5 Maddede Kredi Birleştirme ve Yapılandırma
Maaş aldığınızda ya da elinize para geçtiğinde banka banka dağıtmaktan sıkıldıysanız, kredi birleştirme ve yapılandırmayı kesinlikle bir seçenek olarak düşünmelisiniz. Hem zamandan tasarruf hem de birkaç borcu takip etmektense bir tanesiyle uğraşmak, pek çok kişiye daha kolay ve mantıklı geliyor ki haksız da değiller. Peki borçlarımızı ferahlatmak için seçtiğimiz kredi birleştirme veya kredi yapılandırma işlemleri ne kadar avantajlı, bu yola gitmek her zaman doğru karar mıdır? Devamı
Borçluluğun azı çoğu olur mu?
Kimse ağır ve uzun süreli bir borç yükü altına girmek istemez ama hayat şartları ve acil ihtiyaçlar sonucunda bazen borçlanmanız gerekebilir. Borç genel olarak sıkıntı yaratan bir kavram olsa da umutsuzluğa kapılmadan önce, iyi bir bütçe planlamasıyla onu kontrol altına alabileceğinizi ve bir gün tamamen kapatabileceğinizi unutmayın. Devamı
Serdar Ç.
İşletmeci, 37 yaşında
“Tekkredi sayesinde vadeyi uzatarak ödemelerim rahatladı. Tekkredi her aşamada bana çok yardımcı oldu. Tekkredi’ye yardımcı olabilmek adına güven konusu yaşayan olursa arayabilirler.”