Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
​Kara liste hakkında bilinmesi gereken 9 önemli nokta

İşte kara liste hakkında bilinmesi gereken 9 önemli nokta…

  1. Bankalar, kara listeye girmiş kişilere, tekrar kredi verebilir. Ancak öncesinde,bu kişilerin bankalara olan borçlarını kapatmaları ve kredi notu sorgulama işlemlerindeki kayıtlarının silinmiş olması gerekir.
  2. 2013 yılında Merkez Bankası, tüm borçlar kapatıldıktan 5 yıl sonra, kişilerin isimlerinin kara listeden otomatik olarak kaldırılacağını duyurmuştur. Geri ödemesi bitmemiş borçların zaman aşımına uğraması için geçmesi gereken süre ise 10 yıldır.
  3. “Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği"nin 18. maddesine göre kredinin geç ödenmesi ve kara listeye girme süresi ile ilgili şöyle denmektedir: “Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda kredi veren, borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak kredi verenin bütün edimlerini ifa etmiş olması, tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksiti ödemede temerrüde düşmesi halinde kullanılabilir. Kredi verenin bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az otuz gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması zorunludur.” Bu maddeye göre toplam 90 gün (3 taksit) ödeme yapılmaması durumda kişi, kara listeye alınmış oluyor. Belirtilen yasal sürelere ek olarak, kredi veren kurum/banka süreyi uzatabilir. Fakat, kredi veren kurumların yasal süreleri uzatma konusunda pek esnek olmadıkları bilinmektedir.
  4. Geçmişte Merkez Bankası’ndan, kara listedeki durumunuzu öğrenebiliyordunuz. Ancak artık sorgulama işlemleri Kredi Kayıt Bürosu’na devredildi. Kara liste sorgulama ve kayıt işlemleri buralardan yapılmaktadır.
  5. Kendi borçluluk durumunuzu kontrol etmek ve kara liste sorgulama işlemini yapmak için Findeks.com’u kullanabilirsiniz. Ayrıca farklı bankalardan da Findeks kredi risk raporunuzu alabilirsiniz.
  6. Bazı dönemler, hükümet kişilerin kara listedeki isimlerinin silinmesi için aflar çıkartır. Bu dönemleri takip edebilirsiniz. Bu af sonucunda kara listeden silinmek için 5 yıl beklemenize gerek kalmayabilir. Elbette bu fırsattan faydalanabilmek için öncelikle tüm borcun kapatılması gerekmektedir.
  7. Kara listede olan kişilere verilen bir öneri, borçlarını ödedikten sonra isminin silinmesi için genel merkeze bir dilekçe yazarak, adlarının silinmesini beyan etmeleridir. Genel merkezin vermiş olduğu karar doğrultusunda kişinin ismi kara listeden kaldırılabilmektedir.
  8. Bankalar, kendilerinden kredi çeken kişilerin takibe düşmelerini veya kara listeye girmelerini istemezler. Bankalar, kara listeye girmeden önce kredi yapılandırmak ya da var olan borcu taksitlendirmek üzere, borçlu olan kişilere yardımcı olmayı seçeceklerdir. Bu sebeple kara listeye girmeniz durumunda bankanızla iletişime geçerek borcunuzu yapılandırmanızı tavsiye ederiz.
  9. Kara listeye giren kişilere yasal olarak haciz işlemi başlatılabilir. Bu durumda, borçlu kişi adına ait gayrimenkul veya araç varsa, bunlara icra gelir. Küçük meblağlar içinse maaşın belli bir kısmına haciz koyma yolunu tercih ediyorlar.

Diğer Bilgiler
İhtiyaç kredisi yapılandırma hakkında bilmeniz gerekenler
Birçok farklı kullanım için bankalardan alınmakta olan ihtiyaç kredileri alındıktan bir süre sonrasında alınmış olan kredinin gerek istenilen koşulları sağlamaması gerekse olumsuz durumların kendini göstermesinden ötürü ödenmekte zorlanılabiliyor. İşte tam da bu noktada devreye ihtiyaç kredisi yapılandırma hakkında bilmeniz gerekenler giriyor. Devamı
Kredi Vadelerinin Uzamasının Olası Etkileri
27 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan "Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik”le birlikte, ihtiyaç kredilerin süresi 36 aydan 48 aya uzatıldı. Tüketici ve ihtiyaç kredilerini kapsayan bu yeni uygulama, özellikle alım gücü düşük kişiler için önemli fırsatları da beraberinde getirdi. Aynı zamanda kredi yapılandırma işlemi yapmak isteyenlere de bir defaya mahsus, kredinin alındığı bankada yapılandırılmak üzere ve banka kabul ederse 72 aylık bir süre tanınmış durumda. Peki kredi vadelerinin uzamasının olası etkileri nelerdir ve hangi vadeyi seçmelisiniz? Devamı
Mahmut Ş.
25 yaşında, Evli
Turizmci
“Ev kredisi ve farklı ihtiyaçlarım için krediler kullandım kredi kartlarımı kullandım ve hepsi farklı bankalarda dağınık bir şekilde olduğu için zorlanıyordum. Tekkredi sayesinde bütün borçlarımı tek bankaya topladım. Şu an çok rahat bir şekilde ödeme yapabiliyorum. Kredi kullanım aşamasına kadar Tekkredi benimle çok ilgilendi. Aklıma takılan her şey için aradığımda karşımda gerçekten bir muhatap buldum. Teşekkürler Tekkredi.”