Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Genel Sağlık Sigortası Borcumu Nasıl Yapılandırırım?

Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan, 19.08.2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Torba Kanun kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu'da alacaklarını yeniden yapılandırma yoluna gidiyor.

30.06.2023 ve daha önceki dönemlere ait SGK alacaklarını ve bu alacakların gecikme cezalarını da kapsayan borç yapılandırma kanunu ile prim borcunu yeniden yapılandıran esnaf, icradan ve haciz işlemlerinden kurtuluyor ve teşviklerden yararlanabiliyor.

Nasıl Başvurabilirim?

Başvuru için borç türüyle ilgili formun doldurulması gerekiyor. Gss borç yapılandırması yaptırmak isteyen borçluların 31.10.2023 tarihine kadar doldurulan bu form ile birlikte herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezine başvuru yapmaları bekleniyor. Genel Sağlık Sigortası borcu olup sağlık hizmeti alamayan ya da sigorta borcu sebebiyle teşviklerden yararlanamayan işverenlerin bu yapılandırmaya başvurması hedefleniyor. Yapılandırılan borçlar peşin veya taksitli ödenebiliyor.

Gelir testi yaptırmamış olanlar 02.01.2024 tarihine dek gelir testine müracaat edebiliyor. Gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası prim borcu olanlar ödeme yapabiliyor. Borçları olduğu için sağlık hizmeti alamayan sigortalılar ilk taksitin ödenmesinden sonra sağlık hizmeti almaya devam edebiliyor.

Hangi Durumlar Yapılandırmayı Kaybetmeme Neden Olur?

SGK'ya borcu olanlardan kanun kapsamında borcu yapılandırılmış olanlar, yapılandırma taksitlerinden ilk ikisini süresi içinde ödememeleri, taksitlendirme süresi dahilinde cari ay prim borçlarının bir takvim yılı içinde ikiden fazla ödememeleri ya da bu borçları eksik ödemeleri halinde yapılandırma haklarını kaybediyor.

Hangi Alacaklar Yapılandırma Kapsamına Girer?

Sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, ödenme imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primleri, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, topluluk sigortası primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, eğitime katkı payları, özel işlem vergileri, genel sağlık sigortası priminin asıllarıyla birlikte bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın belirtilen sürede ödenmesiyle bu alacaklara uygulanmış olan gecikme zamları ve cezalarının tahsilinden vazgeçiliyor. Yaşlılık, malullük ve emekli aylığı bağlandıktan sonra kendi işinde çalışması sebebiyle sosyal güvenlik destek primi ödemesi gereken kişilerden Şubat 2016 ve önceki aylara ait ödenmemiş destek primlerinin asılları ile bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde de gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmıyor.

Diğer Bilgiler
Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır?
Devlet kurumlarına borcu olan birçok kişiyi ilgilendiren ve yakın bir tarihte yürürlüğe giren vergi borcu yapılandırması, borcun daha iyi şartlar altında ödenmesini temel alır. Devamı
Nakit Avans Çekmeye Dikkat
Acil nakit ihtiyaçlarınızda başvurabileceğiniz yöntemlerden biri de nakit avans çekmek. Nakit avans konusunda olumsuz birçok yorum duymuş olabilirsiniz. Gerçekten de söylendiği kadar var mı, yoksa doğru kullanıldığında avantajlı mı? Konuyla ilgili sorularınızın yanıtlarını bu yazıda bulabilirsiniz. Devamı
Serdar Ç.
İşletmeci, 37 yaşında
“Tekkredi sayesinde vadeyi uzatarak ödemelerim rahatladı. Tekkredi her aşamada bana çok yardımcı oldu. Tekkredi’ye yardımcı olabilmek adına güven konusu yaşayan olursa arayabilirler.”