Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Ev Alırken Sıklıkla Yapılan 7 Hata

  • Yakın Zamanda Başka Bir Yere Yerleşecekken Ev Almak

Tayin durumunuz söz konusuysa veya kira sözleşmeniz bitiyorsa başka yere yerleşme olasılığınız var demektir. Böyle bir olasılığı bilerek, taşınacağınız yerde ev almak pek doğru bir karar olmaz. Ancak alacağınız ev avantajlı bir konumdaysa, kira getirisi kısa sürede konut kredisi borcunuzu kapatmanıza yardım olacaksa ve yeni yerde size kolaylık sağlayacaksa düşünülebilir.

  • Bütçenizi Zorlamak

Ev sahibi olmak birçok kişinin hayali. Elbette bu hayali gerçekleştirmek için çabalamak doğal. Ama yine de gelir ve giderlerinizi gözden geçirerek bütçenizin büyük bir borca hazır olup olmadığı hakkında iyice düşünmelisiniz. On yıl boyunca ayda binlerce lirayı ödeyebilecek misiniz? Bunun için yaşam standardınızdan çok fazla ödün vermeniz gerekecek mi? Belki bir süre daha kirada yaşamaya devam edip birikim yapmak sizin için daha iyi bir seçenektir.

  • Ek Olarak Gelecek Masrafları Görmezden Gelmek

Ev almak, peşinat ödemekle ve kalan borcu taksitlendirmekle bitmez. Dosya masrafları ve ilk eviniz değilse gelir vergisinin yanı sıra başka masraflar da kredi kartı taksitlerinize veya nakit harcamalarınıza eklenir. Bütün eşyalarınız kullanılır durumda olsa bile sığmak için daha küçüklerini almak zorunda kalabilirsiniz ya da yeni eşyalar eklemek isteyebilirsiniz. Evin zemini, duvarları, tesisatı, kapıları, dolapları da bakım istiyorsa masraflarınız epey artar.

  • Çok Az Peşinat Ödemek

Mortgage’a başvurduğunuzda evin tutarının %25’ine kadar olan kısmını peşin olarak ödemeniz gerekir. Bu peşinatı düşük tutmak veya bazı bankaların sunduğu imkanlarla hiç ödememek mümkün. Ancak ödemediğiniz her yüzde aylık borcunuza ve kredi faiz oranınıza eklenir. Dolayısıyla, kısa vadede yükünüzü hafiflettiğinizi düşünürken uzun vadede biraz daha yükü sırtlamış olursunuz.

  • Yazılı Anlaşma Yapmamak

Ev alacağınız zaman yapacağınız en büyük hatalardan biri yazılı anlaşma yapmamaktır. “Söz uçar, yazı kalır” atasözümüz tam da bunun için söylenmiştir. Yazılı bir anlaşma yapmazsanız kredinizi çekip bütün ödemelerinizi yapsanız bile evin size ait olduğunu kanıtlamanız mümkün olmaz.

  • Evi Ekspertizden Geçirmemek

Kredi veren bankalar, konut kredisi alan müşterilerine ekspertiz hizmeti sunar ve bu hizmet sonucunda doğru bir fiyat çıkar. Ancak bu fiyatın doğru olmadığını düşünüyorsanız raporu inceleyebilir veya başka bir eksperin görüşünü alabilirsiniz. Bunu ihmal ederseniz evinize ederinden fazla ödeme yapma ihtimaliniz var. Şayet kredi almadan ev satın alacaksanız da sadece ev sahibinin belirlediği satış fiyatına bağlı kalmayıp ekspertiz yaptırmanız, evi daha doğru bir fiyata satın almanız için size yardımcı olacaktır.

  • Yeni Ev Almanın Hayatınızda Her Şeyi Yenileyeceğine İnanmak

Yer değiştirmek yenilik hissi verir ama önce kendinizi yenilemelisiniz. Başka bir deyişle kendinize, hayatınıza, bütçenize çekidüzen vermezseniz yeni evinizde de eski sorunları yaşamaya devam edersiniz. Belki ev almak hayatınızda her şeyi yenilemez ama diğer kredi ve kredi kartı borçlarınızı birleştirip konut kredisi yapılandırma yöntemine başvurursanız en azından aylık ödeme planınızda değişiklik yapmış olursunuz.

Diğer Bilgiler
Birikim Hesaplarınızı Ayırmanız Gerektiğini Gösteren 5 Madde
Birikim hesabı, aylık makul bir birikim alt limiti olan, hesabınız üzerinden günlük faiz işleten, kendi belirlediğiniz tarihlerde para yatırabileceğiniz, her zaman ve bankanızın hizmet verdiği her yerden para çekebileceğiniz bir hesap türüdür. Kolaylığı, esnekliği ve karlılığı sayesinde birikim yapmak için paranızı nakit olarak saklamak yerine tercih edebileceğiniz bir yöntemdir. Devamı
Bankanızı Değiştirmenin Zamanı Geldi mi?
Bankalar, günümüzde bireylerin hayatında önemli bir yer teşkil ediyorlar. Finansal akışınızı, bütçenizi oluşturmanız açısından size kolaylık sağlayan bankanızın size sunduğu imkanlardan memnun olmamanız halinde ise çalıştığınız bankayı değiştirmeniz kaçınılmaz oluyor. Devamı
Uygar Ü.
“Daha önceden kullandığım kredilerimin bir kısmını sağlık giderleri için ve elden aldığım borçlar için kullandım. Daha sonra da araç almak için bir kredi kullandım. Zamanla bunları takip etmekte çok zorlandım ve vadeyi düşürmek için bir arayış içine girdim. Tekkredi sayesinde borçlarımı tek bir bankada birleştirdim ve bankalarla olan iletişim süresince bana çok yardımcı oldular.”