Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Emeklilik Öncesi Konut Kredinizi Yapılandırmalı mısınız?

Emeklilik Öncesi Konut Kredinizi Yapılandırmanın Artıları

Konut kredisi yapılandırmanın en büyük avantajlarından biri, yüksek faizle aldığınız krediyi daha düşük faizle yeniden yapılandırabilmenizdir. Böylece daha yüksek faizli borçlarınızı kapatmış olursunuz. Kredi yapılandırmanın gerçekten avantajlı olması için kredi oranları arasındaki farka dikkat etmeniz gerekir. Aradaki fark yüksek olursa karlı çıkarsınız. Yapılandırma sırasında elde edeceğiniz karları emekliliğiniz için direkt birikim olarak düşünebilirsiniz.

Emeklilikte ulaşım, sağlık ve başka alanlarda birçok indirime rağmen emeklilik maaşı dışında bir geliriniz yoksa, emeklilik öncesinde kredi yapılandırmanız ve birikim yapmanız bütçeniz için oldukça avantajlı olacaktır. Emekliliğiniz boyunca kredi ödemektense öncesinde ödeyip bitirmek, rahat bir emeklilik geçirmenize yardımcı olacaktır.

Konut kredisi yapılandırması sayesinde aylık taksit tutarınız düştüğünde ve bütçeniz rahatladığında önemli olan kendinizi düzenli olarak birikim yapmaya alıştırmanızdır. Bu sayede emeklilikte geliriniz düşse veya kesilse bile acil bir ihtiyaç durumunda sıkıntı çekmezsiniz.

Emeklilik Öncesi Konut Kredinizi Yapılandırmanın Eksileri

Konut kredinizi yapılandırırken kredinizin faizini yeni alacağınız faizle karşılaştırmanız önemlidir. Ek olarak faizler arasındaki fark düşükse de dikkatli olmanız gerekir çünkü krediyi erken kapatma durumunda %2 komisyon ödemeniz gerekebilir. Bu sebeple öncelikle hesabınızı doğru yapmanız gerekir.

Diyelim ki bu hesabı yaptınız ve emekliliğinize az bir zaman kala kredinizi yapılandırma kararı verdiniz. Bu durumda emekliliğinizde alabileceğiniz bazı avantajlardan muaf olabilirsiniz. Emeklilikte emlak vergisi muafiyeti veya indiriminden yararlanmanız mümkün. Ayrıca, konut kredisiyle aldığınız evlerde ipotek harcı ve katma değer vergisinden de muaf olursunuz. Konut kredisi alanların çoğu kendi oturacakları ilk evlerini alsalar da yatırım amaçlı konut almayı düşünüyorsanız gelir vergisi ödemeniz gerekebilir. İpotekli konut kredisi, yani mortgage aldıysanız, bu size vergi muafiyeti getirmez.

Miras Durumunda Ne Olacak?

Şayet emekliliğiniz sırasında konut kredisi ödüyorsanız vefat etmeniz durumunda evi evlatlarınıza bırakırken borçlu bir ev bırakmak durumunda kalırsınız. Emeklilik sonrası kredinizi yapılandırarak kredinizin aylık taksitleri düşürmeniz, vade sayısının artması anlamına gelir. Kredinizin vadesini yükseltmeniz ileride evi çocuklarınıza bıraktığınızda kalan borcu onların ödemeye devam etmesi anlamına gelebilir.

Emekliliğinizde hala borçlu olabilirsiniz. Yukarıda da belirtildiği gibi daha düşük taksit daha çok vade demektir. Konut kredinizi yapılandırırken daha düşük faiz ve daha düşük taksit yerine, bütçeniz izin verirse daha düşük faiz ve daha az vade kombinasyonunu denerseniz, emekliliğinizde borcunuzu kapatmanız ve çocuklarınıza borçsuz bir ev bırakmanız mümkün olur.

Diğer Bilgiler
Kredi Notunuzu İyileştirmek İçin Yapmanız Gerekenler
Kredi alırken daha yüksek rakamlara imza atmak için kredi notunun iyi olması gerekiyor. Yapılacak ufak değişikliklerle her kullanıcı kredi notunu yükseltebiliyor. Devamı
Kredi Vadelerinin Uzamasının Olası Etkileri
27 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan "Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik”le birlikte, ihtiyaç kredilerin süresi 36 aydan 48 aya uzatıldı. Tüketici ve ihtiyaç kredilerini kapsayan bu yeni uygulama, özellikle alım gücü düşük kişiler için önemli fırsatları da beraberinde getirdi. Aynı zamanda kredi yapılandırma işlemi yapmak isteyenlere de bir defaya mahsus, kredinin alındığı bankada yapılandırılmak üzere ve banka kabul ederse 72 aylık bir süre tanınmış durumda. Peki kredi vadelerinin uzamasının olası etkileri nelerdir ve hangi vadeyi seçmelisiniz? Devamı
Sabri E.
50 yaşında, Evli
Demir Doğrama Ustası
“O kadar güzel ve işini seven bir ekibniz var ki telefondaki samimiyet bile yetti benim için. Bizlere bu şekilde bir kolaylık sağladığınız için teşekkür ederim.”