Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Emekliliğim için ne kadar para biriktirmeliyim?

Bireysel Emeklilik Hesabı Açın

Yaşlandığınızda çok paranızın olmasını istiyorsanız gençken kazandıklarınızı biriktirmeniz gerekir. Kabul edelim ki hiçbir genç para biriktirmeyi sevmez, cepteki üç beş kuruş mutlaka bir yerlere harcanır. Bunun önüne geçmek, gereksiz harcamalardan kurtulup emeklilik için para biriktirmek istiyorsanız en iyi alternatiflerinizden birisi bireysel emeklilik hesaplarıdır. Her ne kadar isimlerinde "emeklilik" geçse de bu hesaplar, tam olarak bir emeklilik hesabı değildirler; daha ziyade uzun vadeli bir kumbara gibi çalışırlar. Bireysel emeklilik hesabınıza, aylık gelirinizin yüzde 10-15’ini yatırırsanız ve bunu düzenli yaparsanız emekliliğiniz için yüksek bir meblağ biriktirebilirsiniz. Devlet, bireysel emeklilik hesabınıza sizin yatırdığınız tutara ek olarak hibede bulunur. Aynı zamanda bankalar da enflasyon ve işletim karlarını göz önünde bulundurarak size, yatırdığınız paranın daha fazlasını verir. Bu durum, parayı bir mevduat hesabında biriktirmektense bireysel emeklilik hesabında biriktirmeyi çok daha mantıklı kılar.

Emeklilik Hesabına Yatırdığınız Tutarı Yaşınızla Birlikte Artırın

İşe girdiniz, emeklilik hesabı açtınız ve paranız birikmeye başladı. Her şey çok güzel ama yeterli değil; rahat bir emeklilik için maaşınızın yüzde 10’unu yatırmanın ötesine geçmelisiniz, yatırdığınız para ne kadar çok olursa emeklilikte o kadar rahat edersiniz. Aslında bu noktada “Rahat emeklilik nedir?” sorusuna cevap vermek gerekiyor. Eğer 35 yaşınıza geldiğinizde emeklilik hesabınızda o zamanki yıllık geliriniz kadar; 45 yaşında yıllık gelirinizin üç katı; 55 yaşında 5 katı; 67 yaşında ise 8 katı birikmiş paranız varsa gerçek bir rahat emeklilik sizi bekliyor denilebilir. Unutmayın ki bu paranın hepsini kendi cebinizden ödemeyeceksiniz. Bir kısmı devlet teşviklerinden gelecek bir kısmı da bankanın sizin paranız üzerinden elde ettiği karlardan.

Bireysel emeklilikte hedefinizi geliriniz doğrultusunda büyütebilirsiniz. Bunu, aynı hesaba daha fazla para yatırarak yapabileceğiniz gibi birden fazla hesap açma yoluna da gidebilirsiniz. Bu iki yoldan hangisinin daha avantajlı olduğuna, o dönemki mevzuatı ve devlet teşviklerini gözeterek karar vermenizde fayda var.

Para biriktirmek istiyor ama yüklü borçlarınız yüzünden fırsat bulamıyorsanız; kredi ya da kredi kartı borçlarınızın ödemelerini en uygun koşullarda birleştirmek için www.tekkredi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Bilgiler
Kredi Notu Aralığınız Ne İfade Eder?
Kredi notu değerleri 1 ile 1900 arasında değişiyor. Notlar kategorize edilerek risk gruplarını oluşturuyor. Kişinin kredibilitesi risk oranı üzerinden hesaplanıyor. Devamı
Tek bankayla çalışmanın sağladığı 3 avantaj
Şimdiye dek çeşitli sebeplerden dolayı pek çok bankayla çalışmak durumunda kalmış olabilirsiniz. Farklı bankalardan krediler çekmiş ve farklı bankalardan kredi kartları almış olabilirsiniz. Sonuç olarak cüzdanımızın neresinde olduğunu şaşırdığımız kartlarla dolaşıyoruz. Mesela fazla sayıda iş değiştirmiş olabilirsiniz. Böyle bir durumda muhtemelen her iş yerinin çalıştığı bankalar birbirinden farklı olmuştur. Çalıştığımız şirketlerde maaşınızın yatacağı bankayı biz seçemiyoruz maalesef. Çalışacağımız iş yeri, bize hangi bankadan hesap açmamızı isterse açıyoruz ve çalışma süresi boyunca o hesabı ve o bankayı kullanıyoruz. İşten ayrılır ayrılmaz maaş hesabını çoğu kişi kapatmıyor, aklına bile gelmiyor. Malum bir bankadan hesap açtırınca, bankaların kredi kartı teklifleriyle karşılaşıyoruz ve farklı bankalarda birçok hesabımız ve kredi kartımız olmuş oluyor. Henüz öğrencilik yıllarında aldığınız bir kredi kartınız olabilir, bunun üzerine çalıştığınız yerlerde müşterisi olduğunuz bankalardan aldığınız kredi kartları, çeşitli kampanyalarını size sunarak aklınızı çelmiş olan bankalardan aldığınız kredi kartları derken, çantanızda hiç kullanmadığınız kredi kartları birikmiş olabilir. Bu sırada belki de, kredi kartı borçlarınız birikmiş olduğu için, farklı ihtiyaçlarınız için ya da bir ev almaya karar vermiş olduğunuz için çeşitli bankalardan kredi çekmiş olabilirsiniz. Devamı
Aysel Y.
46 yaşında, Bekar
“Özel durumlarım sebebiyle farklı birçok bankaya borçlarım vardı. Tekkredi sayesinde borçlarımı tek bir bankada birleştirdim. Kredi başvuru tarihimden krediyi kullanana kadar Tekkredi beni her aşamada aradı ve çok ilgilendi. Her aradığımda karşımda güler yüzlü bir muhatap buldum.”