Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Elektrikli eşyanız ev ekonominize katkı mı sağlıyor zarar mı?

Elektriğe gelen zamlara maalesef dur dememiz mümkün görünmüyor. Belki de kredi çekip bin bir zahmetle aldığımız evimizdeki elektrikli eşyalar ev ekonomimize katkı mı sağlıyor zarar mı diye bakmak işimize yarayabilir.

Mutfağa dikkat!

Evlerde en çok elektrik tüketilen alanlardan biri mutfaktır.

  • Bulaşıklar makinaya. Kirli bulaşıkları elimizde yıkamak yerine bulaşık makinesini kullanırsak hem suyu ısıtmak için kullanacağımız enerjiden hem de sudan tasarruf ederiz. Bulaşık makinesini de geceleri çalıştırırsak elektrikten %10 tasarruf etmiş oluruz. Ayrıca bulaşık makinesi alırken enerji dostu olmasına da dikkat etmeli.
  • Buzdolabı nasıl daha tasarruflu kullanılacak? Alışveriş yaparken ihtiyacımız kadarını alıp tek buzdolabı ile yetinirsek ekstra bir derin dondurucu ya da buzdolabı yüzünden elektrik faturamız kabarmamış olur. Buzdolabının kapağını sık sık açıp kapatmak çok çalışmasına neden olacaktır ve bu durum enerji kaybına yol açar.
  • Su kaynatırken... Mutfakta su kaynatmak için kullandığımız elektrikli ısıtıcılar kaynadıktan sonra kendiliğinden kapandığı için oldukça ekonomiktir.
  • Fırın mı mikro dalga mı ocak mı? Çok gerekli olmadıkça, uzun sürede pişen fırın yemekleri yapmak yerine düdüklü tencere ve mikro dalga fırın kullanabiliriz.

Peki ya diğer beyaz eşyalar?

  • Kombi alırken ve kullanırken... Kombi alırken evimizin metrekaresi doğru bir şekilde hesaplanıp uygun ölçüde bir makine alınmalıdır. Ateşlemeli olması tasarruflu sağlayacaktır. Kombimizi balkonda muhafaza edersek kendisini ısıtmak için fazla elektrik ve doğalgaz tüketecektir. Aynı şekilde kapalı dolap içinde kullanmak da doğru değildir. Kombiyi sürekli açıp kapatmak her seferinde yeniden ısıtmak için enerji harcamasına yol açar. Düşük seviyede stabil tutmak daha ekonomiktir.
  • Çamaşır yıkarken ve kuruturken... Çamaşır makinesi alırken de ne kadar enerji tükettiği sorup öğrenilmeli ve mümkün olduğunca dolu çalıştırılmalır. İmkanlar izin veriyorsa çamaşırları açık havada kurutmak hem içerdeki havanın soğumasını engellemek hem de kurutma makinesinin tüketeceği enerjiden tasarruf etmek açısından faydalı olur.
  • Toplu ütü yapmak mümkün... Ütü yapmadan önce çok uzun süre elektrik harcamasına sebep vermemek için ütü yapacağımız kıyafetlerin mümkün olduğunca kuru olması iyi olacaktır. Bununla birlikte ütüleyeceğimiz şeyleri tek tek ütülemek yerine topluca ütüleyebileceğimiz bir zamanda yaparsak daha az enerji harcarız.
  • Elektrik süpürgeleri... Elektrik süpürgesinin toz haznesini boşaltmak ya da toz torbasını tam dolmadan değiştirmek verimliliğini artırır.
  • Fişlere dikkat... Televizyon, modem, bilgisayar gibi elektrikli aletlerimizi de kullanmadığımız zaman fişten çekersek ev ekonomimize daha az zarar vermiş oluruz.
  • Ve diğerleri... Saç kurutma makineleri, diğer elektrikli kişisel bakım aletleri, klimalar, elektrikli sobalar ve bunun gibi ısıtıcı aletler de maalesef çok elektrik harcayan cihazlardır ve ihtiyaç dışında kullanılmamaları önemlidir.

Görüldüğü gibi daha sayılmayan pek çok elektrikli eşyayla beraber yaşıyoruz. İhtiyaçlarımızın dışında elektrikli alet satın almak hem bütçemize hem de çevreye zarar verecektir.

Son olarak evimizde eskiyen 10-15 yıl kullandığımız beyaz eşyalar normalden %30 daha fazla elektrik tükettiği için ihmal etmeden değiştirmek işe yarayacaktır.

Beyaz eşyalarımızı değiştirmeden önce uygun faizli tüketici kredilerini mutlaka incelemeli ev ekonomimize sağlayacağı katkıyı göz ardı etmemeliyiz.

Diğer Bilgiler
Farklı Kredi Birleştirme Tekliflerini Karşılaştırırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Kredi birleştirme, kredi ve kredi kartı taksitlerinizin takibinde zorlandığınızda ve ödemeleri düzenli yapamaz hale geldiğinizde kredi notunuzun düşmemesi ve sürecin yasal takip aşamasına geçmemesi için başvurabileceğiniz bir yöntem. Borcunuzu 90 gün ödemediğinizde bankanızdan borç yapılandırma teklifi gelecektir ama daha hiç gecikmeye girmeden ve puanınız düşmeden kendiniz de bankalara borç birleştirme kredisi talebinde bulunarak zora düşmemek için adım atabilirsiniz. Devamı
Kredi Notu Hesaplaması
Kredi notu; kredi alacak kişinin ödeme alışkanlıkları, geliri, mevcut borç durumu ve kredi kullanım yoğunluğu gibi faktörlere göre belirlenir. Kredi Kayıt Bürosu, kredi notunu oluştururken bu etkenlerden yararlanır. Bileşenler tek tek incelenerek 0-1900 arasında bir puan oluşturulur. Bankalar kredi verirken bu puanları göz önünde bulundurur. Devamı
Aysel Y.
46 yaşında, Bekar
“Özel durumlarım sebebiyle farklı birçok bankaya borçlarım vardı. Tekkredi sayesinde borçlarımı tek bir bankada birleştirdim. Kredi başvuru tarihimden krediyi kullanana kadar Tekkredi beni her aşamada aradı ve çok ilgilendi. Her aradığımda karşımda güler yüzlü bir muhatap buldum.”