Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Bütçenizin işe yaramamasının 5 nedeni

Onca çabaya ve hesaplamaya rağmen bütçenizi bir türlü denkleştiremiyor musunuz? Ne kadar uğraşırsanız uğraşın kredi borçlarınızdan kurtulamıyor musunuz? Ayağınızı yorganınıza göre uzatmaya çalışırken borçlarınız çığ gibi büyüyor mu? Merak etmeyin, siz de çok sayıda kişiyle aynı sorunu yaşıyorsunuz demektir. Büyük ihtimalle bütçenizi ayarlamaya çalışırken beş büyük hatayı yapıyorsunuz.

Bütçe yaparken gerçekçi olmamanız

Bütçenizin işe yaramamasına sebep olan ilk hatanız hesaplamalarınızda gerçekçi davranmamanız olabilir. Gelirlerinizi ve giderlerinizi belirlerken, bütçenizi nasıl denkleştirmeniz gerektiğini hesaplarken ilk olarak gerçekçi olmanız gerekmektedir. Bunun için harcamalarınızı bir kenara yazmaya başlayabilirsiniz. Böylece hem harcama kalemlerinizin neler olduğunu daha gerçekçi bir şekilde saptamış olursunuz hem de bütçenizi ona göre belirleyebilirsiniz. Gelir kalemlerinizi de en düşük ihtimale göre hesaplamanız en kötü senaryo için bile bütçenizi belirlemenizi sağlar.

Vergilerinizi bütçeniz ile hesaplamayı unutmanız

Emlak vergisinden, çöp vergisine, yaptığınız işe göre değişen direkt vergiler ve her an karşınıza çıkabilecek dolaylı vergilere göre bütçenizi hesaplamanız büyük önem taşımaktadır. Yaşadığınız ülkenin kanunlarına göre hangi gelirlerden ve giderlerden hangi vergilerin alındığını öğrenirseniz bütçenizi daha ayakları yere basar bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Farkında olmasanız da vergiler bütçenizin çok büyük bir kısmını tutacaktır.

Bütçenizin hedeflerinizi yansıtmaması

Bütçenizi hedeflerinize göre oluşturmanız atmanız gereken en önemli adımlardan biri. Öncelikli olarak borçlanmadan harcamalarınızı gerçekleştirmek mi istiyorsunuz, kredi yapılandırma mı hedefliyorsunuz, birikim yapmaya başlamayı mı amaçlıyorsunuz, hedefinizin ne olduğunu belirlemeniz bütçenizi oluşturmanızın hayati aşamalarından olacaktır. Kredi yapılandırma, borç kapatma gibi hedefleriniz olabileceği gibi masraflarınızı kısmayı ve birikimlerinizi artırmayı amaçlıyor olabilirsiniz. O yüzden bütçenizi hedeflerinize göre ayarlamanız daha mantıklı olacaktır.

Beklenmedik masraflarınızı göz önünde bulundurmamanız

Hayatınızda ne zaman neyle karşılaşacağınızı çoğu zaman tahmin edemezsiniz. Evinizle ilgili karşınıza çıkan beklenmedik bir harcama, sağlığınızla ilgili yaşadığınız bir sorun, çocuğunuzun okuluyla ilgili çıkan ekstra bir masraf, işiniz için yapmanız gereken bir seyahat gibi bütçenizde çıkabilecek beklenmedik kalemler her zaman olacaktır. O yüzden bütçenizde mutlaka karşınıza çıkacak beklenmedik masraflar için de yer ayırmanız hesaplarınız için daha sağlıklı olur.

Bütçenize bağlı kalmamanız

Bütçenizin işe yaraması için en hayati adım ise belirlediğiniz harcamalara bağlı kalmanız olacaktır. Eğer bütçenizi yaparken kendiniz için koyduğunuz hedeflere ve masraflara uymazsanız bütçenizde büyük boşluklar ve açıklar oluştuğunu göreceksiniz. Masraflarınızı yaptığınız an yazdığınız bir excel dosyası oluşturursanız, bütçenizle uyumlu gidip gitmediğinizi hesaplayabilirsiniz.

Bu beş maddeye rağmen çığ gibi büyüyen kredi borçlarınızla başa çıkamıyorsanız ve borçlarınızı yeniden yapılandırarak bütçenizde beyaz bir sayfa açmak istiyorsanız www.tekkredi.com’a gelebilirsiniz.

Diğer Bilgiler
Daha Etkili Kredi Başvurusu İçin 4 Adım
Bankalar günümüzde her türlü ihtiyacınız için kredi paketleri oluşturuyorlar. Yeni bir ev almak, işinize yatırım yaparak büyütmek, çok beğendiğiniz o arabayı almak, acil nakit ihtiyaçlarınızı karşılamak ya da tatile çıkmak; hepsi artık banka kredisiyle mümkün oluyor. Banka kredisi ile her şeyi edinmeniz mümkün fakat bankalar yalnızca risk taşımayan müşterilerine kredi verme eğiliminde oluyorlar. Bu nedenle, kredi verirken bankalar ilk olarak kredi notunuza, ödeme geçmişinize ve gelir durumunuza bakıyorlar. Etkili bir kredi başvurusu yapabilmek için gelir ve borç dengenizi çok iyi kurmuş olmanız gerekiyor. Devamı
Kredi Kullanma Süreci Nasıl İşler ve KKB Raporunun Önemi Nedir?
Finans kuruluşları, düzenli olarak Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’ne kullanılan finans ürünleri ile ilgili bilgileri günlük bazda iletmektedir. KKB bu bilgileri düzenler ve ilgili rapora konu eder. Bankalar, kredi kullanma sürecinde kişilerin kredibilite durumunu bu raporlar ışığında değerlendirirler. Devamı
İlker A.
44 yaşında, Polis Memuru
“Ev kredimi ödemekte zorlandığım için ve diğer özel giderlerim için kredi kullanmıştım. Tekkredi sayesinde vadeyi uzatarak borçlarımı bir yere topladım ve çok rahatladım. Her aşamada çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim.”