Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Bütçe takibi sanatı

Bütçe yapmak mesele değil, mesele o bütçeyi kontrol altında tutmakta! Bunun için biraz özenli ve biraz dikkatli olmanız gerekiyor. Genelde birçok insan, kişisel bütçelerini kontrol etmeyi başaramıyor. Peki bu iş gerçekten bu kadar zor mu? Aslında bunun çok basit nedenleri var:

  • Birkaç gün bütçe takibi yapmayı unutursunuz, ve sonrasında da hepten vazgeçersiniz!
  • Ailenizdeki bazı üyeler, kişisel harcamalarını bütçeye ilave eder, ama bazıları bunu unutur, ya da unutmak ister!
  • Bütçeyi o kadar karışık hazırlamışsınızdır ki, içinden çıkamazsınız.
  • Harcamaları yeterince izlemediğiniz için, bazı aylarda bazı kategorileri abartmış olabilirsiniz ve yine vazgeçersiniz.

Bu sorunların çözülmesi için mali müşavir kadar bilgili olmaya gerçekten gerek yok! Bazıları tembellikten, bazıları unutkanlıktan, bazıları ise harcamaları takip etmeme alışkanlığından kaynaklanıyor. Eğer bütçenizi takip etmeyi gerçekten istiyorsanız, işte bütçe takibi sanatının basit sırları:

1.  Zarf Sistemi:

Başlarda bu sistem çok işinize yarayabilir. Bütçenizdeki her kategori için bir zarf belirleyin ve bütçe planı yaparken ayırdığınız parayı nakit olarak bu zarfa koyun. Bütün ay boyunca ilgili kategorinin harcamasını aynı adlı zarftan alarak yapın ve zarfın içindeki para bitince o kategoriye bir daha harcama yapmayın! Ne kadar kolay değil mi?

Bu yöntemin en büyük avantajı basit ve etkili olmasıdır. Eğer bu konularda deneyimsizseniz, zarf sisteminden daha gerçekçi bir yöntem bulamazsınız. Para bittiğinde harcama da biter! Mantık bu kadar basit aslında! Ayrıca nakit parayı harcamak, psikolojik olarak size daha zor gelecektir. Kredi kartı kullanmaya alışık olanlar için ise, zarf sistemi hantal gelebilir. Çünkü zarftaki para bitince kredi kartına yönelme riski var.

2.  Excel tablosu

Excel tablosu kullanmaya alışıksanız, bütçe takibiniz kolaylaşır. Hatta bu konuda hazırlanmış şablonlar dahi bulabilirsiniz. Size düşen, sadece gelirlerinizi ve giderlerinizi günü gününe tabloya işlemek olur. Üstelik bu tablolardan değişik istatistikler elde ederek bütçenize daha profesyonel yaklaşabilirsiniz. Ama bilgisayara oturup bu verileri işlemeyi alışkanlık haline getirmeniz lazım.

3.  Kağıt kalem

Bilgisayarla uğraşmak istemezseniz, çantanızda taşıyacağınız not defterine harcamalarınızı yazabilirsiniz. Üstelik her harcamayı yazarken kendinizi kontrol de etmiş olursunuz. Ama eğer aileniz kalabalıksa bu yöntem pek işe yaramayabilir. Herkesin yazdığı notları toparlamak zor olabilir, üstelik bu notların bakkal defterine dönüşmesi riski de var!

4.  Akıllı telefon uygulamaları

Önemli olan şey, bütün harcamaların kayıt altına alınması olduğuna göre dilerseniz akıllı telefon uygulamaları ile de bunu başarabilirsiniz. Cep telefonu ile adeta yapışık yaşanan bir çağda, elbette bu yöntem oldukça pratik görünüyor.

Bütün bu alternatiflere rağmen bütçenizi kontrol edemezseniz, kredi kartlarınızın limitleri dolabilir. Üstüne üstlük çektiğiniz ihtiyaç kredisini ödeyemez hale gelebilirsiniz. Bu durumda yeni bir bütçe yapmadan önce, kredi birleştirme, borç transferi, refinansman, kredi kartı borcu yapılandırma gibi çözümleri acil olarak gündeme almanız gerekir. Bunu da uzman yardımı olmadan başarmanız genelde zordur. Böyle bir ihtiyacınız varsa, www.tekkredi.com adresine göz atmanız aradığınız çözümdür.

Diğer Bilgiler
Yüklü Borç Ödeme Tüyoları
Çoklu kredi, kredi kartı borcu gibi birden fazla yere borcunuz varsa, borçlarınızın belinizi büktüğünü hissediyor, altından nasıl kalkacağınızı, kapatmaya nereden başlayacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Size verdiğimiz ipuçlarını inceleyin ve borçlarınızı kapatmaya bugünden başlayın. Devamı
Prefinansman Nedir? Nasıl Yapılır?
Bir çeşit finansman işlemi olan prefinans oldukça basit fakat önemli içeriklere sahip bir konudur. Kredi ile iş yapan kurumların daha çok ilgilendiği prefinans bir banka aracılığı ile gerçekleşen bir uygulamadır. Devamı
Mahmut Ş.
25 yaşında, Evli
Turizmci
“Ev kredisi ve farklı ihtiyaçlarım için krediler kullandım kredi kartlarımı kullandım ve hepsi farklı bankalarda dağınık bir şekilde olduğu için zorlanıyordum. Tekkredi sayesinde bütün borçlarımı tek bankaya topladım. Şu an çok rahat bir şekilde ödeme yapabiliyorum. Kredi kullanım aşamasına kadar Tekkredi benimle çok ilgilendi. Aklıma takılan her şey için aradığımda karşımda gerçekten bir muhatap buldum. Teşekkürler Tekkredi.”