Bu yazı bir tanıdığının işine yarar mı? facebook’da paylaş
Araç krediniz onaylanırken nelere dikkat edilir?

Kredi Raporunuz

Bankalar, sadece taşıt kredisinde değil, bütün kredilerin onay sürecinde ilk önce, kredi başvurusunda bulunan kişinin kredi raporunu incelerler. Kişiye özel düzenlenen bu rapor, başvuran kişinin daha önce aldığı kredilerde ve kullandığı kredi kartlarında borcunu geri ödeme durumunu; çalıştığı işi ve maaşını alınan kredinin geri ödenmeme risklerini inceleyen bir rapordur. Bu incelemeler sonucunda başvuruda bulunan kişiye bir kredi puanı verilir. Bu kredi puanına göre, talep edilen kredinin verilip verilmeyeceği ya da ne kadar verileceği belirlenir.

Kredi puanınızın yüksek olması için daha önce aldığınız kredileri düzenli bir şekilde ödemiş olmanız gerekir. Benzer şekilde kredi kartlarınızda da son ödeme tarihini geçirmemiş olmalısınız. Eğer kredi kartınızda asgari tutar yerine genellikle borcun tamamını ödüyorsanız kredi notunuz yükselir.

Borç/Gelir Oranınız

Bir krediyi geri ödeme durumunuzla ilgili en iyi gösterge, kredi çekmeden önceki toplam borcunuzun, toplam gelirinize oranıdır. Bankalar, kredi notunuzu belirlerken sadece maaşınıza ve aylık harcamanıza bakmaz; bankaların borç ve gelir incelemeleri oldukça detaylıdır.

Maaşınızla birlikte beyan edeceğiniz ek gelirleriniz toplam gelirinizi oluşturur. Buna karşın bankalar, aylık harcamanızın yanında sahip olduğunuz toplam borcu da gözeterek bir karar verirler. Araç kredisine başvurmadan önce var olan borçlarınızı kapatırsanız kredi başvurunuzun onaylanma şansı artar.

Peşinat Tutarı

BDDK'nın 31.12.2013 tarihli yönetmeliğine göre bedeli 50 bin TL'ye kadar olan araçların fatura tutarının minimum yüzde 30'u; 50 bin TL'den fazla olan araçların 50 bin TL'ye kadar olan kısımlarının minimum yüzde 30'u, kalan kısmın ise minimum yüzde 50'si peşinat olarak verilmek zorundadır.

Ödedeğiniz peşinat tutarının fazla olması, borcu geri ödememe riskinizin az olduğu anlamına gelir. Dolayısıyla peşinat tutarınız arttıkça kredinizin onaylanma şansı da artar.

Aracın Yaşı ve Durumu

Alacağınız aracın yaşının küçük olması, kredinizin onaylanma ihtimalini ve vadesini uzatır. Genellikle 5 ve daha küçük yaşlardaki araçlar için 48 aya kadar kredi çekebilirken aracın yaşının artmasıyla kredi vadesi de azalır. Bununla birlikte birçok banka, 10 yaşından büyük araçlar için kredi vermeyi kabul etmez.

Kredi Vadesi

Araç kredisinde kullanılabilecek maksimum vade BDDK tarafından belirlenir. 1 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe giren BDDK düzenlemesine göre taşıt kredisi vadesi 48 aydan daha fazla olamaz.

Aynı zamanda bankalar, karlılık ve enflasyon gibi değerleri göz önünde bulundurarak sizden kredi istediğiniz kredi vadesini değiştirmenizi talep edebilirler.

Diğer Bilgiler
Emekliliğinizde Sizi Zor Durumda Bırakacak 10 Boş İnanç
Emeklilik size uzak görünebilir ama yıllar göz açıp kapayıncaya kadar geçer. Rahat bir emeklilik için gereken önlemleri şimdiden alırsanız, zamanı geldiğinde kişisel refahınızdan vazgeçmek durumunda kalmazsınız ve yakınlarınıza daha iyi bir yaşam sunarsınız. Ama önce sizi zor durumda bırakacak 10 boş inançtan vazgeçmelisiniz. Devamı
Finansal Danışmanınız Sizin İçin Ne Yapmalı?
Gelir ve giderlerinizi, borçlarınızı, yatırımlarınızı kontrol altında tutmak ve doğru zamanda doğru yatırımları yaparak kazançlı çıkmak tek başınıza baş edemeyeceğiniz bir görev olabilir. Böyle durumlarda işinin ehli bir finansal uzmana başvurmak en akılcı çözüm olacaktır. Aşağıdaki yazıya göz atarak bir finansal danışmandan neler beklemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Devamı
Yücel Y.
51 yaşında, Evli
Emekli Şoför
“Beyaz eşya almıştım ve çok açılmıştım. Borçlarımı kapatmak için kredi kullanmıştım. Tekkredi üzerinden birleştirme yaptıktan sonra çok rahatladım. Tekkredi bana çok yardımcı oldu her aşamada.”